Yaz Mevsiminde Diyet ve Beslenme

- 01:13
Yaz mevsiminde güneşin kendini daha çok göstermesiyle nefes alamama, halsizlik, baş dönmesi, mide bulantısı gibi şikayetler bir çok kişiyi rahatsız eder. Sıcaklık artışıyla ortaya çıkan sorunlardan kurtulmak için beslenme tarzımızda 'sağlıklı' düzenlemeler yapmalıyız. Her hangi bir sorunla karşılaştığınızda hemen sıcak olmayan bir yer de oturun. Kendinizi dinlendirin. Bu sorunların bir çoğunun kaynağında ise susuzluk bulunmaktadır. Yaz aylarında daha fazla su içmeniz gerekecektir.
Vücut ısısını dengede tutmak için terler. Terleme ile vücut ısısı normal seviye de tutulur. Çok sıcak olduğu zamanlar da ise vücut ısısının düşürülmesi için terleme yeterli olmayabilir. Vücut ısısının artması çeşitli başka rahatsızlıklara neden olur. Bunu önlemek için çok sıcak olduğu zamanlarda dışarı çıkmamak en sağlıklısıdır.

Terleme ile kaybedilen su ve tuz vb. besin kaynakları doğru beslenme sağlanarak yerine koyulması gerekir. Yaz diyetine çok dikkat edilmelidir.

Yazın Nasıl Beslenmeli?

  • Sıvı tüketiminin en az 2,5 litreye kadar çıkarılması gerekmektedir. Eğer ağır bir işte çalışıyorsanız veya egzersiz yapıyorsanız su tüketimi daha da arttırılmalıdır.
  • Eski insanlar 'ayran harareti alır' deyişi boşuna değildir. Terleme ile vücuttan çıkan mineraller ayran içerek geri kazanabilirsiniz. Ayran alternatifi olarak yoğurt veya cacık da yiyebilirsiniz.
  • Yaz mevsiminin meyve ve sebze çeşitliliğinden faydalanılmalı her renk meyve ve sebze tüketilmelidir.
  • Ağır yemekler yerine daha hafif yiyecekler sizi rahatlatacaktır.
  • Öğle yemeklerinde çok tuzlu, kuru ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Hafif yiyeceklerle beraber bol sıvı alınmalıdır.
  • Kafein alımı sıvı kaybını arttırır, daha geç saatlerde kahve tüketilmelidir.
yaz aylarında beslenme

Yaz Aylarında Neler Yemelisiniz?

Yaz mevsiminde özellikle yemenizi tavsiye edeceğim iki yiyecek var. Bunlardan birincisi dondurma.

Dondurma

Hem çocuğunuz için hem de sizin yazın yiyebileceğiniz çok sağlıklı bir tatlıdır. A, B2, C, D, E vitaminlerini içerir. Sütten yapıldığı için de içeriğinde fosfor, magnezyum ve kalsiyum bulunur. Açlığı da bastırdığı gibi uzun süre tokluk sağlar. Bu yönüyle diyet yapanların ara öğün tercihlerinden biridir.

Diyet yapıyorsanız sizlere başka bir önerim; dondurmanın katkısız, çikolatasız ve sossuz olmasına dikkat edin. Bu ek gıdalar dondurmanın kalorisini arttırır. 100 gram çikolata, 530 kaloridir. 100 gram dondurma ise 180 kaloridir.
Okuyun  →  Dondurma Diyeti
Yaz mevsiminde yemenizi tavsiye edebileceğim ikinci yiyecek ise; karpuz.

Karpuz

Sıcak yaz günlerinin olmazsa olmalarında biridir karpuz. Hem serinletir, hem susuzluğunu giderir. Bu mevsimde böyle bir meyveye ulaşabiliyorsanız kendinizi şanslı olduğunu düşünebilirsiniz. Karpuz serinletirken aynı zaman vücudu temizler. Böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını, kum ve taşların atılmasını sağlar.
Diyet yapanlara önerim ise  büyük porsiyonlarda tüketilmelidir.
A, C vitamini, potasyum ve minerali yüksektir. Kalorisini karbonhidrattan geldiği için aç karnına yenildiğinde kan şekerini yükseltir. Ani acıkmalara neden olabilir. Ara öğünlerde 1-2 dilim tüketilebilir.

Sıvı Alımı Sıvı Kaybı

Yaz aylarında kola, kahve, çay gibi kafein içeren yiyecekler vücuttan sıvı kaybına neden olmaktadır. Suya en fazla ihtiyacımız olan bu sıcak zamanlarda sıvı kaybı oluşturan bu içecekler zararlıdır.

Fazla spor ve egzersiz yapıldığında, fazla protein alındığında, tuzlu gıdalar ile beslenildiğinde yaz aylarında bağırsak enfeksiyonu veya ishal durumu görülebilir. Böyle zamanlarda sıvı alımı arttırılmalıdır. Bu nedenle yaz boyu su içmeyi asla bırakmayın.

 Bir önceki "Alkali Beslenme" başlıklı yazımızda 'alkali diyeti, alkali beslenme, sağlıklı beslenme, alkali diyeti' hakkında bilgiler verildi.