Kan Şekerini Düşüren Beslenme Hataları

- 11:30
Kandaki glikoz seviyesinin düşüklüğü büyük bir sorundur. Özellikle beyin çalışırken glikoza yani kan şekerine ihtiyacı vardır. Kan şekeri düşüklüğünün belirtileri arasında göz kararması, bayılma, halsiz duruma düşme, baş dönmesi ve titreme gibi sorunlar vardır. Bugünkü yazımızda hipoglisemi hastalığından, şeker hastalığının nasıl ortaya çıktığını ayrıca kan şekerini düşüren ve yükselten beslenme hatalarından bahsedeceğiz. Hipoglisemi rahatsızlığına yakalanmamak için mutlaka bu beslenme hatalarına dikkat ediniz.

Obezite Tip 2 diyabeti dünyada gün geçtikçe artıyor. Bu artışın nedeni unlu, şekerli, doymuş yağlar içeren besinlerin, yapay tatlandırıcılar içeren içeceklerin, fast food benzeri yiyeceklerin tüketiminin artmasıdır. Obezite evresi öncesinde tüketilen bu besinlerle beraber insülin salgısı da artıyor. Sonucunda ise hipoglisemi yani kan şekeri hastalığı kapıyı çalmaktadır. Diyet yaparken de bu sorunla karşılaşmamak için dikkatli olmalıyız.
Daha detaylı bilgi için 'Diyette Düşük Kan Şekerini Önleyin' başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Hangi besinler hipoglisemi hastalığına neden oluyor?
Kan şekerini dengede tutmak için nasıl beslenmeliyiz?

kan şekeri neden düşer

Kan Şekerini Düşüren Beslenme Hataları

Öğün Atlama, Aç Kalma

Zamanı gelince yenilmesi gereken öğünün atlanılması kan şekerinin düşmesine neden olur. Halsizlik, baş dönmesi, konsantrasyon eksikliği, terleme benzeri sonuçlar ortaya çıkarır.
Doğrusu ise 3 saat ara ile az ve sık beslenmektir. Açlık hissi yerine yemeklerinizi saate göre yemeniz daha sağlıklıdır. 3 ana 3 ara öğün ile beslenerek insülin hormonu düzgün salgılanmasını sağlayın. Böylece kan şekeri seviyesi sabit kalır.

Tatlı ve Fast Food ile Beslenmek

Başta çikolata olmak üzere pasta ve fast food gibi yiyeceklerle beslenmek kan şekerini zıplatarak yükseltir ve aniden düşürür.
Doğrusu ise kompleks şekerli besinler tüketmektir. Basit şekerler kolay sindirildiği için kana daha çabuk geçer. Kompleks şekerlerin sindirimi daha zordur ve kana yavaş yavaş geçer. Kızartma yerine ızgara, fırın, haşlama besinlerini tüketin. Çikolata, şeker, jelibon yerine kompleks şeker içeren tahıllı ekmek, bulgur pilavı, kepekli makarna, nohut, fasulye benzeri besinleri öğünlerinize ekleyin.

Egzersiz ve Sporu Aç Karnına Yapmak

Kan şekerini düzenleme  ve kontrol etmede egzersiz büyük bir yarar sağlar. Aç karnına yapılan egzersiz baş dönmesi, göz kararması gibi sorunlara yol açar.
Doğrusu ise egzersizden 1 saat önce kepekli ekmek, peynir, meyve veya süt, diyet bisküvi, fındık gibi besinler tüketin. Böylece spor sırasında kendinizi daha zinde hissedeceksiniz.

Günlük Kafein Miktarı

Kafein kandaki glikoz seviyesini koruduğu gibi fazla alımında rahatsızlığa davetiye çıkarabilir. Çok fazla çay ve kahve tüketimi çarpıntıya yol açmasının nedeni de budur.
Doğrusu ise kahve, çay hatta çikolata gibi besinleri sınırlandırarak tüketmek daha sağlıklı olacaktır.

Beslenme hataları hastalıklara ve kilo sorunlarına neden olur. Doğru beslenmeyi öğrenerek hem sağlığımızı korumalı hem de kilo sorununa elveda demeliyiz.

Bir önceki "Muzaffer Kuşhan Diyetleri" başlıklı yazımızda 'kuşhan diyeti, 15 günde 10 kilo, 10 kilo verme diyeti, sağlıklı diyet listesi' hakkında bilgiler verildi. Okumanızı öneririm.