B12 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

- 20:09
B12 vitamini ülkemizde çok sık eksikliği görünen bir vitamindir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre B12 eksikliği ülkemizin en önemli sağlık sorunlarından biridir. B12 eksikliği hayvansal gıdalara ulaşıma eksiklik duyulan ülkelerde sıkça görünür.
Dünya çapında D vitamini eksikliği ile birlikte en sık görülen vitamin eksikliğidir. Eksikliği ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Suda çözülen bir vitamin olan B12 vitamini fazla alındığında, fazlası idrar yolu ile vücuttan atılır. Yani B12 fazlalığı diye bir sorun yaşanmaz.

B12 Vitamini Ne İşe Yarar?

B12 vitamini kırmızı kan hücresi üretimine yardımcı olur. Bunun yanında sinir hücrelerinin korunmasında oldukça etkilidir. Hücrelerde gerçekleşen protein, karbonhidrat ve protein sentezine yardımcı olur. Sinir sistemi ve beyin sağlığı açısından oldukça önemlidir. B12 vitamini, beyin sağlığını koruyarak beyindeki hasarları onarır. Bunamaya karşı ve alzheimera karşı en önemli koruyucudur. Sinir hücrelerini korur ve onarır. B12, DNA metabolizmasını korur. Bu etkisi ile yaşlanmanın etkilerine karşı vücudu korur.
b12 vitamini

B12 İçeren Besinler

B12 vitamini hayvansal gıdalardan sağlanır. B12 eksikliği çekenler B12 içeriği yüksek besinler tüketerek B12 eksikliğine karşı önlem alırlar. Doktorunuzla B12 ağırlıklı diyet hazırlayarak önlem alabilirsiniz.
Tavsiye Yazı→ A Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
Kabuklu deniz canlıları B12 vitamini içeriği en yüksek besinlerdendir. Midye, ıstakoz gibi kabuklu deniz canlıları B12 vitamini eksikliğini gidermede oldukça etkilidir. 100gr kadar midye günlük B12 vitamini ihtiyacının 16 kadar katını sağlar. Ancak deniz ürünlerinin yüksek kalori içerdiğini unutmayın. Bu ürünleri fazla tüketmek bazı sağlık sorunlarına neden olur.

Hayvansal B12 kaynaklarından biri de kuzu ciğeridir. 100gr kadar kuzu ciğeri günlük B12 eksikliğinin 13 katı kadarını sağlar. Kuzu ciğeri A vitamini, fosfor, demir, bakır, çinko, B6 gibi değerler açısından da yüksektir.

Yüksek omega 3 içeriği ile bilinen balıklar aynı zamanda birer B12 kaynağıdır. Balık sağlıklı bir yaşamın en önemli kaynaklarından biridir. Haftada 2 kez balık tüketerek birçok hastalığa karşı doğal koruma sağlarsınız.

Kuzu eti, büyük baş hayvan eti gibi hayvansal gıdalar da B12 açısından zengindir. Et tüketerek B12 eksikliğine karşı önlem alırsınız. Hayvansal ürünlerden olan peynir ve yumurta da öenmli B12 kaynaklarındandır. 100gr kadar peynir günlük B12 ihtiyacının yüzde 28 kadarını karşılar. Yine 100gr’lık yumurta günlük B12 ihtiyacının yüzde 34 kadarını sağlar. Yumurtanın sarısı önemli bir B12 kaynağıdır. Yoğurt, süt ve diğer süt ürünleri de B12 bulundurur.

B12 Eksikliğine Karşı Dikkatli Olması Gerekenler

B12 yukarıda da bahsettiğimiz gibi hayvansal gıdalar yardımı ile alınır. Et ve et ürünleri yemeyen vejetaryenler B12 eksikliği çekmesi kaçınılmaz kişilerdir. Bu gibi beslenme alışkanlıklarına sahip olanlar doktorlarının önereceği B12 takviyelerini almalıdır. Bazı ilaçların da B12 emilimini olumsuz etkiler. Bazı antibiyotikler ve bazı ülser türleri için kullanılan ilaçlar B12 emilimini engeller. Doktorunuzdan gerekli bilgileri alabilirsiniz.
→ Bir önceki Zayıflamak Önemli, Daha Önemlisi Sağlık başlıklı yazımızda 'zayıflama yöntemleri, sağlıklı zayıflama, kilo verme süreci, doğru beslenme' hakkında bilgiler verildi.