Su İçmek Kilo Aldırır Mı? Su ve Vücut Ağırlığı Arasındaki İlişki Nedir?

- 22:52
Günümüzde fazla kilo ve obezite çağın sorunlarından biri haline geldi ve birçok çevrede dünya çapında toplumları tehdit eden tehditlerden biri olarak sınıflandırıldı. Fazla kilolar birçok kanser türünün ana nedenlerinden biridir ve yayılmasından sorumludur. Obezite ayrıca kalp damar hastalıkları ve böbrek hastalıkları gibi diğer birçok sağlık sorununa sebep olmaktadır.
su içmek kilo aldırır mı

Fazla kiloluysanız ve içme suyunun kilo alıp almadığını merak ediyorsanız? Doğru yere geldiniz. Bu yazıda, suyun vücut ağırlığındaki rolünü ve daha fazla su içmenin aslında kilo almaya neden olup olmadığını öğreniyoruz.

Su İçmek Kilo Aldırır Mı?

Elbette, genel olarak suyun yaşam ve tüm canlılar için önemini duymuşsunuzdur. Suyun vücut için önemini ve gerekliliğinin yanı sıra vücudumuzun her gün yeterli miktarda su alması gerektiğini her zaman biliyoruz.

Aslında, içme suyunun vücut ağırlığındaki artışla doğrudan bir ilişkisi yoktur ve bu nedenle sorunun cevabı, içme suyu ağırlığı arttırır mı? Kesinlikle hayır. Su içmek kilo alımına yol açmaz çünkü su tamamen kalorisiz bir sıvıdır, bu nedenle günlük ne kadar su içersek içelim, doğal meyve suları, alkolsüz içecekler ve farklı miktarlarda kalori içeren diğer içecekler gibi diğer sıvıların aksine su kaloride bir artışa yol açamaz.

Ancak bazı özel sağlık durumlarında vücutta su tutulması veya sıvı tutulması olarak bilinen vücutta ödem oluşumu durumu meydana gelebilir ve bu durumlar vücutta su tutulması olduğu için vücut ağırlığında artışa neden olabilir. Vücut dokuları ve vücudun farklı bölgelerinde şişlik şeklinde ortaya çıkar.

Vücutta Su Tutulması Nedenleri Nelerdir?

Hava koşulları, vücut ısısı ve hatta yerçekimi gibi vücutta su tutulmasına yol açan pek çok neden vardır. Bazen kişi kullandığı bazı ilaçların yan etkisi olarak su tutulmasından şikâyetçi olabilir. Özellikle yüksek tansiyon ilaçları kullanan kişilerde görülebilir. Vücuttaki bazı vitamin ve hormonların eksikliği de bu durumda rol oynayabilir. Bu durumun böbrek, karaciğer, bez ve böbrek hastalıkları gibi bazı hastalıkların bir komplikasyonu olma olasılığına ek olarak akciğerler de bunda rol oynayabilir.

Vücuttaki su tutma durumunun vücut ağırlığında önemli bir artışa neden olamayacağını belirtmekte fayda var. Ancak vücudunuzun su tutmasından dolayı şikâyetçi olsanız bile su içmekten asla vazgeçmemelisiniz. Çünkü su, aşağıdaki satırlarda bileceğimiz gibi birçok nedenden dolayı vücut için gereklidir.

Vücutta su tutulması durumu sağlıksız bir durumdur ve aynı zamanda ortaya çıktığında kolaylıkla kontrol altına alınabilen ve tedavi edilebilen bir sağlık sorunu olduğu için endişe edilecek bir hastalık olarak kabul edilmez. Tedavi, su ve sıvı tutulmasına yol açan nedenlere bağlıdır. Bunun için bazı ilaçları, özellikle sıvılardan kurtulmak için diüretik ilaçları kullanmanız gerekebilir. Bu durumdan muzdarip olanlara genellikle D vitamini, kalsiyum potasyum ve demir gibi vitamin türleri açısından zengin bazı yiyecekleri yemeleri önerilir.

su içerek zayıflama

Su ve Kilo Alma Arasındaki İlişki

Dediğimiz gibi suyun vücut için önemine ve içtiğimiz su miktarlarının sorumsuzluğuna rağmen, suda kalori olmaması nedeniyle vücut ağırlığındaki artışa bakılmaksızın, su kilo almaya sebep olmaz. Ancak bazı özel durumlarda kilo alımına neden olabilir. Bir kişi sağlık sorunlarından şikayetçi ise içme suyu bu durumlar da kilo alımına yol açar.

