Ramazanda İftar ve Sahurda Neler Yenir?

- 23:15
Oruç tutup ibadetimizi yaparken iftarda fazla kaçırıp kilo almak yerine kolayca birkaç kilo vermek isteyenlere tavsiyeler ve diyet listesini yazımızda okuyabilirsiniz.Öncelikle oruç tutarken vücudumuz normalden daha aç kaldığı için enerjimiz daha düşük olabiliyor, en önemli adım tabi ki su iftar ve sahur arası vücudumuzun yeterli su ihtiyacını karşılamaya özen gösterelim, ilk günler bunun farkında olmayabiliriz ancak sonrasında vücudumuzun su seviyesi düşer bu da istenmeyen tansiyon düşüklüklerine, halsizliğe ve daha birçok zararlı sonuçlara yol açabilir.

Öncelikle iftarda ilk yapmamız gereken şey orucumuzu çorba gibi sıvı yiyeceklerle açmaktır, aç kalan vücuda hemen katı besinler almak sağlıklı değildir ve mideyi yormamak daha iyi olacaktır.
sahur ve iftar menüleri

Yerken ara verilmeli yiyecekler yavaş tüketilmelidir, örneğin çorba ve suyunuzu içtikten sonra 5-10 dakika ara verilmeli dinlenilmelidir. Ana yemeğe geçişte kızartma gibi fazla yağlı besinlerden ziyade fırınlanmış haşlanmış veya az yağda kavrulmuş yiyecekler tüketilmelidir, o gün 1-2 dilimden fazla ekmek, pide gibi karbonhidrat aldıysak pilav, makarna gibi yiyeceklerden uzak durulmalı ve karbonhidrat alımı dengelenmelidir.

Ramazanın tabi ki vazgeçilmez olan şeyi tatlılar, vücudumuzun şeker ihtiyacı aç kalındığından dolayı artar ve insülin seviyesi düşer bu sebeple canınız daha çok tatlı istiyor gibi hissedebilirsiniz, bununla savaşmanın yolu tabi ki doğal olan şekerlere yönelmektir örneğin meyveler içinde bulundurduğu sağlıklı şeker seviyesi sayesinde tatlı krizlerinizle baş edebilir. Tabi ki tatlı tüketebilirsiniz ancak haftada 3’ten fazla değil bu tatlılar az kalori, sütlü, hafif tatlılar olmalıdır örneğin güllaç, muhallebi, kazandibi, tavuk göğsü gibi şerbet içermeyen tatlılar olmalıdır. Fazla susatabilecek sucuk, salam gibi şarküteri ürünlerinden uzak durulmalıdır. 

İçecek olarak asitli ve şekerli olan her şeyden uzak durulmalıdır, asit size duyum hissi verir ancak bu çok kısa bir süre için geçerlidir 1-2 saat sonra açlık hissi gelecektir, asitli olan her şey mide hacmini genişletir, mide büyürse doymak zor olur bu da istenmeyen kilo artışlarına sebep olur. 

Sahuru atlamamak zamanında yemek vücudu aç bırakmamak gerekir yeterli kalori almazsanız sağlıklı kilo vermek mümkün değildir, böyle kendimizi aç bırakarak verilen kilolar bir süre sonra daha fazlasıyla size geri döner, kilo vermek sağlıklı, dengeli ve vücudumuza yeterli kalori alarak mümkündür.
ramazandan sağlıklı beslenme

2 adet Örnek Ramazan Diyeti Listesi

İftar:

2 adet zeytin

1 adet hurma

1 kase mercimek çorbası

1 tabak Tavuklu sebzeli yemek

1 dilim pide veya ekmek

1 bardak ayran

Bol salata

Ara:

Bir dilim güllaç

Bir porsiyon meyve

Şekersiz çay-kehve

İftar ve sahur arası 2 litre su tüketimi

Sahur:

2 adet haşlanmış yumurta (yumurta sizi tok tutar ve protein ihtiyacınızı karşılar)

3-4 zeytin (yağ ihtiyacı)

Az yağlı peynir çeşitleri

3-4 adet Ceviz-fındık

1 dilim tam buğday ekmek

Sınırsız yeşillik (salatalık, roka, domates, kıvırcık vs.)

Şekersiz Siyah çay (şekersiz tüketemeyenler için 1 şeker)

1 adet hurma (şeker ihtiyacını karşılayacak)
Okuyun: Ramazanda Sağlıklı Beslenme Rehberi
İftar:

2 adet zeytin

1 adet hurma

Domates çorbası

2 adet karnıyarık

4 yemek kaşığı pilav

Bir kase cacık

Ara:

Meyveli (muzlu, çilekli) muhallebi

Çay-kahve-su

Sahur:

2 adet yumurta ile yapılmış omlet

3-4 zeytin

Yağsız peynir çeşitleri

Ceviz-fındık-fıstık

Bol yeşillik (domates, salatalık, kıvırcık, roka vb.)

1 dilim tam buğday ekmeği

Yeşil çay

(sahurda yulaf lapaları tüketebilirsiniz meyveli, kakaolu vb.)