Bitkisel Çayların Fazlası Zarar Veriyor

- 00:09
Beslenme uzmanları kilo vermek için içtiğimiz bitkisel çayların bilinçli ve azar azar kullanılması konusunda uyarıyor. Aksi durumda yararından çok zararında olabileceğini belirtiyorlar. 'Bitkiseldir bir zararı olmaz.' düşüncesine asla kapılmayın. Bu yargı kesinlikler yanlıştır. Gün içinde 1 - 3 bardak arası içilen bitkisel çay yararlıdır. Ölçümüz bu olmalı daha fazla içmek sağlığımıza zarar verebilir.

Aman Dikkat!

İnternet üzerinden bir çok bitki "çay" adı altında satılıyor. Bu zayıflatan bitkisel çayların amacı daha çok sık sık tuvalete çıkarma, bağırsakları çalıştırma ve terlemeyi arttırma gibi etkileri bulunuyor.

Bitkisel zayıflama çayları metabolizmayı hızlandırıyor.
Uzmanlarca yapılan bir araştırmada bitkisel çayların içeriğinde en fazla 'sinameki otu'  olduğu gözlemlenmiştir. Bu ot laksatif etki yapar. Sinemaki Otuna uzun süre maruz kalan kişilerde; kas zayıflığı, anemi, yağlı dışkı, baş dönmesi, çarpıntı, bağırsak kanamaları, tetani gibi sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. İçeriğinde bulunan antioksidan maddeler sağlık için çok yararlıdır. Yeşil çayın yağ yakmada etkisini kullanıcı yorumlarından okuyabilirsiniz. Ancak aşırı tüketilen bitki çayları yarardan çok zararı vardır. Bilinçli tüketime dikkat edilmelidir.
bitkisel çaylar

Bitkisel Çay Nasıl Hazırlanır?

Peki, hangi çayı nasıl hazırlamalıyız?

Ihlamur çayı: 
Ihlamur çayını kaynatarak hazırlamayın. Ihlamurun üzerine kaynar su döküp 10 dakika bekleterek hazırlayabilirsiniz.

Yeşil çay:
Suyu kaynatıp 80-85 olacak şekilde soğuttuktan sonra yeşil çayın üzerine döküp 4-5 dakika bekleterek tüketebilirsiniz.

Böğürtlen çayı
Kurutulmuş böğürtlen yapraklarını kaynar suyun içine atarak ve kendi halinde 10 dakika kadar demlenmesini bekleyerek hazırlanır.

Meyan kökü çayı: 
Kaynar suya atılıp 5-10 dakika kadar bekletilerek hazırlanır.

Zencefil çayı: 
Kaynayan suya atılan zencefilleri kısık ateşte 15-20 dakika daha kaynattıktan sonra süzerek içebilirsiniz.

Adaçayı: 
Üzerine kaynatılmış su dökülerek ve bu şekilde 5-10 dakika kadar bekletilerek hazırlanır. Çayın acı bir tat oluşturmaması için çok fazla adaçayı kullanmamalısınız.

Nane çayı:
Kurutulmuş nane yapraklarını kaynatılmış suda 10-20 dakika beklettikten sonra süzerek tüketebilirsiniz.

Kuşburnu çayı:
Kaynar suya atıp 10 dakika kendi halinde demlenmesini bekleyerek hazırlanır.

Papatya çayı
Kurutulmuş papatyanın üzerine kaynatılmış su dökülerek hazırlanır. 3-5 dakika bekledikten sonra süzerek içebilirsiniz.

Biberiye çayı
Biberiye çayı kaynatılarak hazırlanmalıdır. 10 dakika kadar kaynatıldıktan sonra 10 dakika da demini alması için bekletilmeli ve bundan sonra tüketilmelidir.

Fesleğen çayı:
Fesleğen çayını taze yapraklardan hazırlayacaksanız kaynatılmış suya atıp 3-4 dakika kadar beklettikten sonra süzerek tüketebilirsiniz. Kurutulmuş yapraklarla hazırlayacaksanız kaynar suya atıp 10 dakika bekletiniz.

Bir önceki yazımız olan 'Dr. Öz Sağlık Önerileri' konusunda "hastalık belirtileri, dr. öz sağlıklı yaşam, hayati hastalıkları önceden fark etme" hakkında bilgiler verildi.