Boy Uzatmanın Efsane Yöntemleri

- 21:40
Boy uzaması her ne kadar genetik faktörlere bağlı olsa da bazı dışsal faktörler boyunuzun uzamasına yardımcı olabilir. Ayrıca büyüme çağındaysanız, doğru beslenme ve sağlıklı bir yaşam tarzı da boyunuzun uzamasında oldukça etkilidir. Beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri ile boyunuzun ortalama 1-5 cm daha uzun olmasını sağlayabilirsiniz. Boyunuzun uzaması için yararlanabileceğiniz pratik yöntemler için lütfen okumaya devam edin.

1. Boyunuzun Uzaması İçin Sağlıklı ve Dengeli bir Beslenme Tarzı Edinin

Boyunuzun uzaması için doğru beslenme şarttır. Bu nedenle, taze sebze, meyve ve yağsız protein içeren gıdaları tüketmeye özen göstermelisiniz. Ayrıca, yeterli miktarda karbonhidratlı yiyecekler tüketmeye dikkat etmelisiniz. Fasulye, hindi, tavuk, balık, kuruyemiş ve az yağlı süt gibi yağsız protein kaynaklarını yeterince tüketmeniz gerekir.


2. Proteinli Gıdaları Daha Fazla Tüketin

Protein, vücudunuzda sağlıklı kütle oluşturan kasların oluşmasına yardımcı olur. Bunun sonucunda boyunuz da önemli miktarda uzar. Bu nedenle, her öğünde protein bakımından zengin yiyecekler tüketmeye özen göstermeli ve bu yiyecekleri ara ara öğünlere de ilave etmelisiniz. Örneğin yoğurt, ton balığı, tavuk ve peynir gibi gıdaları ana ve ara öğünlerde yiyebilirsiniz.

3. Mümkünse Her Gün Bir Yumurta Yiyin

Eğer, yumurtaya karşı alerjiniz yoksa her gün bir yumurta tüketebilirsiniz. Her gün bütün bir yumurta yiyen küçük çocuklar, yemeyen çocuklara kıyasla daha uzun olabilirler. Yumurtada sağlıklı büyümeyi destekleyen bol miktarda vitamin ve protein bulunur. Ayrıca, yumurta kolayca hazırlanabilen ekonomik bir yiyecektir. Her gün bir yumurta tüketmenin sağlığınız açısından güvenli olup olmadığı konusunda doktorunuza danışmalısınız.

4. Her Gün Bir Bardak Süt İçin

Süt, vücudunuzu besleyen kalsiyum, protein ve vitaminler içerir. Süt doğal haliyle faydalı bir seçim olsa da peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri de önemli besin kaynaklarıdır. Bu nedenle, süt veya süt ürünlerinden her öğünde 1 porsiyon tüketmeye özen gösterin.

5. Vitamin ve Kalsiyum Takviyeleri Kullanın

Vitamin ve kalsiyum takviyeleri, beslenme ihtiyaçlarınızı karşılayan destekleyici ürünlerdir. A ve D vitaminleri ve kalsiyum kemiklerinizin güçlenmesine yardımcı oldukları için çok önemlidir. Fakat, takviyelerin size uygun olup olmadığı konusunda yeterince bilgi sahibi olmak için mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Örneğin, günlük olarak kalsiyum takviyesi ve multivitamin ve alabilirsiniz. Ayrıca, vitaminlerin, genetiğinizin izin verdiğinden daha fazla uzamanızı sağlamayacağını unutmamalısınız.

boy nasıl uzatılır

6. Daima Dik Bir Pozisyonda Durun

Dik bir duruş aslında boyunuzun uzamasını sağlamaz. Ancak daha uzun görünmenize yardımcı olur. Bu nedenle, yürürken dik olarak yürümeli ve sırtınızı dik tutmaya çalışmalısınız. Ayrıca, otururken omuzlarınızı geriye doğru ve yüzünüz düz olacak şekilde dik bir duruş sergilemeyi ihmal etmemelisiniz. Doğru bir duruşa sahip olmak için ayakta durma, yürüme ve oturma alıştırmaları yapabilirsiniz.

