Son 5 Kilo Nasıl Verilir?

- 20:16
İlkbahar boyu diyet yapıp veremediğimiz, üzerimize yapışan, bizi sürekli rahatsız eden o son 3-5 kiloyu vermeye hazır mısınız?

İlkbahar mevsiminin başında bir hedef belirlediniz. Diyetler, egzersizler, zayıflatan çaylar, kürler ile beraber zayıfladınız. Hedefiniz 10 veya 20 kilo vermekti. Başlangıçta her şey güzeldi ve 10 -15 kilo vermeyi başardınız. Ama o son 3-5 kilo yok mu ne yaptıysanız son kiloları vermeyi bir türlü başaramadınız. Bugün tam da bu sorunu çözmeye çalışacağız.
5 kilo verme

Son 3 - 5 kilodan kurtulmak mümkün mü?

Mevcut kilonuzu kabullenip kilo vermeye çalışmaktan vazgeçmek daha mı iyi olur? Tabi  ki hayır. Son 5 kiloyu vermek imkansız değil. Fazla kilolar çoğunlukla daha kolay verilir. Az kilo fazlalığı olanlar ise biraz daha sabretmesi gerekebilir. Örneğin ideal kilosu 60-70 kilo arasında olan ve 90 üzeri kilosu olan ilk 1 ayda hızlı kilo verebilir. Fakat 75 kilodan sonra kilo verme hızı yavaşlar.

Vücut birden kilo vermeyi bir tehdit olarak algılar ve kendini koruma altına alır, kilo vermeye direnç gösterir. Biz ise bu durumu can sıkıcı olarak görürüz. Son 5 kilo kaldı veremiyorum diyerek başlarda gösterdiğimiz özeni artık göstermiyor olabiliriz.

Peki o son 5 kilodan kurtulmak için neler yapmalıyız?

Aklınıza "son 5 kilo verdiren diyet" geliyorsa böyle bir diyet listesi vermeyeceğim. Ama verdiğim etkili ipuçlarını uygulayanların çok işine yarayacağı kesin.

1- Son 3-5 kiloyu vermek daha özen gerektiren bir süreçtir. Bunun farkında olarak bu öneriler uygulamaya çalışın.

2- Kendinize bir diyet günlüğü edinin. Yediğiniz her besini öğün öğün kaydedin. Diğer gün öğününüzü yazarken yazdığınız diğer günleri gözden geçirerek kendinizi objektif bir şekilde değerlendirmeye çalışın. Gece yatarken veya 2-3 gün sonra yazmak amacınızı saptırabilir, bu nedenle yer yemek yazmanız daha sağlıklı sonuçlar verecektir.

3- Dışarıdan en fazla haftada 1 gün yemek yemeye zaman ayırın. Çok çalıştınız ve kilolarınızın bir çoğunu verdiniz. Şimdi biraz daha gayret ederek o son 5 kiloyu verme zamanı. Dışarıda yediğiniz yemeklerin yağların, sosların ne kadar fazla olabileceğini düşünün.

4- Sabah kahvaltısını erken yapıp öğle öğününe kadar aç kalmanın önüne geçmek için saat 10:00'da bir ara öğün yapmayı ihmal etmeyin. Aynı şekilde öğle ve akşam arasında da bir ara öğün yapmanız gerekiyor. Bu ara öğünler genel itibariyle protein kaynaklı olmalıdır. Yakıtı biten vücuda harika bir takviye olacaktır. İnce dilim peynir, 5 fındık, 3 ceviz, 5 badem, 2-3 adet grisini, sütlü bir kahve veya 1 porsiyon meyve... Size uygun mutlaka bir ara öğün vardır.

5- Hareketinizi arttırmaya devam edin. Baharda yapılan yürüyüşlerin yanına yüzme, ip atlama, ev egzersizleri ekleyebilirsiniz. Haftada en az 3 gün ayırarak yapılan egzersizler -1 kilo vermenizi sağlayacaktır. Günlük adım sayınızın 10000'i geçmesi sağlıklı bir sporun göstergesidir.

6- Son 3-5 kiloyu verirken makarna ve pilav yemek yerine her öğün 1-2 dilim karabuğday ekmeğini tercih etmeniz daha iyi olacaktır.

7- Herkesin bildiği ama bir çok kişi tarafından ihmal edilen su içmek kilo vermenin en önemli anahtarıdır. Yaz ayının geldiğini düşünerek günlük su tüketimini 2,5 litrenin üstüne çıkarmayı hedeflemeliyiz.

 Bir önceki "Soğuk Lipoliz Nedir? Dondurarak Zayıflama" başlıklı yazımızda 'zayıflama yöntemleri, lipoliz, dondurarak zayıflama, zayıflama yolları' hakkında bilgiler verildi.