Hangi Yiyecekler Şekeri Düşürür?

- 22:10
Şeker hastalığı kesin çözümü olamayan bir hastalıktır. Şeker hastalığı sorunu yaşayanlar hayatlarının geri kalanı boyunca yediklerine dikkat etmesi gerektiklerini bilir. Şeker hastalığı ömür boyu diyet yapmayı gerektiren bir hastalıktır. İyi beslenerek şeker hastalığının gelişimini engelleyebilir hatta geriletebilirsiniz.

Şeker hastalığı ülkemizde en çok görülen hastalıklardan biridir. Şekeri kontrol altından tutmak için doktorunuzla oluşturduğunuz diyet programına sadık kalmalısınız. Şeker hastası değilseniz ancak tahliller sonucu kan şekerinizin yüksek çıktığı görülüyor ise dikkatli olmalısınız. İlerleyen durumlarda şeker hastalığına yakalanabilirsiniz. Kan şekerinden yüksekliği, sürekli susama, aşırı iştah, sık idrara çıkma, görmede bozukluklar gibi etkilerle kendini gösterir. Bu gibi sıkıntılar çekiyorsanız dikkatli olmalısınız.

Şekeri Düşüren Besinler

Şekere neden olan besinler sağlıklı beslenme için önerilmeyen besinlerdir. Yüksek şeker sorunu genelde kilo problemi çekenlerde görülür. Sağlıklı beslenme kurallarını uygulayarak hem ideal kilonuz ulaşır hem de kan şekerinizi düzenlersiniz. Kan şekerinizi düşürmek için tüketebileceğiniz bazı gıdalar hakkında bilgi vereceğiz. Rahatsızlığınız ileri seviyelerde ise doktorunuzla bir diyet listesi oluşturmalısınız.
hangi yiyecekler

Keten tohumu yüksek şekere karşı etkili bir koruyucudur. Kan şekerini düşürerek, şeker oranını ideal seviyeye çekmeye yardımcı olur. Keten tohumu yüksek miktarda sağlıklı asitler ve vücudun kendi üretemeyeceği pmhe-3 ve omega-6 gibi yağ asitleri içerir. Keten tohumu şekeri düzenlemesinin yanında, genel sağlığa da oldukça faydalıdır.

Şeker hastalığı riski taşıyanlara günde 10 - 15 adet badem tüketmesi tavsiye edilir. Badem insülin direncinin düzenlenmesini sağlar. Badem aynı zamanda yüksek miktarda E vitamini içerir. Bu sayede vücudu kansere karşı ve serbest radikallere karşı korur.
TAVSİYE YAZIDüşük Kan Kan Şekeri: Hipoglisemi
Tarçın kan şekerini düşürmede oldukça etkili bir baharattır. Günde yarım çay kaşığı kadar tarçın tüketmek kan şekerinizi yüzde 20’ye kadar düşür. Tarçın insilünün vücutta oluşturduğu etkiyi taklit ederek doğal tedavi sağlar. Kan seyreltici ilaç kullanıyorsanız tarçın olumsuz etki gösterebilir. Doktorunuza başvurarak tarçın kullanımına devam edebilirsiniz.

Limon ve doğal elma sirkesi yüksek şekerin doğal düşmanıdır. Limon ve elma sirkesi yüksek kan şekerine neden olan glisemik indeksini düşür. Glisemik indeksi yüksek besin tüketecekler yanında limon ve elma sirkesi tüketmesi önerilir. Bu sayede glisemik indeksinin ken şekerini yükseltici etkisi önlenmiş olur. Yüksek karbonhidrat içeriğe sahip yiyeceklerle limon ve elma sirkesi tüketilirse kan şekerini düşürmeye yardımcı olur.

Glisemik İndeksi Nedir?

Glisemik indeks, gıdaların tüketildikten sonra kan şekerini hangi hızda yükselttiğini gösteren değerdir. Düşük gl seviyesine sahip gıdalar tüketmek kan şekerinin kontrol edilmesini ve aşırı yükselmesini engeller. Yüksek gl değeri olan yiyecekler sağlığa doğrudan bir tehdit teşkil etmezler. Ancak şeker hastalığı riski olanlar ve şeker hastalığı olanla bu gibi yiyeceklerden uzak durmalıdır.

Gl sviyesi düşük bazı yiyecekleri sıralayalım; kepek, çavdar, yeşil sebzeler, lahana, mantar, domates, biber, havuç, bezelye, süt, yoğurt, şeftali, elma, armut...

Gl seviyesi yüksek olan bazı besinler; ekmek, baget, kavun, karpuz, pirinç, dondurma, patates kızartması...
→ Bir önceki Zayıflama Yöntemleri ile 2016 Yaza Fit Girin başlıklı yazımızda 'zayıflama yöntemleri, yaza fit girme, sağlıklı zayıflama, kilo verme yolları'  hakkında bilgiler verildi.