Bu vakalar, vücutta sıvı tutulması bu durumun en belirgin semptomlarından biri olduğu için konjestif kalp yetmezliğinden muzdarip insanları içerir. Aynı şekilde, böbrek hastalığı olan kişilerde su içmek kilo almaya neden olabilir, bu gibi durumlarda çok önemlidir. Kilo alımına bacaklarda şişme, nefes almada zorluk ve vücutta enerji eksikliği gibi semptomlar eşlik eder.
BUNU DA OKUYUN

Su ve Kilo Kaybı Arasındaki İlişki

Bir önceki paragrafta bahsettiklerimize ve daha fazla su içmenin belirli tıbbi durumlardan muzdarip bazı kişilerde vücut ağırlığının artmasına neden olabileceği ihtimaline rağmen, bu, özellikle kilo vermeye yardımcı olan suyun rolünü ve önemini ortadan kaldırmaz. Kalorileri azaltmak amacıyla diyet uygulayanların yanı sıra egzersiz yapanlar için su oldukça önemlidir.

2008 yılına dayanan bir çalışmada, kilo vermek amacıyla belirli bir diyet uygulayan kişilerin, aynı diyeti uygulayan kişilere göre her yemekten önce iki bardak su içildiğinde daha fazla ve daha hızlı kilo verdikleri gösterilmiştir. Aynı diyeti uygulan diğer bir grup ise her yemekten önce iki bardak su içmedi. Bu da gösterdi ki, kişi biraz önce bahsettiğimiz gibi hastalıklar veya sağlık sorunları yaşamadıkça, içme suyunun kilo verme sürecini hızlandırdığını gösteriyor.

Ayrıca yemekten önce su içmenin hızlı bir şekilde tok hissetmeye yardımcı olduğu ve bu nedenle kişinin yemek sırasında daha az yemek yediği bilinmektedir. Bu, kişinin yediği kalori miktarını sınırladığı için suyun kilo verme sürecindeki rolünü açıklar.
Vücut Neden Suya İhtiyaç Duyar?

Pek çok kişinin aklındaki soru, su içmek kilo aldırır mı? Cevap, bu yazıda anlattığımız gibi bazı özel durumlar dışında suyun kilo almaya yol açmadığını öğrendik. Suyun vücut için önemini burada bize anlattık.

Vücudumuzun yarısından fazlası sudan oluşur. Ayrıca vücudun her hücresi ve vücuttaki çeşitli organların her hayati işlevi için su gereklidir. Sağlıklı insanların vücut nemini korumak ve dehidrasyonu önlemek ve vücut sağlığını korumak için günde 8 ila 12 bardak suya ihtiyacı vardır. Elbette bu miktarın hava koşulları, egzersiz veya fiziksel efor gibi durumlarda vücudun daha fazla miktarda su ihtiyacı vardır.

Elbette günlük su ihtiyacımızı yediğimiz yiyecek ve içeceklerden içerdiği su oranlarına kadar pek çok kaynaktan karşılayabiliriz ancak suyu normal haliyle içmek vücudumuz için en iyi ve en faydalı yoldur.

Suyun vücut ağırlığının artmasıyla bazı spesifik patolojik durumlar dışında ve hatta bu vakaların varlığında bile bir ilgisi olmadığını bu makale aracılığıyla öğrendik. Su içmeyi azaltmanız kesinlikle önerilmez, bunun yerine herhangi bir sağlık sorunun olup olmadığının ele alınması tercih edilir. Çünkü su vücut için gereklidir ve eğer vücudumuz günde yeterince su alamazsa, bu bazen ciddi olabilen sağlık sorunlarına yol açacaktır.

Bu nedenle su sizde kilo alımına neden oluyorsa, vücudunuzun sağlık durumunu öğrenmek ve vücutta sıvı tutulmasına neden olabilecek herhangi bir hastalığınız varsa tedavi etmek için bir doktora danışmanız gerekir.>