Beslenme ve Diyetetik Nedir?

- 17:02
Üniversitelerde okutulan bir bölüm olarak Beslenme ve diyetetik bölümü toplumların zaman, coğrafya, sosyal ve ekonomik faktörlere göre beslenme durum ve alışkanlıklarının saptar, beslenme düzeyinin en iyi şekilde olması için çeşitli çözüm yollarının araştırır.

Farklı yaş ve cinsten insanların beslenme ihtiyaçlarının ortaya çıkarılması, zayıflamak isteyen veya şeker tansiyon gibi kronik hastalıklarla boğuşan insanlara diyet programlarının hazırlanması gibi sağlığın korunmasına veya yeniden tesis edilmesine hizmet eden, toplumlara sağlığın korunması adına yeterli ve dengeli beslenme konusunda bilgi veren ve onları bilinçlendiren insan gücü yetiştirmeye dayalı bir eğitim programıdır.

Toplum sağlığının modernleşme ve yaşam koşullarının düzeyinin yükselmesi ile daha az hareket ve sağlıksız besinlerin tüketimi ile yavaş yavaş bozulması, beslenme konusunda toplumları bilinçlendirecek insan gücüne olan ihtiyacı ortaya çıkarmıştır.

Son derece sağlıksız beslenmeye başlayan günümüz insanının tüm bilim ve teknolojiyi arkasına aldığı halde ve tıpta çığır açan gelişmelerle desteklendiği halde paleo devri insanı kadar sağlıklı ve uzun ömürlü olamamaktadır. Bu durumun asıl nedeni sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam koşulları içinde yaşamaktır.
beslenme ve diyetetik hakkında bilgiler

Yapılan istatistikler sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzını benimseyen toplumlarda obezite hastalığının yüksek oranlara çıktığını gösteriyor. Buna bağlı olarak;
  • Kalp damar hastalıkları
  • Diyabet
  • Obezite
Gibi uzun vadede ölümcül hastalıkların arttığı gözlemleniyor. Sağlık harcamalarında çok büyük bir paya sahip olan bu hastalıklardan kalp damar hastalıkları ve diyabet hastalığı ömür boyu ilaç tedavisi gerektiriyor. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, büyük ekonomik külfetleri olan bu durumu düzeltmek için çeşitli kurum ve kuruluşlarda araştırma geliştirme ( AR-GE) çalışmaları yapılmakta, beslenme uzmanları yetiştirilmekte, yeni diyet programları oluşturulmakta ve spor egzersiz teşvik edilmektedir. Bu hastalıkların ortaya çıkmasını engellemek için toplumların beslenme konusunda bilinçlenmesi gerekiyor.

10 Adımda Sağlıklı Tabak
Zayıflatan Yiyecekler

Besin Sektörü

Ekonomik kaygılar, besin sektörünü de kuşatma altına alıyor. Kar etmeye öncelik veren kuruluşlar sağlıksız ortamlarda maliyeti düşürmek için besinler üzerinde çok çeşitli değişikliklere gidebilmektedirler. Günümüzün modern dünyasında taş devri insanının doğal besinlerini bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Genetiği ile oynanmış besinler, üretimi arttırmak ve kâr oranını yükseltmek için beslenme tarzları tamamen değiştirilen hayvanlar, insan sağlığı için zararlı kimyasal bileşikler barındıran yağlar biz toplumları kuşatma altına alıyor.
dengeli ve sağlıklı beslenme
Daha Sağlıklı bir Yaşam için Beslenmeye Dikkat etmek gerekiyor!

Bilinçli toplum sağlıklı toplumdur. Neyi tüketmesi gerektiğini ve neyi tüketmemesi gerektiğini bilen bilinçli insanlardan oluşan toplumlar daha uzun ömürlü ve daha sağlıklı oluyorlar. Böylesi toplumlarda çok büyük bir paya sahip sağlık harcamalarına ayrılan pay; insan konforunu ve rahatını geliştirmek için başka araştırma geliştirme kaynaklarına yönlendirilebiliyor. Tüm büyük icat ve keşiflerin bilinçli toplumlar tarafından dünyaya kazandırılmasının en büyük nedenlerinden biri de budur. Bu durumun farkında varan toplumlarda, toplum bilincini yükseltmek için bilinçli insan yetiştirecek insanları eğitmek amacıyla üniversitelerde çeşitli programlarla beslenme uzmanları yetiştiriliyor.
→ Bir önceki "Muz Kaç Kaloridir?" başlıklı yazımızda 'muzun faydaları, kalorisi, sağlığa iyi gelen yararları' hakkında bilgiler verildi.