İshale Ne İyi Gelir?

- 23:19
Çeşitli sindirim sorunları ve bazı gıdaların aşırı tüketimi ishale neden olur. Sebepleri arasında dengesiz beslenme ve bağırsakları üşütmeden dolayı da olmaktadır. Ancak rahatsızlık boyunca alınacak bazı yiyecekler, ishalin derecesini azaltabilir. İshal boyunca sindirimi kolay hafif besinler tüketilmesi gerekir. Ayakların sıcak tutulması ve düşük lifli yiyeceklerin tüketilmesi dışkının tekrar katı hale gelmesi açısından çok faydalıdır.

ishale iyi gelen şeyler

İshale İyi Gelen Şeyler

1- Muz bağırsaklarda tutucu göreve sahip bir meyvedir. Çok yenildiğinde kabız yapar. Bu yüzden ishalde bir porsiyon muz rahatlatıcı bir özelliğe sahiptir. Kaybedilen vitaminlerin de alınması için ideal koşul sağlar.

2- Pirinç, ishal sırasında dışkının sertleşmesini sağlamaya yardımcı bir gıdadır. Aynı şekilde pirinç suyu, ishal sırasında kaybedilen nişasta gibi gıdaların yerine konmasına yardımcı olur. Ayrıca sindirim sistemini zorlamadan bunu gerçekleştirir.

3- Havuç iyi bir bağırsak toparlayıcıdır. Dış kısmını soyduktan sonra havucu kaynatın ve sıcakken ezerek püre kıvamına getirin. Bu şekilde her 15 dakikada bir tüketin.

4- Böğürtlen, ishal tedavisinde böğürtleni yenibaharla beraber tüketmeniz önerilir. Bir miktar yenibahar ekleyerek karışım yapın ve her yarım saat başı alın.

5- Elma sirkesi, doğal antiseptik özellik taşır. Bağırsakların ve sindirim yolunun temizlenmesine yardımcıdır. Bununla beraber elma sirkesi içinde bulunan pektin maddesi, dışkının sertleşmesini sağlar ve ishali durdurur. Öğünlerden sonra 1 su bardağına 2 çay kaşığı elma sirkesi karıştırarak içebilirsiniz.

6- Kepek, iyi bir bağırsak düzenleyicidir. Kepeği her gün 1 yemek kaşığı beslenmenize ekleyin. Normale göre ishalin daha kısa sürede geçmesini sağlayabilirsiniz. Yalnız kahvaltılık gevreklerdeki kepek gibi işlenmiş değil, işlenmemiş doğal kepek tüketmeniz gerekiyor. Doğal kepek tanesi, kendi ağırlığının 8 katı kadar su emebilir. Bu yüzden ishal için oldukça faydalıdır.

7- Keçiboynuzu tozu, bağlayıcı pektin maddesi bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda keçiboynuzu tozu bağırsaklardaki virüsü temizlemede de oldukça etkilidir. Bebeklerde oluşan ishalde de kullanılabilir.

8- Bal, bakteri kaynaklı oluşan ishal için bal iyi bir çözüm üreticidir. Bir miktar ılık suya 4 yemek kaşığı bal karıştırın ve gün içinde tüketin. Ancak bu formül şeker hastaları için değildir. Şeker problemi olanların başka alternatif çözümlere yönelmeleri önerilir.

9- Patates çorbası, ishal için idealdir. Nişasta bağırsakları düzene sokmada ve dışkıyı tutmada başarılı bir gıdadır. Çorbası da eksilen vitaminler için idealdir. Patates çorbası gün boyu içildiğinde hastalığa destek verir.

10- Zencefil, birçok hastalıkta olduğu gibi ishalde de yararlıdır. İçerisinde bulunan bakteri giderici maddeler zencefili iyi bir bağırsak düzenleyicisi yapar. İshal geçene kadar her öğünden sonra bir bardak zencefil çayı için. Böylece ishalin etkilerini hafifletmiş, vücudunuzun kaybettiği suyun bir miktarını geri kazanmış olursunuz. İsteğe göre zencefili balla da karıştırabilirsiniz. Halsizlik durumu için kısa zamanda toparlanmanızı sağlayacaktır.

İshal Kilo Kaybına Neden Olur mu?

İshal boyunca vücut aşırı su kaybı yaşar. Bağırsaklar vücut için gerekli olan besinleri alamaz hale gelir ve yediği her şeyi hemen dışarı atar. Durum böyle olunca da uzun süren ishal kilo kaybına neden olabilir. İştah ve su kaybı bir süre sonra sağlıksız kilo verme sebebi olabilir.
→ Bir önceki Lahana Suyu Zayıflatır Mı? başlıklı yazımızda 'lahana suyunun faydaları, diyeti, lahana ile zayıflama, lahana suyu kürü' hakkında bilgiler verildi.