Çocuklar İçin Beslenme Çantası Hazırlıkları

- 22:53
Yeni bir eğitim öğretim döneminin başlamasına kısa bir süre kaldı. Okul kıyafetleri, ayakkabı, kırtasiye malzemeleri ve çanta aldınız. Ya beslenme çantası aldınız mı? Uzmanlar çocuklara beslenme çantası hazırlamanın öneminden bahsediyor. Bu dönemde beslenme alışkanlıklarının oluşturulduğu dönemdir. Bu nedenle bu yaşlardaki çocuğunuz sağlıklı ve dengeli beslenmesine özen gösterilmelidir. Sağlıklı beslenme çantası menüleri ve önerilerini yazımızda okuyabilirsiniz.

Beslenme çantası hazırlıkları bir çok veli için zor gelebilir. Yalnız şunu unutamayalım ki çağımızın hastalığı obezite düzensiz ve dengesiz beslenme sonucu oluşmaktadır. Okul hayatının başında alınan bol kalorili yiyecekler kilo problemleri oluşturmaya başlar. Bazı besin grubundan yetersiz beslenmelerde gelişim geriliğine ve boy kısalığına neden olabilir.

Sabah erken saatler de yapılan kahvaltı asla atlanmamalıdır. Kahvaltı yetişkinlerde önemli olduğu kadar çocuklar için de çok önemlidir. Erken saatler olduğu için hazırlamak zor gelebilir. Aç karnına okula giden çocukların abur cubur ve sağlıksız besinlere yöneldiği bir gerçektir. Abur cubur tüketen çocukların obezite hastalığına yakalanma riski daha fazladır.

Kahvaltı olarak hazırlanması kolay kalorisi yüksek yiyecekler hazırlanabilir. 1 dilim kaşarlı tost ve yanın 1 bardak süt, 1 bardak limona ve yanında yeşilliklerle hazırlanmış sandviç ekmek gibi seçenekler oluşturabilirsiniz. Bu yiyeceklerin yanında 1 tatlı kaşığı bal, reçel veya pekmek gibi kalorisi yüksek besinler hafızayı daha iyi çalıştırır ve okul başarısını yükseltir.
beslenme çantası

Beslenme Çantasında Neler Olması Gerekir?

Bir çok okulda beslenme saati yapılmaktadır. Eğer böyle bir uygulama yoksa çocuğunuzun öğretmeninden mutlaka bunu saati isteyin. Beslenme çantasında her gün 1 meyve, 1 kutu süt veya ayran bulundurmaya dikkat edin. Kan şekerinin dengede tutulması için çikolata yerine şeftali gibi şekerli yiyecekler tercih edilebilir. Çikolata kan şekerini ani yükseltir ve aniden düşmesine neden olur. Ani acıkmalar sonucunda abur cubur yiyeceklere yönelim yaşanabilir. Bu nedenle çikolata yerine meyve beslenme çantasındaki yerini almalıdır.

Hamur işi yiyecekler beslenme çantası için daha çok tercih edilir. Her gün poğaça, simit, kek vb. yiyecekler çocuğunuzda alışkanlık yapabilir. Bunun yerine bazı günler de sebze eklenebilir. Süt, kaşar, peynir gibi süt ürünleri 1 dilim ekmek ile beslenme çantasındaki yerini alabilir.
Kuru yemişler de ara öğün olarak koyulabilir. Fındık, fıstık, leblebi, ceviz, badem patlamış mısır...

Beslenme Çantası Tarifleri

Tatlı Cipsler
Malzemeler: Patlıcan, havuç, patates
Yapılışı: Patlıcan, havuç ve patatesleri ince ince dilimleyin. Fırın kağıdın üstüne dizin. Üzerlerine çok az zeytin yağı sürün. 200 derece ısıtılmış fırında 15 dakika boyunca pişirin.
beslenme çantası tarifleri
Sosisli Milföy
Malzemler: Milföy hamuru, sosis, yumurta sarısı, 1 yk margarin.
Yapılışı. Milföy hamurlarını yumuşatın. Sosislerin uçları açık kalacak şekilde hamur ile sarın. Hamurların üzerini fırça ile yağlayın. Üstüne yumurta sarısı sürün. 180 derece ısıtılmış fırında pişirin.

