Sodyum periyodik cetvelde Na simgesi ile ifade edilen bir elementin adıdır. Atom numarası da 11'dir. Doğada kaya ve deniz tuzlarında daha fazla bulunmaktadır. Vücudumuz için gerekli bir besin kaynağıdır. Sodyum tüketimi ne çok fazla ne de çok az olmalıdır. Yeterli miktarda tüketilmesi gerekir.
Günlük sodyum tüketimi ortalama 2, 3 gram arasında olmalıdır. Günlük 5 gram tuz tüketiminde bu miktar alınmaktadır.
Günlük sodyum tüketimi ortalama 2, 3 gram arasında olmalıdır. Günlük 5 gram tuz tüketiminde bu miktar alınmaktadır.
Sodyum İçeren Besinler Nelerdir?
Sodyumun vücutta az bulunması çeşitli hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle sodyum içeren yiyecekleri diyetlerde mutlaka yer vermeliyiz. Vücutta gerçekleşen bir çok yaşamsal faaliyetlere yardımcı olan sodyum, kısaca sinir sistemi ve hücresel besinlerin taşınmasında çok önemli bir role sahiptir.
Peynir: 100 gram peynir de yaklaşık 2000 mg sodyum bulunur. Peynirin tuz oranına göre de bu değer artıp, azalabilir.
Turşu: Sizinde bildiğiniz gibi turşunun tuz oranı yüksektir. Aynı zamanda sodyum oranı da yüksek olacaktır. 100 gram turşu 1000 mg geçen sodyuma sahiptir.
Kuru yemişler: Kuru yemişlerin bir çoğu tuz ile kavrulur. Kuru yemişlerin içeriğinde sodyum olduğu gibi dışına yapışa tuzdan solayı sodyum oranı yüksektir. 100 gram kabak çekirdeği yaklaşık olarak 2500 mg sodyum içerir.
Sofra Tuzu: Sodyumu en fazla içeren besin kaynağıdır. 100 gram tuz da yaklaşım 40000mg sodyum bulunmaktadır. Bu nedenle çok fazla tuz tüketmek zararlı olduğu gibi sodyumu da çok fazla almak zararlıdır.
Balık: Balıklar sodyum bakımından zengindir. 100 gram balıkta 2000 mg sodyum maddesi bulunmaktadır.
Günlük tükettiğiniz daha bir çok besinde sodyum maddesi bulunmaktadır. Bu yiyecekler sosis, ekmek, pastırma, salam, pizza, simit, hamburger, bisküvi, patates kızartması, işlenmiş ürünlerin bir çoğunda sodyum bulunmaktadır.
Sodyumun Sağlığa Faydaları
- Sodyum elementi vücuttaki su dengesini korur.
- Kan basıncını düzenler.
- Kas ve sinir dokusunu sağlıklı çalışmasını sağlar.
- Ph dengesini korur.
- Kas kasılmalarını ve krampları engeller.
- Yorgunluk,
- baş ağrısı ve dönmesi,
- güçsüzlük,
- mide bulantısı,
- kusma,
- sinirlilik,
- konsantre bozukluğu,
- kan basıncı düşüklüğüdür.
- Sinirsel bozukluklar,
- ödem oluşma,
- kan basıncı dengesizliği,
- potasyum kaybı,
- yüksek tansiyon,
- akciğer enfeksiyonlarının artması gözlemlenebilir.
Sonuç olarak sodyumun vücudumuz için ne kadar faydalı olduğunu gördük. Eksik olmasında ve fazla olmasında çeşitli hastalıklarında da beraberinde getiriyor. Bu nedenle sodyum içeren özellikle tuzu tüketirken çok dikkatli olmalı sağlıklı ve yeteri kadar sodyum tüketimi yapılmalıdır.
→ Bir önceki Bulgur mu Pirinç mi? Hangisi Daha Sağlıklı? başlıklı yazımızda 'bulgurun faydaları, pirincin faydaları, hangisi sağlıklı, bulgur pirinç farkı' hakkında bilgiler verildi.