Keçi Sütünün Faydaları

- 16:26
Keçi sütü yağı inek sütünden farklı olarak üstte topaklanma yapmaz. Bu nedenle hazmı kolay olmaktadır. Keçi sütünün doğal olmasının yanı sıra homojenize bir özellikte olması önemlidir. İnsan midesinde daha düşük bir pıhtı yapması ise bir diğer özelliğidir. Özellikle midesi hassas olanlar için tavsiye edilmektedir. Koroner rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Prematüre bebeklerin beslenmesi içinde bu süt kullanılmaktadır.
Keçi sütü büyük ölçekte trigliserit yağlardan meydana gelmektedir. Aynı zamanda inek sütüne göre daha zengin bir içeriğe sahip olduğu bilinmektedir. Ve daha az mikroorganizma içerir. Keçi sütünden üretilmiş bebek mamaları vardır ve bunların sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz. Bu mamaların yapısındaki maddeler hazmı kolay olan orta zincirli yağ asitlerinden oluşur ve bunlar kolay emilim sağlar.
sağlıklı beslenme

Keçi Sütünün Alerji Riski Düşüktür

Anne sütüne yakın bir besin olduğu bilinen keçi sütünün alerji riski düşüktür. Bunun nedeni ise alerji yapma riski yüksek olan proteinlerin bulunmamasıdır ya da az miktarda bulunmasıdır. Kazein adı verilen bu protein parçacıklarının boyutlarının ufaklığı ve kolay emilmeleri temel özelliklerindendir. Bebekler çoğu zaman inek sütüne karşı alerjik reaksiyon göstermektedir ve bu nedenle bebeklere keçi sütü vermek daha faydalı olacaktır. İnek sütüne oranla daha az laktoz bulundurmaktadır.

Keçi Sütü Daha Fazla Kalsiyum İçerir

Yapılan araştırmalar keçi sütünün anne sütüne oranla daha fazla kalsiyum içerdiğini ortaya koymuştur. Yetişkinlerde ve bebeklerde kemik ve diş sağlığı açısından kalsiyumun önemi bilinmektedir. Ve keçi sütünün diğer sütlere oranla daha fazla kalsiyum içerdiği gözlemlenmiştir. Bunların yanı sıra demir, fosfor, amino asit, magnezyum, vitamin ve selenyum açısından da diğer sütlere oranla bu unsurları daha az içermektedir. A vitamini bulundurması açısından önemlidir.
Tavsiye Yazı
Kefirin Faydaları

Keçi Sütü Hangi Hastalıklara Karşı Faydalıdır

Keçi sütü organizmalarda iltihaplanmayı önleyici bir unsur olarak görülebilir. Batılı doktorların bu sütün hastalıklara karşı faydaları üzerine araştırmalar yapmışlardır. Buna göre; Egzama, astım, sindirim sistemindeki rahatsızlıklarda faydalı bir rol üstlenir. Bunun dışında ciltte meydana gelen bazı rahatsızlıklar, hazımsızlık sorunu ve bazı varis rahatsızlıklarına karşı önleyicidir. Kanser hastaları için çok faydalı olduğu tespit edilmiş ve kanser hastalarına tavsiye edilmektedir.

Keçi sütünün sağladığı faydalar farmakolojik bazı ilaçların ötesindedir. Bazı MS hastaları da bu sütle şifa bulabilmektedir. Hatta ilginç bir olayda vardır. 16. yüzyılda 1.François ağır hastalanmış ve derdine deva bulunamamıştır. O dönem Osmanlı Sultanı Kanuni Sultan Süleyman'dan yardım istenmiştir. Kanuni ise kendi hekiminin yanında kendi keçisini de 1.François'e yollamıştır. Keçinin yoğurdunu yiyen ve sütünü içen François sağlığına kavuşmuş ve o günden sonrasında yoğurt bir ilaç olarak değerlendirilmiş Fransa'da.

Keçi Sütü Sabunu

Cilt için gerekli olan yağ ve proteinlerin bulunması sebebiyle keçi sütünden sabun üretilmektedir. Cildi güçlendiren ve cilt bakımı sağlayan bu sabun cilt hastalıkları bulunanlar tarafından tercih edilmektedir. Keçi sütünün sabununun pH durumu değerlendirildiğinde insan cildinin pH derecesine yakın olduğu da gözlemlenmiştir. Ayrıca bu sabunun bakteri ve diğer zararlı mikroorganizmalara karşı cildi savunduğu da tespit edilmiştir. Hem doğal hem de nemlendirici olması bir diğer özelliğidir. Akne yani sivilceler yüzünden yıpranmış olan cildin onarılması için fayda sağlar. Kullanıldığında ise ciltte tahriş olma durumu gibi durumlar pek gözlenmemiştir. Cildin ölü derilerden arındırılmasında da önemli rol oynar. Günümüzde ABD keçi sütü üretiminin yeterli bir şekilde yapılması ve üretilen bu sütün ilaç yapımı gibi çeşitli alanlarda kullanılması işlemini yapmaktadır ve bu hususta araştırmalarını yürütmektedir.
→ Bir önceki Hamilelikte Folik Asit Kullanımı başlıklı yazımızda 'hamilelikte beslenme, folik asit eksikliği, belirtileri ve tedavisi' hakkında bilgiler verildi.