Taş Devri Paleo Diyeti Hakkında Her şey

- 02:01
Fred Çakmaktaş'ı ve Barney Moloztaş'ı bilmeyen yoktur. Bu iki kişi dışında şişman bir mağara adamı ile karşılaştınız mı? Gün boyu avlarının peşinden koşan, fast food ve benzeri abur cuburları bulamayan sadece taze sebze, meyve ve et ile beslenen bu adamlar her zaman fit ve formda kalabiliyorlar. Artık onları örnek almanın zamanı geldi. Peki bunu nasıl başaracağız? Sağlıklı etler, taze sebzeler ve meyveler yiyerek; tahıllardan, şekerden, tuzdan uzak durarak... İşte paleo diyeti başka bir adıyla taş devri diyeti bunlardan bahsediyor. Yontma taş devri insanı nasıl besleniyorsa biz de onlar gibi besleneceğiz. Taş devri diyeti nedir? Nasıl Yapılır? Hepsi yazımızda...
Daha çok sporcular tarafından tercih edilen bu program kalp damar hastalıklarından korumak ve zayıflamak kilo vermek isteyenler için Dr. Loren Cordain tarafından  hazırlanmıştır. Taş Devri Paleo diyeti kitabını piyasada kitapçılarda bulabilirsiniz.

Taş Devri Diyeti Yapanlara Öneriler

  • Proteinler günlük beslenmenin %15'ini oluşturmalıdır.
  • Günlük beslenmenin %35-40'ı arası karbonhidratlar olmalıdır. Yalnız nişasta içermeyen meyveler ve sebzeler tüketilmelidir.
  • Sağlıklı beslenmede lifler çok faydalıdır. Ancak lif içeren yiyecekleri tüketirken nişasta içermemesine dikkat edilmelidir.
  • Taş devri diyeti programı; kalp damar hastalıklarından korumak için trans yağları ve çoklu doymamış yağları önermiyor. Bunun yerine tekli doymamış yağları ve omega-3'ü öneriyor.
  • Potasyumun özellikle kalp üzerinde olumlu etkileri vardır. Potasyumu arttırmak kalp krizi riskini azaltıyor. Aynı zamanda sodyum alımını da kısıtlamanız gerekiyor.
  • Beslenirken vücudundaki asit alkali dengesini iyi yönetmeniz gerekiyor. Sürekli asit yapan yiyecekler kas ve kemik yapısına zarar veriyor. Alkali beslenmek böbrek taşı riskini azaltıyor ve astımı önlüyor.
  • Süt ve süt ürünlerini de programda yer almıyor.

taş devri diyeti hakkında bilgiler

Paleo Diyeti yapanların veya yapmak isteyenler tahıllardan uzak kalmaya ilk başta alışamıyor. Hatta bu yüzden diyeti ayrı bırakanlar bir hayli fazla. Ama Kitabın yazarı Dr. Loren Cordain 1-2 hafta sonunda diyete tam uyum sağlayacağınız ve tahılı bir daha hiç aramayacağınız konusunda kendine güveniyor.

Serbest Yiyecekler
Doğal yollarla beslenmiş kırmızı ve beyaz et.
Mevsimine özel meyveler ve sebzeler.
Yağlı tohumlar.
Doğal organik yumurta.
Yağlar (zeytinyağı, keten tohumu yağı, ceviz yağı, Hindistan cevizi yağı)

Yasaklar
Tam tahıllı ürünler
Baklagiller
Süt ve sütten yapılanlar
Rafine edilmiş şeker
Patates
Tuz
paleo diyeti nedir?

Taş Devri Paleo Diyeti Listesi 

Kahvaltı
Soğanı, biberi, mantarı ve brokoliyi ince ince doğrayın. Zeytinyağı döktüğünüz tavanın içine malzemeleri atın ve yumuşamasını sağlayın. Sonra içine organik yumurtayı kırın. Tam pişmesini sağlayarak omletinizi afiyetle yiyin.

Ara Öğün
  • Mevsim meyvesinden istediğinizi tüketin.
paleo diyeti yorumları

Öğle
Mevsimine göre bulabildiğiniz tüm yeşilliklerle salata hazırlayın. Üzerine yağlı tohumlardan badem ve ceviz ekleyin. İsterseniz balık veya tavuk eti karıştırarak salatanızı zenginleştirebilirsiniz. Çalışan biriyseniz evde hazırlayıp iş yerinizde tüketebilirsiniz. Zeytinyağını  dökmeyi ve limon sıkmayı unutmayın.

Ara Öğün
  • 1 elma ve 3 ceviz
Akşam
Buharda brokoli, havuç veya enginar
Izgara Hindi veya tavuk göğsü
Bir kase üzüm veya böğürlen
Yemekten 15 dakika sonra 1 maden suyu içebilirsiniz.
Bu yemeğin tatlısı nerede diyenler bir de tatlı tarifi verelim.

Şeftali Tatlısı Tarifi
Malzemeler
4 tane şeftali, çeyrek çay bardağı hindistan cevizi ve badem, 3 çorba kaşığı bal, 4 çorba kaşığı hindistan cevizi yağı

Hazırlanışı
Şeftalilerin hepsini soyarak dilimleyin ve fırın kabına yerleştirin. Bir kap içinde bal, hindistan cevizi ve parçalanmış bademi karıştırın. Şeftalilerin üzerine bu karışımı dökün. En üstüne de hindistan cevizi yağını dökün. 170 derecedeki fırında 30 dakika pişirin. (Afiyet Olsun)

Yediğimiz besinler sindirildikten sonra özelliğine göre asit veya alkali olarak böbreklere gider. Meyve ve sebzeleri az tüketiyorsanız vücutta asit çoğalır. Asidi azaltmak için alkaliler devreye girer ve dengeyi sağlar. Bu alkaliler kemiklerde bulunur. İleride kemik erimesi veya benzeri hastalıklara yakalanmamak için vücutta oluşan asit - alkali dengesine çok dikkat etmelisiniz. Paleo taş devri diyeti de bu önemli bilgiler üzerine kurulmuştur.
Taş Devri Paleo diyeti yapanlar ve yapmak isteyenler aşağıya yorum yazabilir ya da yazılan yorumlara cevap verebilirsiniz. (Biraz uzun oldu, sabırla okuduğunuz için teşekkürler)

Bir önceki "Chia Tohumu Zayıflatır mı?" başlıklı yazımızda 'chia tohumu nedir, chia ile zayıflama, chia tohumu zayıflatır mı'  hakkında bilgiler verildi. Okumanızı öneririm.