Goji Berry Üzümü Nasıl Kullanılır?

- 16:01
Goji berry üzümü, “Goji Berry Çileği” olarak da bilinir. Daha Türkçeleştirilmiş olan bir diğer adı da “Kurt Üzümü” dür. Bahsettiğimiz bu meyve Çin ve Tibet gibi Uzakdoğu bölgelerinde yetiştirilmektedir. Ana vatanı Uzakdoğu ülkeleri olmak ile birlikte artık ülkemizde de üretilmeye başlanmıştır.
Türkiye’de yetiştirilen goji berry üzümlerinin, kendi topraklarında yetişenler kadar vitamin ve minareleri içerip içermediği, üzerinde araştırılma yapılması gereken diğer bir konudur.

Goji Berry Üzümü Nerede Bulunur?
Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Goji Berry üzümünü baharatçılardan, aktarlardan ve internetteki sitelerden temin edilebilirsiniz. Her nereden alırsanız alın, almadan önce alacağınız yeri iyi analiz edip ürününün orijinal olup olmadığına emin olmanız gerekir. Çünkü maalesef, her şeyin olduğu gibi bu ürünün de sahteleri artık piyasada geziyor. Sahte goji berry üzümleri için dikkatli olun. Bu meyvenin yaş halini Türkiye’de bulmak çok zordur. Eğer bulduysanız muhtemelen Haziran-Ekim aylarındasınız ve Türkiye’de yetiştirilen meyvelerden buldunuz. Eğer bulduğunuz yerin güvenirliliğine inanıyorsanız o an bütçenizin el verdiği kadar almanızı tavsiye ederiz.

goji berry üzümü

Derin dondurucuda saklayarak istediğiniz kadarını buzluktan çıkarıp tüketebilirsiniz. Bu meyveyi kurutulmuş şekliyle temin etmeniz daha kolaydır. Alacağınız kurutulmuş goji berry, vakumlu bir poşet içerisinde olmalıdır. Ambalaj üzerinde gram, üretim ve son kullanma tarihlerinin olduğundan emin olunuz. Vakumlu poşetler, meyvenin hava ile temasını önleyerek taze kalmasını ve besin değerinden bir şey kaybetmemesini sağlar.

Goji Berry Üzümünü Kimler Dikkatli Tüketmeli?
Gaz yapıcı bir meyve olması sebebiyle hamile ve emziren bayanlar tüketirken dikkatli olmalıdırlar.
Kan sulandırıcı ilaçlar kullananlar da bu meyveyi yerken muhakkak doktorlarına danışmalıdır.
Şeker hastaları da bu meyveyi yerken dikkat etmesi gerekenler sınıfındadır. Çünkü içerisinde bol şeker olan bir meyvedir. 100 gram goji berry üzümünde yaklaşık olarak 46 gram şeker vardır. Bu da oldukça yüksek bir değerdir.
Tansiyon hastası iseniz siz de bu meyveyi kontrollü olarak tüketmelisiniz.

Goji Berry Üzümü Niçin Kullanılır?

En çok bilinen kullanım amacı zayıflamaktır. Besleyici, tok tutucu, yağ yakıcı ve anti toksidan olma özellikleri ile zayıflamak isteyenler, rejim yapanlar için ideal bir meyvedir. Çünkü bu meyve sizin ihtiyacınız olan enerjiyi sağlayarak dinç olmanıza yardımcı olacaktır.

İkinci yaygın kullanım amacı ise gençleşmektir. Uzakdoğu ülkelerinde bu meyve gençlik iksiri olarak bilinir. Çünkü HCG hormonlarının salgılanmasına yardımcı olur. HCG hormonu gençlik hormonu olarak bilinir.

En yaygın olan kullanım alanları bunlar olmak ile faydaları bu kadar ile sınırlı değildir. Daha az bilinen diğer faydalarını da sizleri için araştırdık.
goji berry satınal

Goji Berry Üzümünün Faydaları Nelerdir?
En önemli özelliği yazımızda daha önce de bahsettiğimiz gibi diyet (rejim) uygulayanlar için aranıp da bulamayacak bir meyve olmasıdır. Bir rejimde olmasını istediğimiz neredeyse tüm özellikleri taşır. Yağ yakıcıdır, vücuttaki yağların yakılmasına yardımcıdır, vücuda enerji sağlayarak hem yorgun düşüp halsizlik yaşamamızı engeller hem de diyet ile birlikte spor yapabilme gücünü sağlar.

