L Karnitin (l carnitine) Nedir? Nasıl Kullanılır? Zayıflatır mı?

- 21:08
Yabancı kaynaklarda  carnitine olarak geçen L karnitin vücudun doğal yollarla ürettiği bir çeşit amino asittir. Bu amino asidin adını daha fazla duymamızın sebebi ise vücuttaki yağı enerjiye dönüştürmesidir. L carnitine nin marifetleri bu kadarla da kalmıyor. Bağışıklığı güçlendiriyor, stresi azaltıyor.
Karaciğer tarafından üretilen L karnitin kas, beyin, sperm ve kalpte depolanır. Normal bir insanın L karnitin takviyesi alması çok fazla gerekli değildir. Ama bazı sağlık koşulları nedeniyle L carnitine üretimi az olabilir.

Kalp krizi, böbrek hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları, diyabet gibi hastalıkların yan etkilerini azalttığı yönde araştırmalar devam etmektedir. Spor ile uğraşanların L karnitin kullandığı ve performansı arttırdığı bilinmektedir. Özellikle sporcuların müsabakaya çıkmadan önce carnitine takviyesi almaktadır. Yine de araştırmalar bunun aksini söylüyor. L karnitin performansı arttırmadığı yönünde sonuçlar yer alıyor.
karnitin zayıflatırmı

L Karnitin (carnitine) Zayıflatır mı?

L karnitin hakkında en çok merak edilen konulardan biride 'L karnitin zayıflatır mı?' sorusu. Bu konuya Diyet Evim olarak bir açıklık getirelim. L karnitin bir zayıflama ilacı olarak pazarlanmaktadır. Kullananların forumlardaki yorumları zayıflattığı yönündedir. Aslında bir ilaç değil takviyedir. L carnitine hakkında yapılan bir araştırma çok fazla bulunmamaktadır. Daha küçük çaplı araştırmalar yağ kütlesini azalttığı kas kütlesini de arttırdığı yönündedir.

L Carnitine Nasıl Kullanılır?

sağlık koşullarındaki farklılıklara göre kullanım dozları değişmektedir. L karnitin takviyesi doktor tavsiyesi almadan kullanmanın çok fazla riski vardır. Kullanım miktarı ve süresi sağlık koşullarınıza göre değişebilir. Şimdi vereceğim doz ve miktarlar ortalama kullanım değerleridir.
Eksiklik görüldüğünde > 3 tablet(990 mg)
Kalp krizi sonrası > Günde 3 gram
Göğüslerde ağrı > günde 2 tane 1 gr tablet

L Karnitin Zararları ve Yan Etkileri

  • Kullananların bir çoğunun şikayeti ishaldir. Bu yan etki 2 gün içinde geçebileceği gibi 10 gün sonra tekrarlayabilir.
  • İlk 3 günde görülen yan etki ise kusmadır. 3 gün geçtikten sonra bu yan etki çok fazla görülmez.
  • Mide bulantısı kullanan hemen hemen herkeste görülmektedir. Çok fazla sürmeyen bir yan etkidir.
  • Yüksek dozda l karnitin aldıysanız muhtemelen kaşıntı yan etkisine yakalanabilirsiniz.
  • Hipotroid, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları, yüksek tansiyon şikayeti olanlar doktora danışmadan asla kullanmamalıdır.
→ Bir önceki "Yağ Yakıcı Öneriler ve Diyet Programı" başlıklı yazımızda 'yağ yakan öneriler, bilgiler, yağ yakıcı bilgiler, diyet programı' hakkında bilgiler verildi.