Elmanın Beslenmedeki Önemi ve Faydaları

- 22:17
Elma, meyve türlerinin en önemlileri arasında yer alan bir besindir. Lif oranının oldukça yüksek olmasının yanı sıra, kalori miktarı düşüktür. Yani diyet yapanlar rahatlıkla tüketebilirler.
Elmanın, her mevsime göre ayrı bir çeşidi bulunmaktadır. Özellikle kışlık elmalar uzun süre saklanabilmekte ve bundan dolayı nakliyeye elverişli olmaktadır. Diğer yandan taze tüketim ile birlikte kurutularak tüketilmekte, meyve suyu kompostosu elde edilmekte, sirke ve marmelat şeklinde de kullanılmaktadır.
elmanın faydaları
Elmanın vitamini oldukça çeşitlidir. Özellikle A ve C vitaminlerini fazla miktarda içerir. Örneğin; 100 g meyve etinde 13.4 mg C vitamini bulunmaktadır. Elma, zengin besin maddelerine sahiptir ve bu özelliği ile bazı hastalıklarda tedavici edici etki taşır.

Çocukların Beslenmesinde Elmanın Önemi

Elma, büyüme çağındaki çocuklar için olmazsa olmaz bir meyvedir. Sindirim problemi yaşayan çocuklar için sindirimin iyi çalışmasını sağlar ve çocukların boylarının uzamasına yardımcı olur. Aynı zamanda, elmanın içerisindeki mineraller, hem çocukların hem de yetişkinlerin hafızasını güçlendirir.

Elmanın Faydaları Nelerdir?

Günde 1 tane elma yemek tüm hastalıklara karşı koruyucudur. Günde 2 tane elma yemek ise kalp ve damar hastalıklarından korur.

 Elma, beyaz ve sağlıklı dişlere zemin hazırlar. Isırarak yenildiği zaman diş fırçası vazifesi görür ve diş arasındaki mikropları temizler. Diğer yandan dişlerin güçlü olmasını sağlar ve ağızdaki bakterileri öldürür.

 Yapılan deneyler neticesinde elmanın Alzheimer hastalığından koruduğu ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda beynin yaşlılıktan dolayı ortaya çıkardığı etkileri azalttığı belirlenmiştir.

 Yüksek miktarda lif içeren besinler, Parkinson hastalığından korumaktadır. Elma da bu besinlerden biridir.

 Elmanın faydaları arasında kansere karşı etkisi de vardır. %23 oranında pankreas kanseri riskini azalttığı belirlenmiştir. İçeriğindeki bileşenler yardımı ile kolon, karaciğer ve meme kanserine karşı koruyucu etkisi vardır.

 Günde en az 1 tane elma tüketmek, diyabete yakalanma riskini önemli ölçüde azaltmaktadır.

 Elma, içeriğindeki lif sayesinde kolesterol seviyesini dengede tutar.

 Yapılan araştırmalar neticesinde elmada bulunan liflerin arter ile damarlarda oluşan plakları çözdüğü görülmüştür. Bu da kalp sağlığına faydalı olduğu anlamına gelmektedir.

 Bağışıklık sistemini güçlendiren elma, aynı zamanda karaciğer açısından da faydalı bir besindir.

 Elmanın %15 oranında kataraktı önlediği görülmüştür.
Tavsiye Yazı
➔ Elma Kilo Yapar mı?

Elma Suyunun Faydaları

 Elma suyu da vitamin açısından oldukça zengindir. Kötü kolesterolü azaltır, kalp ve damar sağlığını korur.

 Elma suyu ile zayıflama mümkündür. Diyet yapan kişiler listelerine ekleyebilirler. Ancak şeker miktarına dikkat etmek gerekir.

 Elma suyu, romatizmalara da iyi gelmektedir.

 Hazmı kolaylaştırarak, kabızlığı önler. Bağırsakların çalışmasına yardımcı olur.

 Toksinlerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır.

 Elma suyu, kansere karşı oldukça etkilidir. Üstelik astım riskini de azaltmaktadır.

 Aç karnına içildiğinde kanı temizler, gastrit yanmalarını hafifletir ve yaşam enerjisi verir.

 Uyumadan önce tüketilirse, uykuya geçiş süreci düşer ve rahat bir uyku sağlar.