Mucizevi Safran Hakkında Bilinmesi Gerekenler

- 18:33
Safran, Uzak Doğu’nun şifa deposu bitkisi olarak biliniyor. İlaç sektörünün bu kadar gelişmiş olmadığı yıllarda ağrıyı geçirmek, yüksek tansiyonu düşürmek ve sindirim sistemin düzenlemek gibi birçok sağlık sorunlarının tedavisinde safranın iyileştirici özellikleri kullanılıyordu. Günümüzde ise fiyatı gram altınla yarışır hale geldiği için pek kimse yanına bile yaklaşamıyor.
Ama bu şifa deposu bitki, sayısız faydasının olması nedeni ile tüketilmesi gereken baharatlar arasında yer alıyor. Çok fazla uçucu yağa sahip olan safran, bitki bilimindeki adı crocus sativus olan çiçekten elde edilir. İçeriğindeki en iyi ve yararlı bileşikler ise safranal ve krosindir. Safranal, safranı safran yapan, bu kadar değerli olmasını sağlayan kimyasal yapıdır. Krosin ise safranın sarı renkli olmasını sağlar. Peki, şifa deposu safran nedir? ve safranın faydaları nelerdir.

safran çayı nasıl yapılır

Safran Nedir?

Safran, mor yapraklı bir çiçek görünümlü bitkiden elde edilen çok kıymetli bir baharattır. Bu mor yaprakların arasında safranın baharata dönüşmesini sağlayan sarı tohumları bulunur. Bu tohumlar hassas bir şekilde çiçekten ayrılır. Özel yöntemler kullanılarak kurutulur. Safranın bu kadar kıymetli ve pahalı olmasının sebebi 5 gram baharat elde etmek için on binden fazla çiçeğin toplanması gerektiğidir. Safranın içerisinde yüzden fazla esansiyel uçucu yağ ve farklı tatlarda aromalar bulunur.

Ülkemizde safran yetiştiriciliği adından da anlaşılacağı gibi sadece Safranbolu'da yapılmaktadır. Safranın çok farklı kullanım alanı bulunmaktadır. Tıbbi ilaç üretimi, pastalarda ve içeceklerde kullanılan gıda boyalarının ana maddesi olarak ve makyaj ürünlerine renk vermek için kullanılıyor. İçine katılan yiyeceğe keskin bir sarı renk verir. Peki, safranın faydaları nelerdir?

Anti Kanser Özelliğine Sahiptir

Safran üzerinde yapılan araştırmalara göre anti kanser özelliğine sahip olduğu tespit edilmiştir. Özellikle karotenoidler bakımından zengindir. Karotenoid bazı bitkilerde bulunur ve insan sağlığına çok faydalıdır. Kimyasal yapısı gereği tam bir antioksidan deposudur. Yapılan çalışmalardan safranın meme kanseri ve prostata karşı anti kanser özelliği bulunduğu saptanmıştır. Ayrıca lösemi hücrelerinin de büyümesini engelleyip, akciğer kanserini önlemeye yardımcı olan pro apoptotik etkisi olduğu sonucuna varılmıştır.

İştahı Düzenler

Özellikle kilo vermeye çalışanların beslenme programına gramajda hafif fakat fiyat olarak ağır baharatı mutlaka yer vermeleri gerekiyor. Safran besinlerdeki fazla kaloriyi yakarak enerjiye dönüştür. Bu enerji dönüşümü de metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlar. Beyindeki serotonin hormonunu tetikler ve atıştırma isteğini ortadan kaldırır. Böylece açlık ya da şeker krizini tamamen ortadan kaldırır.

Antideprasan Etkisi Vardır

Safran geleneksel Pers tıbbında anti depresan olarak kullanılıyordu. Günümüzde yapılan tıbbı çalışmalarda ise safranın ruh halini iyileştirmek için %100 etkili olduğu sonucuna varılmıştır. 6 haftalık yapılan bir tıbbı çalışmada hastalara 30 mg safran özü verilmiş ve bir süre sonra hastalardaki depresyon belirtilerinin büyük bir bölümünü ortadan kaldırıldığını saptamıştır. Ayrıca sakinleştirici özelliği olduğu bilinen safranın hafif ve orta dereceli depresyonlu ruh haline iyi geldiği söylenmektedir.

Sakinleştirici etkisini görmek için safranın çayını demleyip içmek gerekiyor. Yemeklerin içinde kullanılması anti depresan özelliğini yok etmektedir. Tercihen bir yemek kaşı balın içine katılıp tüketilebilir.

Hafızayı Güçlü tutar

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalara göre safranın hafıza kaybı ve demans hastalığına karşı güçlü bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Yaşlı bir fareye verilen safran özünün, hayvanın hafızasını iyileştirdiği ve öğrenme kapasitesini arttırdığı saptanmıştır. Safranın bilişsel etkileri Alzheimer hastalarında da olumlu etkiler vermiştir. Yapılan tıbbi çalışmalarda Alzheimer hastalarında kullanılan Alzheimer ilacı kadar yararlı olduğu tespit edilmiştir. Nörolojik hastalıklara yakalanma riskini en aza indirmek için uzun yıllar düzenli olarak safran kullanılması gerekir. Elbette ki tek başına safran kullanmak tüm sağlık sorunlarında olduğu gibi nörolojik rahatsızlıklarda da yeterli değildir.

safran nedir

Pırıl pırıl bir cildin formülüdür safran

Gerçek safran kullanılarak elde edilen sabun ile cilt temizliği yapılır. Her sabah ve her akşam safran sabunu ile yüzün yıkanması sivilce ve aknelerin ortadan kalmasına katkı sağlar. Kadınlar için safranın en önemli faydası budur.

Safranın Faydaları

Safran Çayının Faydaları

Hazır paketlerde satılan safran çayının içerisinde 15 farklı bitki çeşidi bulunur. Bu bitkilerden bazıları şunlardır; biberiye, adaçayı, sinameki, yeşil çay, nane ve rezinedir. Bu çay kilo vermek isteyenlerin en fazla rağbet gösterdiği bitki çaylarından biridir. Safran çayının faydalarını görebilmek için mutlaka şekersiz ve katkı maddesiz olmasına dikkat edilmelidir.
Safran Çayı Nasıl Yapılır?
Safran çayı, vücuda alınan fazla yağın kiloya dönüşmeden midede erimesini sağlar. Yani en etkili özelliği fazla yağları yakmasıdır. Yemeklerin midede daha kolay sindirile bilmesi için yemekten bir saat sonra safran çayı içilmesi tavsiye edilir.