Beslenme Keki
Malzemeler: 1 adet yumurta, 1 çay bardağı şeker, 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı kabartma tozu, 1 çay kaşığı vanilya, 1 su bardağından az un.
Yapılışı: Yumurta ve şekeri çırpın. Üzerine diğer malzemeleri ekleyin ve karıştırın. Küçük yağlanmış kek kalıplarına dökün. Isıtılmış 170 derece fırında 30 dakika pişirin.

1 Haftalık Beslenme Çantası Menüleri

BESLENME ÇANTASI - 1
Bol
Pazartesi
1 muz.
Bol kaşarlı tost. Bol yeşillik ve ayran.
4-5 adet kuru incir.

Salı
1 portakal, 5 fındık.
4 adet ev yapımı köfte. 2 dilim tam ekmek, haşlanmış sebzeler, 1 avuç kuru üzüm.

Çarşamba
1 elma
1 adet lop yumurta, 2 dilim tam ekmek, tatlı biber ve yeşillik.

Perşembe
2 dilim tercihen ev yapımı fındıklı, meyveli, tarçınlı kek.
Ton balığı ve bolca yeşillikle hazırlanmış, çeyrek tam tahıllı ekmeğe sandviç.
5 adet kuru kayısı.

Cuma
1 avuç fındık ve 4 ceviz içi.
1 tavuk but, 2 dilim ekmek, bol yeşillik, ayran, 1 portakal.
beslenme çantası
BESLENME ÇANTASI - 2
Sade
Pazartesi
İçine taze meyveler doğranmış yoğurt

Salı:
Yulaflı bisküvi
Havuç
Süt

Çarşamba:
Yumurtalı peynirli mini sandviç
Portakal veya başka bir meyve

Perşembe:
Kaşarlı mini tost
Kutu ayran

Cuma:
Sebzeli mini börek
Kutu Ayran

BESLENME ÇANTASI - 3
Orta
Pazartesi
Ev yapımı kek
Süt

Salı
Yarım kaşarlı simit
Ayran

Çarşamba
Top kek, domates, zeytin, peynir
Limonata

Perşembe
1 meyve
1 kutu süt

Cuma:
Marullu bol yeşillikli sandviç
1 su
beslenme çantası menüleri
BESLENME ÇANTASI - 4
İdeal
Pazartesi
Sebzeli börek
1 kutu ayran

Salı
1 muz
1 kutu süt

Çarşamba:
Karışık sandviç
1 su

Perşembe
1 elma veya armut
1 kutu yoğurt

Cuma
Zeytinli, kaşarlı, domatesli ekmek
Portakal suyu

Beslenme Çantası Nasıl Olmalı?
  • Okula giderken çocuğunuza çok fazla para vermeyin. Verirseniz de abur cubur yiyeceklerden tüketmemesi konusunda uyarın.
  • Beslenme çantasının yanında 1 şişe suyu mutlaka bulundurun. Su çocuklar için de çok sağlıklıdır. Su yerine asitli içecekler sakın koymayın. Bu içecekler çocuğunuza kilo aldırır.
  • Beslenme çantasını çocuğunuz ilk önce istemeyebilir. Sağlıklı ve sevdiği yiyeceklerle onu alıştırın.
  • Beslenme çantası satın alırken kaliteli olmasına dikkat edin. Boya ve kimyasal madde içeren çantaları sakın almayın. İçinin kullanışlı olmasına özen gösterin.
  • Her gün beslenme çantasının temizleyin. Bekleyen yiyecekleri ertesi gün tekrar koymayın.
  • Beslenme çantasının içine koyacağını 1-2 defne yaprağı kötü kokuyu engelleyecektir.
  • Kesinlikle bıçak koymayın. Yedikten sonra elini silebileceği bez veya ıslak mendil koyabilirsiniz.
→ Bir önceki "8 Dakika Ayır İdeal Kiloya Ulaş" başlıklı yazımızda 'egzersiz programları, zayıflama hareketleri, egzersiz videoları, izle uygula' hakkında bilgiler verildi.