7. Günde 30 Dakika Egzersiz Yapın

Düzenli olarak egzersiz yapmak sağlıklı kalmanıza yardımcı olan önemli bir aktivitedir. Egzersiz yapmak, aynı zamanda boyunuzun uzamasına da yardımcı olabilir. Egzersiz, sağlıklı kaslara ve kemiklere sahip olmanızı sağlar. Böylece, egzersiz boyunuzun daha fazla uzamasını destekler. Boyunuzun uzamasına yardımcı olması için hoşunuza giden bir egzersiz türünü seçebilirsiniz. Örneğin, fitness, jimnastik, yürüyüş, bisiklete binme ve yüzme gibi egzersizleri deneyebilirsiniz.

boy uzatma egzersizler

8. Yeterince Uyduğunuzdan Emin Olun

Günlük aktiviteleriniz sırasında yorulan kaslarınızın dinlenmesi için uyku çok önemlidir. Vücudunuzun kendini onarabilmesi ve enerji seviyenizin yeniden artması için yeterli miktarda uyuduğunuzdan emin olmalısınız. Büyüme çağındaysanız günde ortalama 8-10 saat uyumanız gerekir. 18 yaş ve üstünde iseniz günde ortalama 7-8 saate kadar uyumalısınız.

9. Herhangi Bir Hastalığınız Varsa Doktorunuza Başvurun

Çok hasta olduğunuzda, vücudunuz enerjisini iyileşmek için harcar. Bu durumda, büyümeniz ve boyunuzun uzaması yavaşlar. Fakat, doğru teşhis ve tedaviden sonra büyümeye devam edebilirsiniz. Ayrıca, herhangi bir hastalık sürecinden sonra yeniden dengeli bir şekilde beslenmeye çalışmalısınız. Böylece boyunuzun uzamasını olumsuz etkileyen hastalık sürecini telafi etme fırsatı elde edebilirsiniz.

10. Aile Ortalamasına Göre Boyunuz Çok Kısaysa Doktora Başvurun

Boyunuzun uygunluğu daha çok genetik faktörlere bağlı olduğu için ailenizin boy ortalaması çok önemlidir. Fakat, ailenizin ortalamasına göre boyunuz çok kısaysa tedavi gerekip gerekmediğini öğrenmek için doktorunuza başvurmanız gerekir. Örneğin, düşük büyüme hormonu seviyeleri, hipotiroidizm, Turner sendromu ve diğer bazı önemli tıbbi durumlar boyunuzun uzamasını olumsuz etkileyebilir. Büyümenizi engelleyen tıbbi bir durum varsa, doktorunuz size bir büyüme hormonu reçete edebilir. Yine de boyunuzun genetik özelliklerinizin imkan verdiği ölçüde uzayabileceğini unutmamalısınız.

11. Vücudunuzu Gerdirme Çalışmaları Yapın

Öncelikle bir egzersiz minderi ya da zemine sırt üstü uzanmalısınız. Kollarınızı başınızın üzerinden uzatarak vücudunuzu gerdirmeye çalışmalısınız. Bu esnada bacaklarınızı mümkün olduğu kadar uzatmalısınız. 10 saniye kadar gergin bir vaziyette kaldıktan sonra vücudunuzu yavaş yavaş gevşetmelisiniz. Bu çalışma omurganızın uzamasına yardımcı olur. Böylece, omurganızı esneterek boyunuzun yaklaşık 2,5 - 7,5 cm kadar uzamasına yardımcı olabilirsiniz.

Bir diğer gerdirme hareketini yapmak için yine egzersiz matınıza veya zemine uzandıktan sonra avuç içleriniz birbirine bastıracak şekilde kollarınızı başınızın üzerinde uzatmalısınız. Sonra dizlerinizi bükmeli ve ayak tabanlarınızı birbirine doğru itmelisiniz. Ardından, kalçalarınızı yerden kaldırmak ve omurganızı uzatmak amacıyla ayaklarınızı yere bastırmanız gerekir. Bu hareketi 10 saniye kadar yaptıktan sonra kendinizi tekrar esnek pozisyona getirmelisiniz.

Son olarak, boyunuzu uzatmak için yaptığınız tüm çalışmaların faydalı olması için günlük olarak düzenli tekrar yapmaya özen göstermelisiniz.