Matcha Yeşil Çayın Faydaları

- 21:00
Hemen hepimiz artık yeşil çayın faydalarını biliyoruz. İçerdiği antioksidan ve etkin maddeleri ile vücudu koruyan yağ yakımını, dolayısıyla kilo vermeyi hızlandıran çayın sağlıklı hali. Bugün, özellikle yurt dışındaki aktarlarda ve doğal yaşam kliniklerinde hızla artan bir yeşil çay türünden bahsetmek istiyorum; adı Matcha çayı.

Japonların yaklaşık bin yıldır bildiği matcha çayının klasik yeşil çaydan farklarını şöyle sıralayabiliriz. Matcha çayı güneş görmeyen kuru bölgelerde yetiştirilir. Bu da yapraklarındaki klorofil oranının normal yeşil çaya göre, kat be kat üstün olmasını sağlar.

Matcha çayı yaprakları toz haline getirilerek kullanılır. Ancak bu işlem hızlı yapıldığında çay özelliğini kaybediyor. Bu yüzden yeşil çayın toz haline getirilmesinde klasik yöntem yani taş değirmen yöntemi kullanılıyor.

Matcha çayının toz haline getirilerek kullanılması normal yeşil çaya göre etkisinin 10 kat fazla olmasını sağlıyor. Klasik yeşil çayda sadece yaprakların suyunu içerken, yeşil çayda toz haline getirilmiş yaprakların kendisi de içilir. Bu da matcha çayının faydalarını artıran önemli bir etmendir.
matcha çayınının faydaları

Antioksidan etkisiyle vücuda zararlı serbest radikallerle savaşır, hızlı yağ yakmanızı sağlar, içerdiği kafein ile enerji içeceği etkisi yaparak, bir anda vücut enerjinizin tavana vurmasını sağlar. Konsantrasyonunuzu arttırır.

Beyaz Çayın Faydaları

Matcha çayı genellikle 30 – 50 gramlık kutular halinde satılır. Normal yeşil çaya göre, oldukça pahalıdır. Yurt dışında kilosu 650 euro’dan satılıyor. Ancak alacağınız 30 gramlık bir kutu günde 1 fincandan, bir ay yeterli olacaktır. Doğrusu da budur zaten. Çünkü matcha çayı kapağı açıldıktan 3 – 4 hafta sonra tazeliğini ve etkisini yitirmektedir. Kutusu açıldıktan sonra kuru ve ışık görmeyen bir yerde muhafaza edilmelidir.

Japon rahiplerinin meditasyondan önce, vücut temizliği ve saf enerji kazanımı için yüzyıllardır tükettiği matcha çayı sizin için de sağlık kaynağı olacaktır. Siz de daha önce matcha yeşil çayı kullandıysanız veya kullanmayı düşünüyorsanız bu yazıyı sizin gibi okuyanlar için yorum yazabilirsiniz.
→ Bir önceki "Yüzmenin En Önemli Faydaları" başlıklı yazımızda 'yüzmek, faydaları, kemik gelişimi, büyümeye yararı, denizde yüzme' hakkında bilgiler verildi.