Tiroit Hastalığı Olanlar Nasıl Beslenmelidir?

- 00:40
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Troit bezini boyun altında bulunan vücudun metabolik kontrol sorumlusu olarak tanımlıyor. Metabolik faaliyetlerin her biri için tiroit hormonu üreterek vücudun daha sağlıklı olmasını sağlıyor. Tiroit hormonların salgılanmaması, düzensiz çalışması gibi bozukluklar vücut dengesini bozar. Tiroit hastalığı olan kişiler Tiroit bezlerinin daha iyi çalışması için beslenmeye daha da dikkat etmelidir.
Tiroit bezinin çalışmaması veya düzensiz çalışması, metabolizmanın yavaşlamasına ve kilo alma sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur. Kadınlarda daha çok görülen hipertroid hastalığı ciddiye alınması gerekir. Beslenme listenizi oluştururken nelere dikkat etmeniz konusunda sizler için güzel bir yazı hazırladık. Tiroidi olanlar neler yemeli başlığında sizler için iyi gelen yiyecekleri bulabilirsiniz.

Tiroit hormonlarının az üretilmesi sonucu hipertroid hastalığı ortaya çıkıyor ve bu hastalık en çok kadınlarda görülüyor. Obezite hastalığına yakalanan bir çok kadın maalesef bu grupta yer alıyor.
Tiroit yetmezliği aynı zamanda uyku düzenini de bozuyor. Hastalığa yakalananların ise öncelikli olarak beslenme listelerinin gözden geçirilmesi gerekiyor. Sağlıklı beslenerek, sağlıklı yiyecekler yiyerek bu hastalığın etkilerini en aza indirebilirsiniz.

tiroit hastalığı ve beslenmeRahat ve Sağlıklı Uyku İçin Neler Yapılır?

Tiroidi Olanlar Hangi Yiyeceklerle Beslenmelidir?

  • Karbonhidratlar ve yağlar tiroid bezlerinin sağlıklı çalışmasını engeller. Ekmek tüketimize mutlaka kısıtlama getirilmelidir. Unlu ve şekerli yiyecekler de azaltılmalıdır.
  • Meyve ve sebze tüketimi ise desteklenmelidir. Bu gruptaki yiyeceklerin sindirimi kolaydır.
  • Protein içeren yiyecekler tiroidin iyi çalışmasını sağlar. Peynir, yumurta, haşlanmış et ürünlerini diyet listesine alabilirsiniz.
  • Hindistan Cevizi ve Keten Tohumu; bu ikiliye mutlaka sofralarınızda yer açın.
  • Peynir, et, tavuk, yumurta, süt ürünleri, lahana, ay çekirdeği, balık, patates gibi besinler de tiroid hormonlarının sağlıklı çalışmasına çok iyi gelmektedir.
  • Sigara ve Alkol; tiroid hormonunun baş düşmanlarıdır. Sağlıklı çalışmasını engeller.
  • İyotlu tuz ve Selenyum; kullanın. Buğday ekmeğinde selenyum oranı daha fazladır. Ayrıca selenyumlu yumurtalar da tercih edilebilir.
→ Bir önceki "Baş Dönmesi Tedavisi İçin Doğal Tedaviler" başlıklı yazımızda 'baş dönmesi, tedav yöntemleri, doğal tedaviler, baş dönmesi için yapılacaklar' hakkında bilgiler verildi.