ilkbahar'da Nasıl Beslenmeliyiz?

- 22:48
Baharın gelmesiyle doğa yeniden canlanıyor. Ya biz? Baharla birlikte canlanmaya, harekete geçmeye var mısınız? Güneş daha çok gösteriyor artık kendini. Güneşten aldığımız bu enerjiyle morallerin de düzeleceği kesin. Kıştan kalan bu uyuşukluğu artık üzerinizden atın. Doğru beslenmeyle başlayın işe. Sonra da doğru aktivite ve egzersizler yaza merhaba deyin.
Bahar mevsiminde hangi besinlerden ne kadar yemeliyiz? İşte size; çok işinize yarayacak baharda beslenme önerileri...

Yaşamın ilk yıllarından itibaren sağlıklı beslenme hastalıklara karşı bağışıklığı kazanmada çok önemli bir yere sahiptir. Son yıllarda görülen obezite rahatsızlığına yakalanmamak, hatta çocuklarımızı bu rahatsızlıklardan korumak için önlemlerimizi şimdiden almalıyız. Yağ, şeker ve tuz içeriği çok olan besinlerden uzak, sebze, meyve ve posa yönünden zengin olan yiyecekler daha çok tüketilmelidir.

İlkbaharda Beslenme Önerileri

  • Bahar deyince aklımıza yeni sebzeler, yeni meyveler gelir. Bu meyvelerin ve sebzelerin tadılmaya ihtiyacı var. En az 2 porsiyon meyve ve sebze tüketin. Domatesin içeriğindeki likopen maddesinden mutlaka alın. Antioksidandır ve aynı zamanda erkeklerde prostat hastalığına iyi gelir. Yeşil yapraklı sebzeler, kabak, patates ve muz yüksek kan basıncını dengeler ve kalp krizi riskini azaltır. Kalp sağlığını korumak için 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu günlük tüketin.
beslenme önerileri
  • diyet yapanlara özellikle tam tahıllı ekmek tavsiye edilmektedir. Sağlıklı beslenmek isteyenlerinde tercihi aynı yönde olmalıdır. Esmer pirinç, kinoa, karabuğday, yulaj, kepekli makarna gibi yiyecekleri mutlaka mutfağınızda bulundurun.
  • Bir çok yazımda yazdığım gibi burada da belirtmek istiyorum. Haftada 2-3 defa balık yemek hem kendinize hem çocuklarınıza yapacağınız en büyük iyiliktir. Somon, uskumru, ton balığı sağlıklı beslenme yiyecekleri arasındadır.
  • Erkeklerin kas yapısı daha fazladır. Erkeklerin bu nedenler günlük kalori ihtiyacı daha fazladır. Gün içinde ihtiyacınız olan enerji boy, kilo, yaş ve aktivite düzeyinize göre değişiklikler gösterir. Enerji ihtiyacınızı lif oranı yüksek tam tahıllı ekmek, makarna, esmer pirinç, yulaf, arpa gibi besinlerle karşılayabilirsiniz. Kilo sorunuyla karşılaşmamak için bu yiyecekleri yakabileceğiniz ölçüde tüketmeniz gerektiğini unutmayın.
  • Protein denildiğinde sadece et aklımıza gelir. Oysa ki sebze ve meyvede de ihtiyacımız olan proteini alırız. Çok fazla et tüketimi tavsiye edilen bir beslenme şekli değildir. Haftada 1-2 defa kırmızı et tüketmek sağlıklı beslenme önerileri arasındadır.
  • Kolesterol seviyesini yükselten trans yağlardan uzak durun. Bu yağ özellikle unlu mamullerde, hazır gıdalarda ve kızarmış yiyeceklerde bulunur.
  • Sağlıklı ve güzel bir yaşam için doğru beslenmenin yanında 'hareket' de çok önemlidir. Günlük 45 dakikanızı egzersize, spora, aktiviteye ayırın.
Kapanış
Kış mevsimi ile bizim de hareketsiz kaldığımız günler bitti. Bitmediyse de bitirmeniz gerekir. Havaların ısınmasıyla dışarı çıkma durumunuz daha da fazla olacaktır. Yaza hazırlık yapabileceğiniz 2 aydan biraz fazla bir zaman var. Bu zamanı dışarı çıkarak egzersizlerle veya yediklerimizle iyi ve sağlıklı beslenerek formda olmayı ve fit kalmayı başarmalısınız. Doğru beslenme; sağlıklı bir vücut, güzel bir duruş, dinamik bir yaşam demektir.
 Bir önceki "Ayın Yiyeceği Baklanın Faydaları" başlıklı yazımızda 'ilkbahar sebzeleri, sağlıklı yiyecekler, sağlıklı beslenme, bakla, baklanın faydaları, zayıflatırmı' hakkında bilgiler verildi.