10 Adımda Sağlıklı Tabak Sağlıklı Beslenme

- 21:54
Merhaba DiyetEvim Misafirleri;
Sağlıklı beslenmeye herkesin ihtiyacı olduğu gibi özellikle zayıflamak isteyen bizler için de büyük önem arz ediyor. Önemsiz gibi gözüken beslenme hataları ileride ciddi sağlık sorunları oluşturabiliyor. Günümüzün yanlış beslenme ortaya çıkan ciddi sağlık sorunlarından biri obezitedir. Sağlıklı beslenmeye giden yol ise "Sağlıklı Tabak"tan geçiyor.
Besin kalitesini arttırarak beslenme alışkanlıklarımızı değiştirecek olan "sağlıklı tabak" ile hangi besinlerden ne kadar yiyeceğimiz konusunda da bizleri uyarıyor. Bu şekilde beslenerek Kalp ve Damar hastalıkları ve obezite gibi bir çok hastalığın önüne geçilebileceği düşünülüyor.

Sağlıklı Tabakta Neler Var?

Sebzeler: Sağlıklı tabaktaki en geniş yer sebzelere ayrılmalıdır. Kızartma dışında diğer pişirilme yöntemleri tercih edilmelidir. Patates kan şekerini arttırdığı için daha az tüketilmelidir.

Meyveler: Her gün farklı renklerde meyveler tüketilmelidir.

Tahıllar: Beyaz un ve beyaz pirinç yerine tam tahıllı besinler tercih edilmelidir. Karbonhidrat ihtiyacınızı yulaf, buğday ve kahverengi pirinç ile karşılayın.

Sağlıklı Proteinler: Balık, beyaz et ve baklagiller ile protein alımınızı destekleyin. Kırmızı eti haftada bir tüketin.
  • Sağlıklı yağlar tüketin. Gün içinde kahve ve çay içimini azaltıp, alkali su içimini ise destekleyin. Şekerli diğer içeceklerden uzak durun. Abur cuburu aklınızdan bile geçirmeyin. :)
sağlıklı beslenme ve zayıflama

10 Adımda Sağlıklı Beslenme Tabağı Oluşturun...

 -1- Yemekleri hızlı yemek yerine yediklerinizin keyfini çıkarın. Bilgisayar, televizyon karşısında yemek yemekten kaçının. Duygusal yoğunluğun fazla olduğu zamanlar kendinizi kontrol etmek için ayrıca dikkat edin. Acıkmadan yemeğe oturmayın, doyduğunuzda da hemen sofradan kalkın. Midenizi yemekle doldurmayın. Yemek yemeden önce 'Gerçekten Aç mıyım?' sorusunu kendinize sorun.

 -2- Kalori hesaplama ile günlük almanız gereken kaloriyi hesaplayın. İdeal kilo için aldığınız kalorilerin harcadığınız kalorilerle eşit olması gerekir.

 -3- Sağlıklı beslenme de en önemli faktörlerden bir tanesi de porsiyon kontrolü yapmaktır. Evde yediğiniz yemekler de tabağınızı küçültün. Dışarı da yemek yiyorsanız az veya yarım porsiyon yemekler yiyin. Tatlı yerine meyve yiyebilirsiniz.

 -4- Vücudumuzun daha daha sağlıklı olması için kalsiyum, D vitamini, posa, potasyum gibi besin ögelerinden bolca almamız gerekir. Bu besin ögeleri sebze, meyve ve tam tahıl içeren besinlerde bulunur.

 -5- Sağlıklı tabakta %45'i sebze olmalıdır. Rengarenk sebzeleri tercih ederek daha çok besin ögelerinden faydalanın. Et yemeklerinin yanına salata ve yeşillikler çok yakışacaktır.
OKUYUN→  Sebzeler Kaç Kalori?
 -6- Peynir, süt, yoğurt, kefir, ayran, cacık gibi kalsiyum içeren besinlere sofranızda yer açın. Süt besin grubu, bağışıklığı kuvvetlendirir, sindirim sistemini güçlendirir.

 -7- İşlenmiş besinlerin yanı sıra doymuş yağ, şeker ve fazla tuzlu besinleri tabağınıza çok nadir alın. 

 -8- Sofranızdan tuzu kaldırın. Yemeklerin o güzel tadını tuzsuz almaya çalışın. Hazır yiyecekler üzerindeki tuz oranına dikkat edin. Diyet yapıyorsanız tuzun yanından bile geçmeyin.

 -9- Alışverişe çıktığınızda tam tahıllı ürünleri tercih edin. Tam tahıllı besinler tokluk süresini uzatarak fazla kalori almanızı engelleyecektir. Tam buğday ekmeği, siyah pirinç veya kepekli pirinç tahıl ihtiyacınızı karşılayacaktır.

 -10- Günlük su tüketimini arttırın. Alışkanlık haline getirmek için arkadaşlarınızdan yardım alabilirsiniz. İdeal su tüketimi 2,5 litredir. Egzersiz ve havaların daha sıcak olduğu zamanlar bu su miktarını arttırın.

 Bir önceki "Yaza Hazırlık Egzersizleri" başlıklı yazımızda 'zayıflama hareketleri, yaza hazırlık, egzersizler, kolay hareketler' hakkında bilgiler verildi.