Süt Kilo Yapar Mı? Diyetisyenden Notlar

- 20:22
Süt kilo yapar mı, sorusu üzerine diyetisyenlerin verdiği üzere aslında zayıflamak isteyenlerin süt içmesi gerektiğini, sütün yağ, karbonhidrat, proteinden oluşan yapısıyla en faydalı besinler arasında olduğunu belirten Uzman doktor Ayça Kaya'nın verdiği röportajdan elde ettiğimiz değerli ve bir o kadar da eşsiz bilgiler ile sizlerle birlikteyiz...

süt içmek zayıflatırmı

Yazımıza başlarken sizleri süt hakkında ki genel bilgilerle birlikte tekrardan donatmak istedik. Süt; mineral, magnezyum, fosfor ve kalsiyum açısından oldukça zengin bir yapıya sahip içecekler arasında yer almaktadır. Zengin içeriği itibariyle süt B12, B2, C, D, K, A ve E vitaminleri sütün içerdiği vitaminler arasında yerini almaktadır.

Zayıflamak isteyen bireyler için 1 su bardağı sütün değerleri ise şöyle;
  • 1 Su bardağı süt 150 kaloridir,
  • 1 Su bardağı süt 8 gram protein içerir,
  • 1 Su bardağı süt 13 gram karbonhidrat içerir,
  • 1 Su bardağı süt 8 gram yağ içerir,
  • 1 Su bardağı süt 190 miligram kalsiyum içerir.
Bir bireyin gün olarak kalsiyum ihtiyacı 1000 miligramdır. Süt, en güçlü kalsiyum kaynaklarından birisidir. Gün içerisinde tükettiğiniz 2 bardak süt ile kalsiyum ihtiyacınızın önemli bir kısmını tamamlamış olursunuz. Ayrıca bilim insanları tarafından yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde, kalsiyumlu gıdaların kalsitiriol isminde ki hormon düzeyini dengelediği ve bel çevresi de dahil olmak üzere vücutta ki yağ depolarının erimesini sağlayarak azalttığı belirtilmiştir.

Süt genel olarak normal şeker ile tüketilmek'ten ziyade balla karıştırılarak tüketilen içecekler arasındadır. Çünkü balla karıştırılan süt daha fazla besin değeri içermektedir. Yalnız tükettiğiniz ballı süt daha fazla kalori almanıza sebep olacaktır.

Şimdi sizlerle uzman diyetisyenler tarafından paylaşılan Süt Kalori Cetveli
  • Tam yağlı 1 su bardağı inek sütü 152 kalori
  • Yarım yağlı 1 su bardağı inek sütü 125 kalori
  • Yağsız 1 su bardağı inek sütü 87.5 kalori
  • Tam yağlı 1 çay bardağı inek sütü 61 kalori
  • Yarım yağlı 1 çay bardağı inek sütü 50 kalori
  • Yağsız 1 çay bardağı inek sütü 35 kalori
  • 1 Su bardağı dolusu keçi sütü 172 kalori
  • 1 Çay bardağı keçi sütü 69 kalori
  • 1 Su bardağı dolusu koyun sütü 270 kalori
  • 1 çay bardağı dolusu koyun sütü 108 kalori
  • 1 su bardağı dolusu manda sütü 242 kalori değeri içerirken
  • 1 çay bardağı soya sütü ise 82 kalori içermektedir.
Bu bakımdan süt yeterli miktarda ve belirli zaman aralıkları dahilinde tüketildiğinde içerdiği az kalori miktarıyla kilo almanız için bir etken değildir. Aynı zamanda tükettiğiniz süt bu zaman aralıkları içerisinde faydalı ve sağlıklıdır. Bu bakımdan süt aslında oldukça faydalıdır. Yalnız farklı besin maddeleri ile birlikte harmanlanarak tüketilen süt sizlere fazla kalori içermesi nedeniyle kilo aldırabilir. Bu bakımdan sütü farklı şekillerde tüketirken dikkatli olmanızda fayda vardır.

Ballı süt içmek kilo yapar mı ?


Beslenme uzmanları ve Diyetisyenler tarafından bu soru için verilen cevaplar oldukça acık ve anlaşılırdır. Yatmadan 2 saat önce bütün yeme ve içme işlemlerinin kesilmesini tavsiye etmektedirler. Ayrıca her içtiğiniz sütü katkısız olarak tüketmenizi tavsiye etmektedirler. Çünkü tükettiğiniz her katkılı süt ekstra kalori almanız anlamına gelmektedir. Bu yüzden süt tüketirken katkısız ve sade tük tüketmeyi tercih etmelisiniz.
Tavsiye Yazı
Diyette Süt İçmenin Faydaları
1 su bardağı sütün 152 kalori içerdiğini sizlerle az önce paylaşmıştır. Ayrıca 1 yemek kaşığı bal ise 64 kalori içermektedir. Bir hesaplama yaptığımız durumda 1 su bardağı ballu süt 216 kalori içermektedir. Bir bayanın günlük olarak kalori ihtiyacı 1800 ile 2000 kalori civarındadır. Bir erkeğin ise günlük kalori ihtiyacı 2200 ile 2400 kalori olduğu bilinmektedir. Bu bakımdan ballı sütün kalorisinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Sizler de günlük olarak kalori ihtiyacına ek olarak günlük ballı süt içmeniz bir süre sonra kilo almanıza sebep olabilir.

Sade süt tüketiminin faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü Harvard Halk Sağlığı Okulu tarafından süt üzerine yapılan çalışmalarda; sütün faydalı olduğu ve sağlıklı kilonun korunmasında son derece etkili olduğu, süt ve sütten üretilen ürünlerin vücuttaki gereksiz yağ kütlelerini yaktığı ve metabolizmayı hızlandırmaya katkıda bulunduğu belirtilmiştir.