Karaciğer Dostu Besinler

- 09:50
Alkol ve sigara kullanımının en çok etkilediği organ olan karaciğer, başta nefes alıp vermek ve besinlerden vücuda alınan vitamin ve minerallerin emilmesi sağlayarak vücut için önemli işleri yapmaktadır. Ayrıca vücudun zararlı maddelerden korunmasını da sağlayarak, zararlı toksinlerin dışarı atılmasını kolaylaştıran karaciğer; şeker, protein ve yağ dengesini sağlamaktadır.
Bu şekilde her zaman çalışan ve hayati fonksiyonları yerine getiren karaciğer bazen yenilmiş yiyecekler yüzünden bir takım sorunları beraberinde de getirmektedir. En çok bilenen karaciğer yağlanması kişinin yediği yağlı ve bilinçsiz beslenme sonucu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca alkol kullanımı da karaciğeri aşırı şekilde yorar ve süzme işlemi için daha fazla çalışıp efor sarf etmesine neden olur. Yorulan ve zarar gören organ bir süre sonra işlevlerini yerine getiremez hale gelir ve organ iflas eder. Karaciğerde meydana gelen hastalıkların önlenmesi için, organa destek olan besinler tüketilmelidir.
iyi gelen yiyecekler

Karaciğer vücudun kimyasal dengesini koruyan mucizevi organlardan olup, bazen dengesiz beslenmeler yüzünden zararlar görmektedir. Bu zararların vücut tarafından uzaklaştırılması için kimyasal bazlı ilaçlar yerine kullanılan bitkisel ağırlıklı besinler sizlere daha fazla yarar sağlayacaktır. Çünkü karaciğer için kullanılan ilaçlar, maalesef bir miktar hatta bazen daha fazla kimyasal maddeler içermektedir. Bunu kullanarak bir yandan ciğerinizi temizletip, diğer yandan diğer organlarınıza zarar vermek yerine, aşağıda sıralamış olduğumuz besinler ile bunu kolayca sağlayabilirsiniz. Ayrıca karaciğer dostu besinler ile hem sağlığınız yerine gelecek hem de organınız eskisinden daha iyi hale gelecektir. her şeyin başı nasıl su ise karaciğerin de en iyi dostu sudur. Günlük en az 8 bardak içtiğiniz sular sizin daha sağlıklı şekilde hayatınızı sürdürmenizi sağlıyor. İşte o besinler ve faydaları;

Meryemana Dikeni: Deve dikeni olarak da bilinen bu bitki karaciğerin fonksiyonlarını en iyi şekilde çalışmasına olanak sunmaktadır. İçeriğinde bulunan “silymarin” ve “silyin” adlı maddeler vücutta bulunan zararlı toksinlerin dışarı atılmasını sağlıyor.

Zerdeçal: İçeriğindeki curcumin maddesi, karaciğerdeki yağların parçalanmasını ve daha fazla safra üretilmesini sağlamaktadır.

Limon: Limon çok iyi antioksidan olduğu için karaciğere en faydalı besinler arasındadır.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Bol lifli olmalarının yanı sıra vücuda alınan zehirli maddelerin direkt olarak atılmasını sağlamaktadır.

Greyfurt: Bir kasa portakalda olan vitaminlerin hepsinin bir adet greyfurtta toplaması kadar faydalı bir yiyecek var mı? Her derdin dermanı olan ve her hastalığa çözüm olan bu meyve antioksidan görevi yaparak vücudun zararlı maddelerini uzaklaştırmaktadır. Yalnız dikkat etmeniz gereken bir konu ise ilaç içtikten sonra asla greyfurt yemeyin. Çünkü belli süre ilacın vücut tarafından atılmasını zorlaştırmaktadır.

Bu besinler dışında, lifli gıdaların da alınması karaciğer için faydalıdır. Çünkü yenilen yağları çekerek karaciğerin işlevini azaltmaktadır. Antioksidan bakımından zengin olan; kivi, portakal, mandalina, çilek kızılcık gibi meyveler sizin bu organınızı korumaktadır. Bu besinler dışında günlük sporunuzu aksatmadan yaparsanız ve yediğiniz ağır yiyecekleri hayatınızdan uzaklaştırırsanız kısa sürede karaciğeriniz eski sağlığına kavuşacaktır.
→ Bir önceki Ferin Batman Detoks ile Arının başlıklı yazımızda 'Ferin Batman, detoks, toksin atma, arınma' hakkında bilgiler verildi.