Kinoa Nedir, Faydaları Nelerdir?

- 23:46
Uzun süredir Amerika'da çok fazla tüketilmesiyle dikkat çeken kinoa artık Türkiye'de de sofralardaki yerini alıyor. İçeriğinde bulunan bol protein ve amino asitler besleyici özelliği ile vücuda büyük fayda sağlıyor. Yemeklerde, salatalarda ve daha bir çok tarifte kullanılabiliyor. Son zamanlarda adını sıkça duymaya alıştığımız kinoa tahılını hep beraber yakından tanıyalım.
Kinoa nedir sorusuna, cevap olarak 'pirince benzeyen bir tahıldır' diyebiliriz. Avrupa ülkelerinde Abd'de bu kadar popüler olmasının nedeni ise besin değerinin yüksek olmasıdır. Kinoa bitkisinin geçmişi 6000 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Aşırı sıcak ve aşırı soğuk yerlerde yetişmez. Bu neden ılıman bölgeye sahip Kolombiya'nın And dağlarının eteklerinde yetiştirilmektedir. Ayrıca Peru ve Bolivya'da büyük kinoa üreticileri bulunmaktadır.
kinoa hakkında bilgiler

Kinoa Besin Değerleri

100 g pişmiş kinoa 124 kaloridir. İçeriğinde magnezyum, kalsiyum, potasyum, demir ve diyet lifi bulunur.
100 g Kinoa'da;
  • 22 g karbonhidrat
  • 5 g protein
  • 3 g lif
  • 2 g yağ
  • 2 g demir
  • 18 mg kalsiyum
  • 5 mg A Vitamini vardır.
100 gr kinoanın %76'sı sudur. Bu nedenle pişmiş kinoanın daha az kalorisi vardır. Pişmemiş kinoa ise 366 kaloridir. Diyet zamanında kullanıyorsanız pişmiş kinoa tercih edin.

Kimler Daha Fazla Tüketiyor?
Kilo kontrolü sağlayarak düzenli beslenmek isteyen herkes kinoa tüketimi yapabilir. Düzenli egzersiz yapanlar için enerji sağlar. Glütensiz bir besin olduğundan çölyak hastaları için de uygun bir besin kaynağıdır. Ara öğünlerde haşlandıktan sonra salata üzerine ekleyerek tüketebilirsiniz. Et yemek istemeyen veya sevmeyen kişiler için et yerine yenebilecek alternatif bir yiyecektir. Kinoayı pişirmeden önce 25-30 dakika ılık suda bekletin ve süzerek kullanın. Kabuklarındaki acı tadı almak istiyorsanız su altında avuç içlerinizi kullanarak hafifçe yıkayın.

Kinoa'nın Faydaları

Aminoasit: Kinoa vücudun ihtiyacı olan bütün aminoasitleri içermektedir. Tam protein içeren bu gibi besinlerden çok fazla yoktur. Kolesterol içeren hayvansal protein tercih etmek istemeyenler için iyi bir protein kaynağıdır.

Sindirim: Kinoanın en önemli özelliklerinden biri de diyet lifi içermesidir. Uzmanların kabızlığa karşı önerdiği bir yiyecektir. Lifli beslenmek sindirim sorunlarına iyi gelmektedir. Kan şekeri kontrolü sağlayanlara yardımcı olur.

Antioksidan: Kinoanın antioksidan oluşan vücutta oluşan serbest radikallere karşı koruma oluşturur. Hücre hasarını en aza indirir. Kansere yakalanma riskini azaltır.

Demir: Demir eksikliği yaşayan kişilerin beslenme listesine eleyebileceği besinlerden biridir.

Kolesterol: Sıfır kolesterol bulunur. Düzenli olarak kinoa tüketimi yapanların iyi kolesterolü koruduğu bilinmektedir. Kalp ve damar hastalıklarına karşı da iyi gelmektedir.
Tavsiye Yazı
Meyveli Kinoa Salatası Tarifi

Kinoa Zayıflatır mı?

Son zamanlarda hazırlanan bir çok diyet listesinden kinoaya rastlamak mümkün (bknz: Çilek Kinoa Detoksu). Kinoanın protein bakımından yüksek oluşu, içeriğinde faydalı karbonhidrat ve lif bulundurması onu uzmanların önerdiği bir besin haline getiriyor. Aynı zamanda kinoa uzun süre tok tutan bir besindir. Kan şekerinde oluşan ani çıkış ve inişleri engelleyerek ani acıkmaların önüne geçmenizi sağlar. Kalorisi yüksek olduğundan çok fazla kinoa tüketmek kilo verme sürecini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle dikkatli tüketilmesi gereken bir besindir.
→ Bir önceki Elma Sirkesinin Sağlığa Faydaları ve Zayıflama başlıklı yazımızda 'elma sirkesi, faydaları, sağlığa faydaları, zayıflama' hakkında bilgiler verildi.