Beklenmedik Kilo Artışıyla Nasıl Başa Çıkılır?

- 14:23

Aniden veya beklenmedik şekilde kilo alırsanız, bu çok can sıkıcıdır ve yaşam kalitenizi doğrudan etkiler. Tartıdaki fazla kilonun sağlığınızı ve zindeliğinizi etkilemesine izin vermeyin. İşte aşırı kiloyla mücadele etmek ve ani kilo alımını önlemek için bazı önemli ipuçları.

Ani Kilo Artışı Neden Olur?

Tiroid hormonu, insanların metabolizma hızını düzenleyen en önemli hormondur. Tiroid hormonu vücuttaki normal değere göre azalırsa kilo alma eğilimi artabilir. Bu kilo artışına genellikle vücuttaki serbest su atılımının bozulması neden olur, bu da böbreklerin suyu yeterince filtreleyemediği anlamına gelir. Ayrıca hipotiroidizm metabolizmayı uzun süre yavaşlattığı için diyete cevap vermez ve kilo vermek zordur.

ani kilo artisi

Günlük yaşamdaki depresif eğilimi artıran olaylar, stres ve karar alma baskısı gibi faktörler insanlar kilosunu etkiler. Bu durum uykusuzluğa ve yatma zamanının gecikmesine neden olabilir. Stres hormonal dengesizliği bozarak iştahın artmasına neden olabilir. İştahı artmış kişiler, kendilerini ödüllendirme şeklinde görünen atıştırmalıklarla kalori alımlarını artırabilirler. Kalori hesabı yapmadan yenilen yiyecekler kilo artışı olarak geri döner. Örneğin, yumurta kaç kalori bilmeden yenilecek yumurta, bunu yakmak için yapılması gereken hareketleri, egzersizleri bilmeden yapılan beslenme şekli kilo alımına sebep olacaktır.

Ek olarak ilaç alımlarınıza dikkat edin. Özellikle sık kullanılan antidepresanlar, insanları daha mutlu hissettirebilir ve yeme kısıtlamalarını ortadan kaldırabilir. Bazı insanlar için anti depresanların etkisiyle ani kilo artışı sıklıkla görülen bir problemdir.


Beklenmedik Kilo Artışına Karşı Öneriler

Aniden kilo alan çoğu insan için gün içindeki moral ve motivasyon hala düşüktür. Ağırlık ölçekleri genellikle yanıltıcıdır. Sizi etkilemeyeceğinden emin olmak için bazı öneriler aşağıda verilmiştir.

Beklenmedik kilo alımı genellikle önemsizdir. En azından bunula başa çıkmak için buna inanmalısınız. Nasıl aniden alındıysa, kolay bir şekilde de verilebilir. Bu sorundan kurtulmak için önerilerimizi takip edebilirsiniz.

Kendini Kötüye Kullanma

Terazide yeni ağırlığı gördüğünüzde, kendiniz için endişelenecek ve kızacaksınız. Bu içgüdüyle savaşmayı öğrenmek çok önemlidir. Kendinizi utandırmak ve başkaları tarafından motivasyonsuz olduğunuzun söylenmesi sizi daha kötü hissettirebilir.

Ani kilo alımının yaşam kalitenizi düşürmesine izin vermeyin. Beklenmedik aşırılıklarla karşılaştığınızda, kendinize şefkatli olmaya çalışın. Kendinize kilonuzun sürekli değiştiğini hatırlatın, istediğiniz yerde olmasanız bile vücudunuz olması gereken mükemmel durumda olduğuna inanın. Kendinizin ve vücudunuzun nerede olduğunu tamamen kabul ettiğinizde, sağlığınız ve iyiliğiniz için olumlu seçimler yapmak için motivasyon bulmak daha kolay olacaktır. İç sesinizle başa çıkmayı öğrenin ve onu eğitin.


Eğitim ve Spor Planını Değiştir

Fitness yapıyorsanız veya herhangi bir egzersiz yapıyorsanız, programı değiştirerek her şeyi sıfırlayabilirsiniz. Zamanla vücudunuz bu harekete adapte olacak ve etkinliğini azaltacaktır. Egzersiz planınızı değiştirmek sadece vücudunuzun daha çok çalışmasını sağlamakla kalmaz (bu kilo vermeye yardımcı olabilir), aynı zamanda spor salonuna gitmek için motivasyon bulmanızı da kolaylaştırır.

Yeni eğitim programına alışırken sabırlı olmayı unutmayın. Spor salonunun dışında çok fazla kilo alırsanız, vücudunuz öncekinden biraz farklı olabilir. Sorun olmadığını düşünün ve alışmaya başlayın.


Yeterli Kalori Aldığından Emin Ol

Kalori alımınızı düşürmek, yanlışlıkla veya gereksiz kilo alımından kurtulmanıza yardımcı olabilir. Bununla birlikte, kalorileri çok fazla azaltmak aslında tam tersi bir etkiye sahip olabilir.

Fitness antrenmanının yoğunluğunu ve sıklığını artırdıkça, vücudunuzun önceden tüketilenden daha fazla kaloriye ihtiyacı olacaktır. Çok az kalori alımı vücudunuzun metabolizmasını yavaşlatabilir ve kilo hedefinizi olumsuz etkileyebilir.

Yüksek kaliteli protein tüketin ve yeterli kalori (karbonhidrat, protein, yağ) tükettiğinizden emin olun. Genellikle kilo vermeyi önlemenin ve hatta kilo almanın en büyük nedeni yeterince kalori almamaktır. Fakat insanlar bunun tam tersini düşünerek hata yaparlar.

Tartıdaki Rakama Değil, Nasıl Hissettiğine Bak

Kilonuzu sık sık tartmanıza ve kontrol etmenize gerek yok. Günde 10 kere tartıya çıkan bir insanın istediğine ulaşması zordur. Kilo vermeye, iyi beslenmeye ve iyi bir antrenman programına odaklanmak sizi iyi hissettirecektir. Ani kilo alımının nedeni genellikle basittir, nedeni de basittir ve çözülebilir. Dikkat etmeden hızlı kilo alırsanız, ani kilo alımını önlemek için bu önerilere dikkat edin ve motivasyonu daima yüksek tutun.