Lifli Beslenmenin Sağlığa Faydaları

- 23:36
Lifli beslenmeyi son zamanlarda daha çok duyar olduk. Vücudumuzun günlük lif miktarı 20-25 gram arasındadır. Uzun yaşamın sırları arasında lifli besinler tüketmek de bulunuyor. Kilo vermek isteyenler diyet listelerinde lifli yiyecekleri yer vermesi gerekiyor. Uzun süre tok kalmanın sırrı da lifli gıdalar tüketmektir. Lifli beslenme nedir? Sağlığa faydaları nelerdir? 
Tükettiğimiz besinlerden bazıları bağırsak enzimleri tarafından sindirilmez. Bu yiyecekler lifli besinler adını almıştır. Sağlıklı bir beslenme hayatı için gerekli olan lifli yiyecekler; suda çözünen ve çözünmeyen olarak ikiye ayrılmaktadır.

Suda Çözünen Lifli Besinler

Suda çözünen lifli gıdalar kan şekerini dengeler. kötü kolesterol düşürülmesine yardımcı olur. Bu besinler arasında; ceviz, kuru erik, muz, kiraz, kayısı, mandalina, kayısı, şeftali, elma, mısır, fasulye nohut, mercimek, kabak, patates, havuç ananas, armut, tam tahıllı ekmek bulunmaktadır.

Suda Çözünmeyen Lifli Gıdalar

Suda çözünmeyen lif içeren besinler kabızlığı engeller, tedavi eder. Sindirim sistemi hastalıklarını azaltır, hemoroid rahatsızlığına yakalanma riskini azaltır. Suda çözünmeyen lifli besinler arasında; bezelye, üzüm, portakal, arpa, soya fasulyesi, salatalık, soğan, biber, patlıcan, kahverengi pirinç, fıstık, badem bulunmaktadır.
besinlerin faydaları

Lifli Besinlerin Sağlığa Faydaları

Kan Şekerini Düzenler
Kan şekeri seviyesinde ani düşüşler ve ani yükselmeli lifli yiyecekler engeller. Vücudun glikoz emilimini yavaşlatır. Ani acıkmaları önleyeceği için kilo vermek isteyenler için ideal besinler arasındadır.

Kalp Rahatsızlıklarını Engeller
Kandaki kolesterol seviyesini düşüren lifli gıdalar kalp rahatsızlıklarını azaltmaya yardımcı olur.

Boşaltım Sistemini Düzenler
Lifli gıdalar yararlı bakteri sayısını artırır. Bu bakteriler atıkların vücuttan daha kolay atılmasını sağlar.
Okuyun
→ Lifli Besinler Zayıflatır mı?

Yağ Yakımını Destekler
Hiç bir diyet listesi uygulamadan günlük lif tüketimini 25 gram üstünde beslenenler yağ yakımını destekler. Bel bölgesindeki yağları lifli gıdalar tüketerek inceltebilirsiniz.

Lifli Besinler Zararlı mı?
Lifli besinlerin sağlığa bir çok faydası vardır. Yalnız her yiyecekte olduğu gibi lifli besinlerin de fazlası zararlıdır. Demir başta olmak üzere magnezyum, çinko, kalsiyum gibi minerallerin vücutta emilimini engelleyebiliyor. Çok fazla lifli gıda ile beslenmek karın krampları, gaz, şişkinlik gibi sorunlara yol açabiliyor. Bu gibi yan etkilerden korunmak için yemeklerinizin lif oranını yavaş yavaş arttırmayı deneyebilirsiniz.
→ Bir önceki "Çocuklar İçin Beslenme Çantası Tarifleri" başlıklı yazımızda 'çocuklarda beslenme, beslenme çantası, okulda beslenme, tarifler ve menüler' hakkında bilgiler verildi.