Yaza Fit Başlamak İster misin?

- 20:06
Kış aylarında iştahımızın açılması ve yaz dönemine göre daha hareketsiz zaman geçirmemiz metabolizmamızı yavaşlatarak birkaç kilo almamıza sebep olabiliyor. Özellikle pandemi sürecinde dışarıda yaptığımız aktivitelerin azalması ve daha çok evde vakit geçirmemiz mutfakla olan ilişkimizin daha da güçlenmesine sebep oldu.
Evde can sıkıntısından dolayı yaptığımız kek ve börekler bizlere fazla kilo olarak geri döndü. Ancak artık havalar ısınmaya, bahar yüzünü göstermeye başladı. Hal böyle olunca da fazla kilolarımızdan hızla kurtulmanın yollarını araştırmaya koyulduk. Yaza fit başlamak için gelin birkaç püf nokta ile hızlı şekilde kilo vermenin yollarına göz atalım.
yaza fit başlamak

Kilo Vermenin Olmazsa Olmazı Bol Su İçmek!

Açlık ve susuzluk hissi aslında pek çok kişi tarafından karıştırılır. Su tüketimi az olduğu zaman kişiler yemek yemeye ve atıştırmalıklara yönelir. Vücudun verdiği susama alarmı açlık şeklinde algılanabilir. Bu nedenle sık sık açlık hissediliyorsa bunun sebebi az su tüketmemiz olabilir. Bir şeyler yeme isteği oluştuğu zaman önce bir bardak su içmeliyiz. Belki ihtiyacımız olan sadece budur ve yalancı açlık hissi de kendiliğinden yok olacaktır. Bu yöntem çoğu zaman işe yarar ve kişilerin bir şeyler yemesinin de önüne geçer.
bol su içmek

 Çok su içmek size sıkıcı geliyorsa bardağınıza sevdiğiniz otlar ve meyveleri ekleyerek farklı aromalar ile tatlandırabilirsiniz. Suyun yerini hiçbir içecek tutmaz ama yine de bol sıvı tüketimi genel anlamda çok faydalıdır. Şeker ilave edilmeden tüketilen bitki çayları hem iştah azaltıcı hem de metabolizma hızlandırıcı etkilere sahiptir. Bu nedenle günde 3 fincana kadar içilen bitki çaylarının kilo vermede etkili olduğunun da altını çizmek gerek.

Yatmadan en Az 2 Saat Önce Yemeyi Kesin!

Akşam yemeğinin 6-7 gibi yenmesi ve sonrasında su haricinde bir şey tüketilmemesi fazla yağlanmanın önüne geçen en büyük etkenlerden biridir. Bu nedenle akşam sıkı ama aynı zamanda da kontrollü bir akşam yemeği tercihi ile yatana kadar idare etmeniz mümkündür. Eğer uyumadan kısa süre önce bir şeyler yerseniz vücudunuzda fazla yağlanma meydana gelmesi kaçınılmazdır.

Yaza fit olmak için yatmadan 2 saat önce yemek yemenin kesilmemesi durumunda kan şekeriniz yükselebilir ve buna bağlı olarak uyku kaliteniz de aynı oranda düşer. Günde 5 saatten az uyunması halinde vücut kalori almaya daha meyilli olur. Bu sebeple her gün 5-8 saat arası uyumak fazla kilo almayı önleyen ve metabolizmaya katkı sağlayan bir detay olarak karşımıza çıkar.

Sofranızda Probiyotiklere ve Tahıllara Yer Verin

Kabızlık sorunu olanlar normal kişilere göre kilo almaya daha meyilli olurlar. Özellikle bu kişilerin daha fazla probiyotik tüketmesi faydalı olacaktır. Kilo vermek isteyen ve sağlıklı beslenmeyi hayat tarzı haline getirmeyi hedefleyen herkes günde bir kase probiyotik yoğurt ya da kefir tüketerek kabızlıktan korunabilir ve metabolizmasının daha hızlı çalışmasını sağlayabilir.


Beyaz un ve karbonhidrat miktarının yoğun olduğu makarna, pilav gibi yiyecekler kan şekerinin hızlı şekilde artmasına ve çabuk acıkmaya sebep olur. Yaza fit olmak için bu gıdalar yerine tam tahıllı ekmekler, makarnalar ve bulgur gibi daha kaliteli olan karbonhidratları seçersek kilo alımını da engellemiş oluruz.

Mevsiminde Olan Sebze Ve Meyveleri Bolca Tüketin

Sebze ve meyveler yoğun lif içeren besinler olarak bilinir. Ancak bu gıdaların mevsiminde, taze olarak tüketilmesi sağlığımız açısından son derece önemlidir. Kış aylarında beslenmemize dahil edeceğimiz yeşil yapraklı sebzeler, kereviz, brokoli, pırasa, ıspanak gibi gıdaların yerini yazın domates, salatalık, kabak, semizotu, fasulye ve biber gibi sebzeler almalıdır. Karbonhidrat miktarını azaltıp lifli olan sebzelere yöneldiğimizde daha çabuk yağ yakmamız mümkündür. 

Meyveler de kilo vermede faydalı ve detoks etkisi olan gıdalardır. Ancak yine de tüketimleri sırasında fazla abartılmaması iyi olur. Meyvelerin tok karın ile değil ara öğün amaçlı tüketilmesi metabolizmayı hızlandıran bir faktördür. İncir, muz, karpuz, kavun ve üzüm gibi meyvelerin glisemik indeksi diğerlerine nazaran yüksek olduğundan kontrollü tüketilmeleri gerekir. Çünkü bu tarz meyveler çabuk acıkmaya sebep olabilir. Ancak yine de acıkma hissi geldiği zaman abur cubur ve sağlıksız yiecekler yemek yerine meyve tercih etmek tabiki daha mantıklı bir karardır.

Bol Egzersiz ve Yürüyüş

Fit bir vücut için sadece beslenme değil tabiki spor da olmazsa olmazdır. Düzenli olarak yoğun spor yapmaya vaktiniz olmuyorsa en azından haftada 3-4 kez yürüyüş yapmalısınız. İlgi alanlarınıza göre, vaktiniz oldukça yürüyüşün yanına yoga, pilates, dans, yüzme gibi sporları da ekleyerek daha fazla kalori yakarak sıkılaşabilirsiniz.

yaz için egzersizler

Dışarı çıkma konusunda kısıtlı olduğumuz pandemi sürecinde evde yapabileceğiniz çeşitli egzersiz hareketleri de vardır. Telefonunuza bununla ilgili programlar indirerek kendi ortamınızda rahatlıkla spor yaparak kilo verebilirsiniz. Aynı zamanda stresten uzak bir yaşam tarzı tercih ederek kilo alımının engellemeye katkı sağlayabilirsiniz.