Yaban Mersini Meyvesi Neye İyi Gelir?

- 01:54
Yaban mersini, görüntü itibari ile siyah üzümü andırsa da, aslında özünde çok özel bir meyvedir. Çünkü oldukça iddialı bir meyvedir ve bu iddiasını da bütün sebze ve meyveler arasındaki “en yoğun antioksidan kapasitesine sahip besin maddesi” lakabını almasına borçludur.
Yani sağlığa fayda olarak oldukça yüksek çözümler sunduğunu söyleyebiliriz. Sağlığa faydalı olmanın en temel sebebini oluşturan yaban mersini, vücudumuzda bulunan serbest radikallerin çoğalmalarını engelliyor. Bu da vücut direncimizi artıran önemli bir konu olarak çıkıyor karşımıza. Hücre yapısını düzenlemesi ve kontrol etmesi ile önemli bir yapı sağlayan yaban mersini, kalp hastalıklarından tutun da, obeziteye, diyabete, diyabetin neden olduğu diğer bütün sorunlara çözüm oluyor.
yaban mersini faydaları

Aslında hemen hemen her meyvenin ve sebzenin kendine has bir faydası, katkısı var. Sadece besleyicilik değil bütün mesele. Lakin yaban mersininde iş biraz daha farklı.

Yaban Mersini Meyvesinin Faydaları Nedir?

Bu konuyu detaylı olarak anlatmak istiyoruz. Hatta her detayın altına o detayı oluşturan ögeleri de ekleyelim istiyoruz. Hazırsanız başlayalım.

1- Kalp sağlığını artırıyor: 
Yaban mersinini kalp sağlığı ile ilgili pek çok artısı var. Kalp hastalıklarının görülme riskini en aza indirdiği bilinen meyve, çeşitli araştırmalar ile ön plana çıkıyor. Tabi bu sadece bilimsel bir konu olarak çıkmıyor karşımıza. Aynı zamanda analizler ve araştırmalar da mevcut.

Örneğin 25-42 yaş arasında 93.600 kadının katılımıyla gerçekleştirilen ve uluslararası boyutta yankı bulan bir araştırmaya göre, her hafta 3 porsiyon (ortalama 3 kase diyelim) veya daha fazla yaban mersini tüketen kadınların kalp krizi yaşama olasılığı bu meyveyi az veya hiç tüketmeyen kadınlara göre %32 daha düşük. Bu bir analiz mesela ve bu analize göre meyvenin faydaları oldukça artmış durumda. Tabi farkındalık da aynı şekilde artıyor bu sonuçlarla.

2- Kolestrol konusunda çözümler sağlıyor: 
Yaban mersinin tek faydası kalp sağlığı değil elbette. Onun getirdiği diğer sorunları da ayrı ayrı çözmeye yarıyor diyebiliriz. Antioksidanların damar çeperlerine yapışarak sorunlar açan tıkanıklığa çözümü ve faydası çok yüksek olmakta. Bu da yaban mersinin bu konudaki başarısını yine gösteriyor bizlere.

3- Hafıza ve bilişsel fonksiyonlar ile ilgili başarılar: 
Yaban mersini meyvesinin faydalarından bir diğeri de beynimiz ile ilgili. Beynin korunmasında ön plana çıkarılan pek çok oksidatif stres, yaban mersini ile gayet verimli bir hal alıyor. Bu da öğrenmeyi, düşünme yeteneğini ve hafızayı geliştiriyor. Bu konuda gayet önemli ve verimli bir çözüm sunan meyve, kesinlikle uzun vadeli tüketimlerde büyük artılar oluşturuyor diyebiliriz.

4- Kanser tedavisinde büyük etki:
Yaban mersininin kanserli hücreler konusundaki etkisi oldukça önemli. Bu konuda da, kanser riskini yükselten serbest radikalleri nötralize eden yaban mersininin önemi çok büyük diyebiliriz.

Yaban Mersini Zayıflatır mı?

Vücut sağlığının korunması için doğru besinler tüketmenin yeri çok büyüktür. Antioksidan deposu meyvelerden biri olan yaban mersini bir çok kişi tarafından tercih edilmesinin başında vücutta bulunan serbest radikallere karşı bağışıklığı güçlendirmesidir. Serbest radikallerin vücutta fazla olması; kanser, diyabet, obezite ve daha bir çok hastalığa neden olmaktadır. Kilo sorunu yaşıyorsanız her gün bir kase yaban mersini tüketmenizi öneririm. Vücut direncinin sağlanmasıyla kilo vermek daha da kolay hale gelmektedir.
→ Bir önceki Susam Yağının Cilde ve Saça Faydaları başlıklı yazımızda 'susam yağının faydaları, neye iyi gelir, nasıl kullanılır' hakkında bilgiler verildi.