Kaç Kalori Yakıyoruz?

- 00:19
Gün içinde kaç kalori harcıyoruz hiç merak ettiniz mi? Hiç bir iş yapmadan otursak bile 1500 kalori yakıyoruz. Bunun yanında farklı etkinliklerle beraber bu sayı artıyor. Harcanılan kalori sayısı ne kadar fazla ise kilo alma riskiniz o kadar azalır. Aynı zamanda hareketli bir yaşam bir çok hastalığı da önlüyor. Alınan kaloriler yakılmazsa vücutta yağ olarak birikir ve kilo alma olayı gerçekleşir. Kalori yakmanın bir çok yolu vardır. Hangi aktiviteyi yaparken kaç kalori yakarız, harcarız? Kalori harcama cetveli ile harcadığınız kaloriyi kolayca hesaplayın.

Yapılan işe göre kaç kalori yakıyoruz? Mesela şu an bilgisayar kullanıyorsunuz. Bilgisayar kullanırken 94 kalori (1 saat) harcıyorsunuz. Gün boyu hiç bir iş yapmadan otursanız bile 1500 kalori yakıyoruz. Vücut sistemlerinin çalışması için gereken kalori miktarıdır. Bazal Metabolizma olarak da geçmektedir.

Gün içinde birçok şey düşünüyoruz. Beyin fonksiyonlarını yerine getirmek için 350 kalori harcamaktadır. Çok düşünmek çok kalori yaktırmıyor. Bunu da unutmayalım. :)

Televizyon karşısında da zamanımız çok geçiyor. 1 saat televizyon izleme sırasında 60 kalori yakıyoruz.

Uyurken kilo verdiğinizi hiç düşündünüz mü? Uyurken 36 kalori harcamaktayız. Tabi uyumak yerine daha fazla kalori yakabileceğiniz farklı etkinliklere zaman ayırmanız gerektiğini unutmayın. Mesela uyumak yerine temizlik yapmayı düşünebiliriz. Çünkü 1 saat boyunca temizlik yaparsanız 110 kalori harcarsınız.
işe göre kalori yakma

Temizlik olursa ütü olmaz mı? Ütü yaparken ve bulaşık yıkarken 63 kalori yakarız.

Kilo vermek için yürüyüşün benim için ayrı bir önemi vardır. Hem kalori yaktırır, hem de çok sağlıklı egzersizdir. 1 saat yavaş yürüyüş sırasında 150 kalori yakarız.

Biraz da spor dallarından bahsedelim.

Basketbol tüm kasların çalıştırıldığı ve bol kalori yaktıran bir spordur. Basketbol oynarken 200'e yakın kalori harcarız. Hentbol oynarken 234, voleybol oynarken ise 93 kalori yakarız. Yüzerken ise 240 kalori harcarız.

Bisiklet sürmek kalori yakmayı zevkli hale getirmek için düşünülebilir. 1 saat boyunca bisiklet sürmek 120 kalori yaktırır.
Diğer eylemler ve sporlar için kaç kalori harcıyoruz? Öğrenmek için yapılan işe göre kalori hesaplama yazısını okuyabilirsiniz.

Sağlıklı bir yaşam için spor, egzersiz ve aktiviteyi mutlaka hayatınızın içinde bulundurun.
Bol kalori yakılan günlere...
→ Bir önceki "Peynirin Faydalarını Keşfedin" başlıklı yazımızda 'peynirin sağlığa yararları, peynirin faydaları, neye iyi gelir, peynir altı suyu' hakkında bilgiler verildi.