Ülser Hastalığı Belirtileri Tedavisi ve Beslenme

- 14:25
Mide ve on iki parmak bağırsağında mide asidi ve sindirim sıvılarının mide de oluşturdukları doku zedelenmesi ve kaybı sonucunda ülser hastalığı meydana gelir. Doku kaybı gittikçe artıp daha da derinlerde de görülebilir. Mide de görülen ülsere on iki parmak bağırsağındaki ülserden daha çok rastlanır.
Ülserin Toplumda Görülme Sıklığı

Duedenal yani on iki parmak bağırsağı ülseri 35 ile 50 yaşları arasında daha çok görülürken mide ülserine 60 yaşlarında daha sık rastlanır. Ve on iki parmak bağırsağı ülseri erkeklerde kadınlara göre daha yaygın olmasına karşın mide ülseri kadınlarda erkeklerden daha sık gözlenen bir durumdur.

Ülser Hatalığının Nedenleri

Ülser hastalığındaki en temel neden Helicobacter pylori adlı mikrobik canlılardır. Ancak bu mikrobun barındıran her insanda ülser hastalığı görülmeyebilir yani başka etmenlerde vardır. Ayrıca günlük aspirin ve bazı ilaçların da alımı en çok neden olan etmenlerdendir. Diğer yandan çok fazla kafein içerici kahve gibi içecek tüketmek, çok fazla çay içmek, aşırı stres ve ülserin ailenizde genetik olması da ülser hastalığının nedenleridir.
ülser hakkında bilgiler

Ülserin Belirtileri Nelerdir?

Ülser belirtileri ülserin aşamasına göre her kişide farklı belirtiler gösterebilir. İlk aşamada anlamamanız çok normaldir. Ancak daha sonra rastlanan ilk belirti karnın üst bölümünde ağrı ve yanma olmasıdır. Bu ağrılar anlık da olabilir ve mide asitliğini dengeleyici bir ilaçla geçirilebilir. Ağrılar genellikle yemek sonrası mide de sindirim için salgı yapıldığından dolayı artacaktır ve ilaçlar da geçici bir rahatlama sağlayacaktır. Bunun yanında çok fazla şişkinlik ve şişkinlikten dolayı iştahsızlık, bulantı hatta kusma ve çabuk doyma hissi diğer belirtilerindendir. Ve eğer çabuk müdahale edilmezse mide de kanamalara da yol açabilir. Erken aşamada doktora başvurulması çok önemlidir. En doğru teşhisi ve tedaviyi testlerden sonra doktorunuz size bilecektir.
Tavsiye Yazı
→ Reflüye İyi Gelen Yiyecekler

Ülser Hastalığının Tedavisi

Ülser tedavisi ilaçla tedavi ve cerrahi olarak müdahale olmak üzere iki çeşit yapılabilir. İlaç tedavisinin amacı ülsere neden olan unsurları yani mide asidinin olması gereken seviyede olması, mideyi korucu olarak ve mikrobik canlıları öldürmek için doktorun verdiği ilaçlardır. Cerrahi tedavi ise ancak hastada tıp terimi ile bazı komplikasyonlar oluştuğunda başvurulan bir tedavi yöntemidir.

Ülser Hastalarında Beslenme

Neler Tüketmeli Ve Tüketmemelidir?
Her şeyden önce doktorun verdiği ilaçlar aksatılmadan eksiksiz uygulanmalıdır. Ayrıca baharatlı, soğuk, asitli ve baklagiller tarzı yiyecekler asla tüketmeyin. Çay ve kahve tüketmemeniz ayrıca asla sigara kullanmamanız sizin için iyi olacaktır. Yediğinizde sizi rahatsız eden midenize ağrı yapan yiyecekleri belirleyin ve bu yiyeceklerden uzak durun ve asla aspirin ve ağrı kesici almamaya dikkat edin. Eğer alkol kullanıyorsanız hemen bırakın. Bunların yanında kabak gibi lifli sebzeler ve meyveler ve tahıllı ekmekler ülser hastalarının oldukça tüketmesi gereken yiyeceklerdir. Ayrıca K vitamini ülser hastaları için oldukça önemlidir bundan dolayı K vitaminince zengin lahana, ıspanak gibi besinleri tüketmek gerekir. Aslında bunlar bir çeşit ülser diyetidir.

Ülserin Yol Açtıkları
Sindirim sistemindeki kanamaların en büyük etmeni ülserdir. Ve bu kanama sonucunda koyu kahve gibi bir renkte kusarlar ve dışkıları da anormaldir. Ülser erken müdahale edilmediği durumlarda ilerler ve mide delinmelerine neden olabilir. Bunun sonucunda karında ağrı ve sertleşme görülür ve dolayısıyla yürümede zorluk meydana gelir. Bir diğer meydana gelen komplikasyon ise tıkanmadır. Ülser dolayısıyla mide de çok miktarda mide asidi birikir ve bu yüzden hastanın yediği yiyecekler sindirime uğramak için kanallardan geçemez. Sonrasında tıkanma ve kusma meydana gelir.
→ Bir önceki Stresin Kilo Almaya Etkisi başlıklı yazımızda 'stres nedir, nasıl oluşur, beslenme ile ilişkisi, kilo yapar mı' hakkında bilgiler verildi.