Ramazanda Neler Yemeliyiz?

- 22:20
Ne kadar doğru beslenirsek gün boyu oruçlu zamanı o kadar rahat geçiririz. Yanlış beslenmeden kaynaklanan mide yanmaları, kramplar, aşırı açlık ve susama hissi doğru beslenilmediğini gösteren sinyallerdir. Bu rahatsızlıkları yaşamamak için hangi besinleri tüketmemiz gerekir bir bakalım.

Ramazanda kilo verme amacındaysanız beslenmeye daha çok önem vermemiz gerektiğini unutmayın. Hem doğru besinleri hem de hafif olanları tercih etmeniz gerekecektir. Kalorisi yüksek yiyecekler yerine ramazanda tok tutan besinleri sofranızda bulundurun.

Çorbasız İftar Olmaz

İftar sofralarının vazgeçilmezidir. Çünkü boş olan mideye en çok o yakışır. Mideyi rahatlatır. Kalorisi azdır. Sindirim sistemini de rahatlatır, hazmı kolaylaştırır.

Evde farklı besinler gruplarıyla çorba yapabilirsiniz. Kurubaklagil, tahıl ve yoğurt ile yapılan çorbaların besin değeri yüksektir.

Renk Renk Sebze Tüketin

Domates, taze nane, mısır, patates, havuç, biber, ıspanak, semiz otu gibi farklı renkteki sebzeler hem iftar hem sahur sofralarında bulunması gerekir. Yemeğini yapmayı düşünürseniz çok fazla pişirmeden, pişirirken zeytinyağı ile tatlandırın. Etli sebze yemeklerinde ise yağ kullanmayın. Etin yağı yeterli olacaktır.

Sütlü Tatlıları Tercih Edin

Ramazan boyunca rafine şeker ve onunla yapılmış tüm yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durun. Hamur tatlılar ve bisküviler yerine süt ile yapılmış meyveli tatlıları tercih edin.

Pide mi Ekmek mi?

Ramazanda en çok tüketilen ekmek türü pidedir. Pide kalorisi yüksek bir ekmektir. Ramazanda zayıflamayı düşünüyorsanız pide yerken bir daha düşünün. Tam taneli tahıldan yapılmış ekmekleri tercih edin. Ay çekirdekli, çavdar, kepekli, yulaflı, cevizli, tam buğday ekmekleri… Ramazan boyunca ekmek tüketimine dikkat edin. Kilo almanıza neden olabilir.
Mutlaka Su İçin

Sıcak Ramazan günlerini daha rahat geçirmek için yeteri kadar su içmemiz gerekir. İçilen su sıvı kaybının önlenmesinde etkili olacaktır. Su kaybı yaşadığınızda halsizleşir ve kendinizi yorgun hissedersiniz.

Süt ve Süt Ürünleri
Ramazanda beklide de az tükettiğimiz besin süttür. İftarda süt ürünü olan yoğurt ve kefiri tüketmeniz çok sağlıklıdır. Sindirimi kolaylaştırmaktadır. Sahur sofrasında ise peynire yer verebilirsiniz. Yoğurt ve süt alırken az yağlısına, peynir alırken ise az yağlı ve az tuzlu olmasına dikkat ediniz.

ramazanda beslenme

İşlenmiş Yiyecekler
İşlenmiş yiyecekler olan sucuk, kavurma, salam, sosis, pastırma gibi çok fazla tercih edilmemelidir. Bunların yerine iftarda ana yemek olarak yağsız kırmızı et, derisiz tavuk, balık veya kurubaklagil yemeklerinden birine yer verilmelidir. Protein alımı doygunluk sağlar.

Meyve yemeyi unutmayın.
İftar yemeğinden 1 saat sonra meyve tüketmek sağlıklı bir sindirim için gereklidir. Meyve suyu canınız isterse sahurda veya iftardan sırasında tüketmeniz uygun olacaktır. Ramazanda tercih edilen meyve kompostoları da çok faydalı birer ramazan içeceğidir.

Kapanış
Ramazanda her ne yerseniz yiyin, yemeklerinizin porsiyon miktarını ölçülü ayarlayın. Göz açlığı ile karın açlığını birbirine karıştırmayın.

 Bir önceki "Ramazanda Yapılan Beslenme Hataları" başlıklı yazımızda 'beslenme, beslenme hataları, ramazanda beslenme, sık yapılan hatalar' hakkında bilgiler verildi.