Tok tutma özelliği ile iştahımızı kapatır. Anti toksidan özelliği ile zararlı toksitleri vücudumuzdan uzaklaştırır. Böylece selülit sorunlarınızın giderilmesine de yardımcı olup, düzenli kullanımı ile de yeni oluşumları önler. Ayrıca selülit çözümü arayışınız var ise bahsettiğimiz meyvenin kremleri de mevcuttur. Kullanmanızı tavsiye deriz.
Diyetteyken tüm bunları sağlayan bir meyvenin var olması sizce de mucize gibi bir şey değil mi? 

Uzakdoğu ülkelerinde bu meyvenin en çok kullanım amacı gençlik iksiri olmasıdır. Vücudumuzun ürettiği HCG hormonunun yani halk arasında bilinen gençlik hormonunun daha fazla salgılanmasını sağlar.

Antitoksidan olması sebebi ile birçok karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
İçeriği C vitamini bakımından oldukça zengindir. Öyle ki yüksek oranda C vitamini barındırdığını bildiğimiz portakaldan bile daha fazladır. Kış ayları grip gibi rahatsızlıklarımızda ya da vücudumuza direnç sağlaması için portakal tüketirken, yaz aylarında goji berry üzümünü tercih edebiliriz. Bu meyvenin doğal mevsimi yazdır.

İçerisinde var olan E ve B vitaminleri sayesinde cildimizdeki kuruma, renk değişikliği gibi sorunlarımızda da bize yardımcı olacaktır.

Üreme konusunda da birçok faydası vardır. Sağladığı yüksek enerji erkeklerde sperm sayısını arttırmakla beraber üreme organındaki hareket bozukluklarını da düzenlemektedir. Bazı araştırmalara göre kısırlık tedavisi olarak da kullanımının faydalı olduğu kayıt altına alınmıştır.

Türkiye’de en çok havuçta olduğunu bildiğimiz karoten bu meyvenin içeriğinde daha fazladır. Beta karoten en çok görme ile ilgili sağlık problemleri için kullanılır.
Kanserden koruyucu madde içerir ve var olan tümörlerin ilerlemelerini önlemeye yardımcıdır.

Goji Berry Üzümünü Kimler Ne Kadar Kullanmalıdır?

Her gıda da olduğu gibi bu meyvenin de aşırı miktar da kullanımı zararlıdır. Çok fazla miktarlarda tüketimi ani tansiyon değişimlerine, kan dolaşım bozukluklarına, mide bulantısına sebep olabilir, bağırsak ile ilgili problemlere de rastlanabilir.

Normal, sağlıklı ve yetişkin bir insan, kurutulmuş goji berry üzümünden ortalama 30 gram tüketebilir. 50 gramı ise aşmamalısınız. Tansiyon hastası iseniz 30 gramı, kan inceltici bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuzdan da kullanabileceğinize dair onay aldıktan sonra günlük maksimum 20 gram kullanabilirsiniz.

Goji Berry Üzümü Ne Şekilde Tüketilmelidir?
Tarifleri
1. Kaynamış suya kurutulmuş goji berry meyvesini ekleyip 5 dk bekletiniz. 5 dakikanın sonunda çayınız içime hazır olacaktır.

2. Gayet lezzetli bir tada sahip olduğundan olduğu gibi tüketilebilir.

3. Taze goji berry üzümünü mikserden geçirin. Kaynatılmış olan suyu üzerine ekleyip soğumasını bekleyin. İyice karışması ile meyve suyunuz hazır olacaktır. Soğuk olarak tüketmek istiyorsanız buzdolabında yarım saat bekletebilir veya içerisine buz küpleri ekleyebilirsiniz. Hazır satılan meyve sularını tavsiye etmiyoruz, çünkü satışını mümkün kılabilmek için içerisine bir sürü kimyasallar eklenmek zorunda kalınıyor.
→ Bir önceki Genlere Göre Diyet Yöntemi başlıklı yazımızda 'genlere göre diyet, diyet yöntemi, tükürük testi' hakkında bilgiler verildi.