Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

- 22:57
Yumurtanın bilinen en büyük özelliği ete kıyasla kaliteli proteini içeriğinde barındırmasıdır. Orta boy bir yumurta günlük protein ihtiyacının %10'unu karşılar. Tok tuttuğu için diyet yapanların, kas yoğunluğunu arttırdığı için de sporcuların en çok tercih ettiği besinlerden biridir. Kolesterol içerdiğinden bazı kişiler yemekten çekinirler. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda yumurtanın kötü koesterol değil iyi kolesterolü yükselttiğini ortaya konmuştur. Günde yenilen 6 yumurta vücudun günlük enerjisini karşılamaktadır.
Proteinden sonra içeriğindeki aminoasitler vücudumuz için çok faydalıdır. İçeriğinde 9 önemli aminoasit bulundurur. Bunlar; lösin, izolasin, fenilalanin, treonin, lisin, histidin, triptofan, valin, metiyonindir.

Yumurtadaki Omega 3

Omega 3 vücudumuzun üretemediği dışarıdan aldığımız bir yağ çeşididir. Vücudumuz için çok yararlı olan omega 3 yağları bir çok hastalığı da önler.  Eksikliğinde unutkanlık, kalp hastalıkları, cilt kuruması gibi rahatsızlıklar görülebilir. Orta boy bir yumurtada 33 mg omega 3 yağ asidi bulunur.

Yumurtadaki Kolin

Adını pek fazla duymadığımız kolin, karaciğer rahatsızlıklarını engeller. Vücudun normal fonksiyonlarının sağlıklı olması için kolin minerali gerekir. Kolin mineralinin eksikliğinde kalp rahatsızlıkları, damar tıkanıklığı, karaciğer rahatsızları görülebilir. 1 orta boy yumurta da 80-90mg kolin minerali bulunmaktadır. Günlük alım miktarı ise 500-600mg arasındadır.

yumurta

Yumurta Zayıflatır mı?

Yumurta aynı zamanda D vitamini içinde bulunduran nadir besinlerden biridir. Araştırmalar D vitamini ve omega 3'ün kilo vermede oldukça etkisi olduğunu gösteriyor. Diyet yapıp kilo veremiyorsanız D vitamini ve Omega 3 eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir.
→ Yumurta ile Zayıflayın...
Yaz mevsiminde bol bol D vitamini depolarız. Bu nedenle daha kolay zayıflarız. Kış aylarında ise D vitamini eksikliği daha çok görülür. Halsizliğin nedenlerinde de biri de budur. Güneşi az görüyorsanız  D vitaminini besinlerden sağlamalısınız. D vitamini içeren besinleri şöyle sıralayabiliriz: Yumurta, balık, mantar, şarküteri ürünleri ve istiridye.