Kilo Vermenin Temel Prensibi Nedir? Neden Kilo Alırız?

- 23:07
Dünyamızda ki organik besinleri üç ayrı sınıfta inceleyebiliriz. Bu üç ayrı grup; karbonhidratlar, proteinler ve yağlardır. Hepsinin vücudumuzda ki görevleri farklıdır. Proteinler; vücudumuzda yapıcı ve onarıcı olarak görev alır, yağlar kişinin organlarını vs. dış darbelerden korur gibi özellikleri mevcuttur. Bizim konumuz olan karbonhidratlar ise vücudumuzun enerji kaynağı olarak kullanılırlar. Ancak, özel koşullarda vücut enerji verici olarak yağları ve proteinleri de kullanabilir. Fakat, vücudumun enerji kullanımı için karbonhidrat- yağ - protein gibi bir sırası vardır. Bu noktada, eğer bir kişi enerji için proteinlerini kullanmaya başlar ise demek ki o kişi ölmeye doğru gidiyordur. Ancak, yağlar için böyle bir durum söz konusu değildir.

neden kilo alırız

Aslında, enerji verme konusunda yağlarımız daha fazla enerji verebilir fakat vücut bu konuda karbonhidratları kullanır. Çünkü, yağlarımızın monomerlerine (yapı taşlarına) ayrılması için vücut, karbonhidratlara göre daha fazla enerji kullanması gerektiğinden ilk sırada karbonhidratlar görev alır. Peki, insanların kilo almasının bu konuları göz önüne alaraktan cevaplayacak olursak nedeni nedir?

Kişi Neden Kilo Alır?

Başta da söylediğimiz gibi vücudumuzda karbonhidratlar, yağlar ve proteinler vardır. Bu besinlerin gereğinden fazla alınması durumunda vücut bu besinleri farklı şekillerde depo ederek ilerideki zamanlar da kullanacağı besinleri elde etmiş olur. Eğer kişi, aşırı derecede veya fazla miktarda karbonhidrat alırsa vücut bunu glikojen olarak depolar ve karaciğer organımızda depo eder. Ancak, alınan karbonhidratın hala artış göstermesi durumunda ise bunları yağ olarak depolar ve kişi yağlanmaya ve dolayısı ile kilo almaya başlar.

Kilo Vermenin Temel Prensibi Nedir?

Kişi nasıl kilo alır bunu öğrendik. Şimdi ise kişinin nasıl kilo verebileceği hakkında konuşacağız. Öncelikle, aşırı karbonhidrat tüketiminin vücutta yağlanmaya neden olduğunu açıkladık. Bu mantık ile yola çıkar isek de, kilo vermek için bu yağlardan kurtulmamız gerekecektir. Bunu da ilk paragrafta söylemiş olduğum vücudun besinleri enerji için kullanma sırasından faydalanacağız.

Vücut karbonhidrat - yağ - protein şeklinde bir enerji için kullanılan besin sırası vardır. Biz eğer bu sırayı yağlar ile başlatmak istiyor isek bir şekilde karbonhidrat seviyesini vücudumuzdan azaltmamız gerekecektir. Çünkü, eğer kişi karbonhidrat tüketimini azaltır ise vücut enerji için karbonhidratlardan yararlanamayacak ve bu yüzden ise ikincil enerji kaynağı olan yağları kullanacaktır. Sonucunda ise yağlarınızı yakarak kilo vermeye başlayacaksınızdır. 

kilo alma karbonhidrat

Bu durumu şu örnek ile de kanıtlayabiliriz: Bir diyetisyene veya başka bir uzmana gittiğiniz zaman sizden ekmek tüketiminizi azaltmanızı belki de kesmenizi ister. Bunun nedeni ise ekmeğin bol miktarda karbonhidrat içermesidir. Bu bol miktarda karbonhidratı siz, vücudunuza alır iseniz vücudunuz yağları enerji kaynağı olarak kullanıp sizin yağ miktarınızı azaltmaktansa hazır elinde olan karbonhidratı enerji kaynağı olarak kullanır ve sizin fazla karbonhidratlarınızı depo eder. Bu durum sonucunda ise siz kilo vermek yerine daha da kilo almış olursunuz.

Sonuç olarak, Eğer siz kilo vermek istiyor veya almak istiyor iseniz karbonhidrat tüketiminize dikkat ettiğiniz takdirde, her ikisini de yapma şansınız olacaktır. Karbonhidratı fazla bir şekilde alırsanız size kilo olarak dönecektir, karbonhidratı az bir miktar veya hiç almaz iseniz de sizin kilo kaybınıza neden olacaktır.