Çalışanlar Sordu DiyetEvim Cevapladı

- 00:47
Facebook, twitter, instagram sosyal paylaşım siteleri ve mail yoluyla çalışanlardan bir çok soru alıyorum. Çalışanların diyet hakkında sorduğu soruları ve verdiğim cevapları sizlerle paylaşıyorum.

Sabah evden aceleyle çıkan koşa koşa caddede yürüyen birini görürseniz bilin ki o "Çalışan Biri"dir. İş temposundan çoğu zaman yemeğe bile vakit bulamazlar. Tüm gün ofiste oturarak çalışanlar ise hareketsiz kaldığı, sporu ikinci plana attığı için zamanla kilo almaya başlarlar. Aslında çalışanların diyet yapması çok basit bir formüle dayanır. Gün içinde yiyeceklerini güzel bir plan dahilinde tüketmek.

Ofiste, okulda, farklı yerlerde çalışanların en çok sorduğu sorular ve bu sorulara verdiğim cevapları okuyacaksınız...

Soru: Sabah kahvaltı yapmak hiç canım çekmiyor. Ne yapabilirim?
Cevap: Sabah kahvaltı yapmak, kahvaltı yapmamak gibi bir alışkanlıktır. Canım bir şey çekmiyor düşüncesi alışkanlıktan dolayı oluşturduğunuz bir bahanedir. Bir başlasanız daha önce kahvaltı yapmadığınız günleri unutmak istersiniz. Vücut metabolizması sabah kalktığınızda uyumaya devam eder. Kahvaltıda yediğiniz besinlerle metabolizma çalışmaya başlar.

Sabah kahvaltısı için bir gün önceden plan yapın.  Her gün harika bir sofranız olamayabilir. Kahvaltı seçeneklerini isteğinize göre değiştirebilirsiniz. Bir gün tost, diğer gün yulaf yoğurt karışımı veya başka bir gün omlet olabilir.

ofiste beslenme

Soru: Ofiste kahvaltı yapabilir miyim?
Cevap: Ofiste kahvaltı yapmak güzel bir alternatif yalnız mutlaka dikkat etmeniz gereken püf noktaları var. Simit, poğaça gibi yiyecekler karbonhidrat bakımından zengindir. Karbonhidrat içeren besinler kilo alımını arttırır. Yiyecekseniz de sadece 1 gün simit günü yapabilirsiniz. Yanına bir kaç çeşit koyarak güzel bir kahvaltı menüsü oluşturabilirsiniz. Evde hazırladığınız sebze içerikli sandviç de uygun bir seçenektir.
Daha fazlasını kahvaltı seçenekleri yazısında bulabilirsiniz.

Soru: Ofiste ara öğün yapmalı mıyım? Ara öğün seçenekleri nelerdir?
Cevap: Sağlıklı kilo vermek için ara öğün şarttır. Ara öğün derken bu bazen bir avuç leblebi bazen de 1 kase yoğurt olabilir. Sabah etkili bir kahvaltı yaptıysanız öğlene kadar pek bir açlık hissetmezsiniz. Ama hafif bir kahvaltı yaptıysanız öğlen olmadan vücudun enerjisi biraz azalır. Tam bu zamanda çantanızdaki mini buzdolabından 2 kayısı yemek kan şekerinizi iyileştirecektir. Sabah ile öğlen arası bir kahve de uygun bir seçenektir.
Daha fazla ara öğün için Ara Öğün Seçenekleri konumuzu okuyabilirsiniz.

Soru: Öğle yemeğinde ne yiyebilirim?
Cevap: Öğle yemeği geçiştirilmeyecek kadar önemli bir öğündür. Çünkü öğle yemeklerini geçiştirenler akşama doğru daha çok acıkırlar. Bu da akşam yemeğinde daha fazla yemek yenilmesine neden olur. Öğle yemeğinde et varsa akşam öğününü sebze yenilmesi daha uygundur. Yani iki öğünden birini sebze diğerini et seçimi ile yapmalısınız. Öğle yemeği seçeneklerinizi siz belirlemiyor hazır iş yerinize geliyorsa bu durumda sadece ana yemeği ve bir dilim ekmek tüketmelisiniz. Çorba, pilav, makarna gibi seçenekler çok fazla yağ içerdiği için kilo almaya davetiye çıkaracaktır. Sizi doyuracak besinler tercih edin. Sadece yoğurt veya salata tüketmek doygunluk hissi vermeyeceği için pek tercih edilmemesi gerekir.

Soru: Kahve ve çayı ne kadar tüketmeliyim?
Cevap: Ülkemizde geleneksel bir konumu olan çay; evlerde, ofiste, toplantılarda en çok tercih edilen içecektir. Günde en fazla 4-5 bardak içilmesi önerilmektedir. Daha fazlası vücudumuz için pek sağlıklı değildir. Çayı azaltarak ona alternatif olarak yeşil çay, beyaz çay veya diğer bitki çaylarının içilmesi sağlık açısından daha yararlıdır. Aynı zamanda bu çayların detoks etkisi de bulunmaktadır. Kahve ise antioksidan içeriğiyle beraber enerjinizi arttırır. Uzmanlar tarafından çok fazla tüketilmesi tavsiye edilmemekle beraber en fazla 2 fincan kahve içilmesi önerilmektedir.

Sizlerinde soracağı başka sorular varsa cevaplamaktan mutluluk duyarım. Aşağıya her türlü yorumunuzu yazabilirsiniz.

 Bir önceki "Detoks Ne Zaman Yapılır?" başlıklı yazımızda 'detoks, detoks hakkında, detoks zamanı, detoks bilgisi' hakkında bilgiler verildi.