Organik Beslenme ve Sağlıklı Yaşam İlişkisi

- 14:59
Organik Besin Nedir?
Günümüzde yetiştirilen meyve ve sebzelerin artık büyük bir bölümü hormonlar, kimyasal ilaç uygulamaları, tarım maddeleri ve antibiyotik maddeleri ile yetiştirilmektedir. Organik besin üretimi sınırlı olmakla birlikte bu sayılan zararlı maddelerin hiç birini kullanmadan üretim yapmaktır. Bu şekilde üretilen besinler ile yapılan beslenmeye ise organik beslenme denir.

Organik Besin Üretiminin Getirdikleri

Doğal tarım olarak adlandırılabilecek olan bu tarım biraz fazla uğraştırıcı olmasına rağmen çevreye daha az zarar verdiği tespit edilmiştir. Doğal tarım tekniklerinin oluşmasına neden olmuştur. Aynı zamanda doğal tarım organik ürünler, gübre ve bunun gibi organik malzemelerin üretimi başlamış ve hızlanmıştır. Organik besin üretiminin önemli faydalar sağladığı da gözlendi. Çevreye de neredeyse hiç zarar vermeyen organik besin üretimi su kirliliği, toprak kirliliği ve hava kirliliğine neden olmaz.

sağlıklı beslenme

Organik Besinin Özellikleri ve Faydaları

Doğal olması sebebiyle insanın daha zinde, dinamik ve sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Ayrıca makine üretimine bakarak besinleri daha lezzetlidir. Başta kanser olmak üzere önemli hastalıklara neden olan kimyasal besinlere bakarak artırılması zaruret haline gelmiştir. İnsan bedeni doğru beslenme, spora yatkın hareketli bir yaşam ve doğal çevre şartlarında kendini onarabilecek ve sağlıklı yaşamaya yatkın gelişmiş bir sistemdir. Ancak hamileler ve çocuklar için organik tarım besinlerinin önemi daha fazladır çünkü bedenleri hassas durumdadır. Sonuçta insan ne yiyorsa ondan ibarettir. Organik besinlerin özelliklerini genel olarak sıralamak istersek şunları yazabiliriz; ilk olarak sağlıklı ve güvenli olmalarıdır. Devamında lezzetli, kilo kontrolü sağlayan, çevre dostu ve besin değeri yüksek yani hem fiziksel olarak hem de biyolojik olarak doygunluk sağlayan besinler olmalarıdır.
Tavsiye Yazı
Dereotu Zayıflatır mı?

Organik Besin İle Sağlıklı Yaşam İlişkisi

Organik beslenme ile sağlıklı yaşam arasında bir bağ bulunduğu açıktır. İnsanlığın bu döneminde özellikle yaşam şartları sebebiyle insanlar doğal beslenmeden uzak kalmaktadırlar. Hazır ürün tüketimi artmaktadır. Bundan dolayı da aşırı kilo almalar ve bazı beslenmeden kaynaklı hastalıklar hızla artmış durumdadır. Yapılan araştırmalar ve uzmanların kanaatince de günümüzde sağlıklı yaşam isteyen herkes organik ürün tüketimine yönelmelidir. Kansere yakalanma riskini azaltması, cilt rahatsızlıklarına yol açmaması, biyolojik doygunluk vermesiyle kilo almayı önleyici özellikle aşırı kilo alma durumlarından korunmayı sağlamaktadır. Bu da tabi ki insanın mutlu ve sağlıklı yaşamasını sağlamaktadır.

Organik Besin İle Sağlıklı Yaşam İçin Yapılanlar

Büyükten küçüğe herkes uzmanların yaptığı yayınlarda çikolata, cips, hazır gıda ürünlerinin neden olduğu rahatsızlıkları izliyor ve buna önlem almak istiyor. Pek çok araştırma ve yayında organik gıda ürünlerinin elde edilmesini kolaylaştırıcı tavsiyeler veriliyor. Ayrıca belirli pazarlarda organik ürün pazarlamacıları da tüketici için sağlıklı bir yaşam sunan besinlerin tanıtımını yapıyorlar. Ancak bu pazarlardan ürün almadan önce sertifika ve kontrol belgelerinin görülmesine önem verilmelidir.

Meyve ve sebze kadar kırmızı ile beyaz ette doğal olarak yetiştirilmiş olmalıdır. Ayrıca spor yapanlarında sağlıklı bir yaşam ve düzenli spor yapabilmesi için organik yani doğal beslenmesi büyük önem arz eder. Ancak bugün sağlıklı yaşam ve organik ürün ilişkisiyle ilgilenen uzmanlar ikiye bölünmüş vaziyettedir. Bazı uzmanlar organik olarak görülen bu ürünlerin aslında üreten firma ve kesimlerce daha pahalı satış yapmak için uydurulmuş bir yalan olarak değerlendirirken, bazı uzmanlarca da doğal yetişme ortamındaki gibi yetiştirilmiş bu ürünün besin değerinin yüksek olduğunu ifade etmektedirler.

ABD başta olmak üzere organik besin ve sağlıklı yaşam ilişkisi hakkında ve organik gıda üretimi hakkında ciddi araştırmalar yapılmaktadır. Ülkemizde bu alanda gelişmiş ülkeleri yakalamaya çalışmaktadır.
→ Bir önceki Meme Kanserinin Nedir? Nasıl Oluşur? başlıklı yazımızda 'meme kanseri nedir, neden oluşur, belirtileri nelerdir, tedavisi' hakkında bilgiler verildi.