Ramazan ayı kilo kontrolü yapmakta en çok zorlanılan dönemdir. Açlık süresinin uzun olması, beslenme düzenlerindeki değişiklikler, iftarda çok fazla yeme isteği Ramazan sonrası fazla kiloları ve sindirim sistemi rahatsızlıklarını beraberinde getiriyor. Ramazanda kilo vermek için sizlere önemli bilgiler vereceğim. Bu diyet önerilerini uygulayarak kilo almadan hatta kilo vererek sağlık bir Ramazan geçirebilirsiniz.
Yapılan araştırmalar alınan kiloların bir çoğunun nedenlerinin gün içinde yapılan kaçamakların yani abur cuburların neden olduğunu gösteriyor. Gün boyu ağzımız kapalı olacağından kaçamaklara dur diyebileceksiniz. Böylece bomba kalorili yiyeceklerden uzak durmuş olacak, kilo vermeye ilk adımı atmış olacaksınız.
Yapılan araştırmalar alınan kiloların bir çoğunun nedenlerinin gün içinde yapılan kaçamakların yani abur cuburların neden olduğunu gösteriyor. Gün boyu ağzımız kapalı olacağından kaçamaklara dur diyebileceksiniz. Böylece bomba kalorili yiyeceklerden uzak durmuş olacak, kilo vermeye ilk adımı atmış olacaksınız.
Ramazanda Neden Kilo Alırız?
Ramazanda kilo alabileceğiniz 'yanlış beslenme' alışkanlıklarını inceleyelim.- Ramazan ayının yaza gelmesi, günlerin uzun olması, sahur ile iftar vaktinin çok uzun olacağının düşünülmesi sahur da yemeğin çok fazla yenilmesine neden olur. Bu kilo almaya sebep olur.
- Sahurda yenilen çok fazla çeşit ve porsiyonlardan sonra uyumak kilo alınması için en önemli sebeplerden ikincisidir. İftar için de aynı durum söz konusudur. Uzun süre aç kaldıktan sonra alınan fazla kalori ve sonrasında hareketsizlik kilo artışına neden olur.
- Yapılan en büyük yanlışlardan biri de sahurun atlanmasıdır. Gün boyu kullanacağımız enerjinin alınacağı zamanı iyi kullanmazsak kendimize en büyük kötülüğü yapmış oluruz. Sindirim sistemi bozulur ve metabolizmanın yavaşlamasıyla vücut yağ depolamaya başlar. Kilo alımı böyle durumlarda hızlanır.
Ramazanda Kilo Vermek İçin;
Sağlıklı, kilo verebileceğiniz bir Ramazan geçirmek için bazı püf noktalarına uygulamamız gerekir.- Ramazanın yaz mevsimine gelmesinin olumlu yanlarından bir tanesi çok fazla meyve sebze çeşitlerinin olmasıdır. Meyve ve sebze çeşitleriyle oluşturulan sahur ve iftar kilo vermenize yardımcı olacaktır.
- Sahur ile başlayalım. Sahurda yenilen besinler hafif olmalı, tok tutan yiyecekler sahur sofrasındaki yerini almalıdır. Tahıl ve lifli besinler açlığınızı daha az hissetmenizi sağlayacaktır. Daha çok tercih edilen hafif bir kahvaltı doğru bir tercih olacaktır.
- İftar geldiğinde ise; yine hafif yiyecekler tüketilmelidir. Uzun süre aç ve susuz kalan vücuda çok fazla yüklenilmemesi gerekir. Düşük kalorili, sulu yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Mevsim sebze ve meyveleri de iftar sofralarına eklemeyi unutmayın.
- İftarda orucumuzu açtıktan zeytin ve su içtikten sonra 5 dakikada olsa bekleyelim. Çok uzun süre aç kaldık ve bunu başardık. 5 dakika daha bekleyemez miyiz? Bu süre de metabolizma aktifleşir. Doygunluk hissi daha çabuk beyine ulaşır. Yavaş yavaş yemeye devam edelim. Kilo vermenizi sağlayacak çok önemli bir püf noktasıdır.
Okuyun → Ramazana Özel Diyet Sayfası
Ramazanda Egzersiz Yapılır mı?
Ramazanda egzersiz yapmak doğru yapılırsa önerilmektedir.- İftardan 1 saat sonra yapacağınız yarım saatlik yürüyüş sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasını sağlayacaktır. Metabolizma daha hızlı çalışarak besinlerin yağa dönüşmeden yakılması sağlanacaktır.
- Oruçluyken spor yapmayın. Aç karnına yapılan egzersiz; kas oranını azalır, kortisol artışı olur, vücut kendini korumak için yağ depolar. Oruçluyken spor yapmak yarardan çok zarar verir.
- Egzersiz için en iyi zaman teravih namazı sonrası andır. Spordan önce biraz meyve ve yeteri kadar sıvı alımı ardından spor yapılması yağ yakımını arttırır, kaslarda ise artış olur.
- Bu Ramazanda diyet önerilerine dikkat edildiği sürece; porsiyon kontrolü yaparak beslenildiği takdirde, Ramazan ayında kilo vermek mümkündür. Sağlık bir şekilde zayıflamak sizin elinizde. Herkese hayırlı Ramazanlar...