Yulaf Zayıflamak İçin Nasıl Kullanılır?

- 00:05
Yulaf çok iyi bir enerji, protein ve karbonhidrat kaynağıdır. Besin değeri çok zengin bir bitkidir. Buğday yetiştirilmesinin daha zor olduğu yüksek ve soğuk iklimlerde yulaf yetiştirilir. İskandinav ülkeleri ya da Rusya gibi soğuk iklimli ülkeler yulafın en çek yetiştirildiği ve tüketildiği ülkelerdendir.
Yulaf lif yönünden en zengin yiyeceklerden biridir. Bir fincan yulaf ezmesinin vücudun ihtiyacı olan lif ve proteinin büyük bölümünü karşıladığı bilenmektedir. Yulaf yüksek enerji veren besinlerden biridir. Bu nedenle özellikle kışları evden çıkmadan yenecek yulaf ezmesi soğuk algınlığına ve diğer hastalıklara karşı koruyucu etki gösterecektir. Yulaf diyet yapanlarında tercih ettiği besinlerden biridir. Özellikle sabah kahvaltılarında uzun süre tok kalmak için tüketilir. Bu sayede zayıflamaya da etkilidir. Uzun süre doygunluk hissi  verirken aynı zamanda vücudun ihtiyacı olan besin kaynaklarını da tamamlamaktadır.
yulaf ezmesi tarifleri

Yulafın İçeriğinde Neler Var?

Yulaf önemli bir mineral kaynağıdır. Fosfor yönünden oldukça zengindir. Fosforunu yanında, demir, magnezyum, kalsiyum, sodyum, manganez gibi mineraller açısından da zengindir. Yoğun bir lif kaynağı olan yulafın B6 vitamini ve folat açısından da zengin olduğu bilinmektedir.

Yulaf sağlık açısından binlerce yıldan beri kullanılmaktadır. Yulafın cilt sağlığına olan faydaları yüzlerce yıldır bilinmektedir. Eski tarihi kayıtlarda yulaf ile hazırlanan cilt maskeleri tarifleri bulunmuştur. Yulaf 15 dakika boyunca pişirilir. Daha sonra akne olan bölgeye uygulanır. 20 dakika bekletildikten sonra ılık su ile durulanır. Bu şekilde yulaf akne sorununa karşı etkili sonuç vermektedir.

Yulaf ve süt karışımı da cilde sürülerek uygulandığın da doğal, cildi besleyici bir maske olacaktır. Bir fincan kadar süte bir miktar yulaf karıştırılır, 15 dakika kadar beraber kaynatılır. Daha sonra maske şeklinde cilde uygulanır. Bu işlemin haftada bir kez uygulanması yeterli olacaktır. Yulaf maskesi ile cildiniz yenilenecektir. Kuruma ve kırışıklıklara karşı etkilidir. Ciltteki ölü deriyi temizleyerek taze derinin çıkmasını sağlar. Bu karışıma biraz da bal ekleyerek cildinize nem de kazandırabilirsiniz.

Doğal bir cilt temizleyici olan yulaf, kaşıntılarda, deri dökülmelerinde, deri iltihaplarında kullanılabilir.

Yulafın bilinen bir diğer etkisi de sinir sistemine sağladığı faydalardır. Yulaf içeriğindeki etken maddeler ve mineraller sayesinde sinir sistemine direkt etki ederek stres giderici etkiye sahiptir. Kişileri rahatlatır ve stres azaltır. Yulaf bu önü ile uyku problemlerine karşı da etkilidir.

Yulafın yüksek besin değeri kemik sağlığı için oldukça faydalıdır. Kemiklerinizi güçlendirmek istiyorsanız yulaf lapası veya yulaf ezmesi önerilir.
Tavsiye Yazı
→ Yulaf Ezmesi Diyeti Listesi

Yulaf Diyette Nasıl Kullanılır?

Yulafın bu kadar popüler olmasının en önemli nedeni yüksek lif içeriği sayesinde zayıflamaya yardımcı olmasıdır. Yüksek lif ve mineral içeriği ile iştahı engeller. Doygunluk hissi verir. Yulaf ezmesi ve yulaf lapası birçok diyetin ve diyetisyenin ilk tavsiyesidir. Kahvaltıda hazırlayacağınız yulaf ezmesi tarifleri ile uzun süre tok kalabilirsiniz. Yulaf bu etkisini doygunluk vermesine borçludur. Doygunluk verirken aynı zaman vücudun günlük ihtiyacı olan bir çok besini karşılamaktadır. Bu nedenle çok fazla tercih edilir. Yulaf zayıflama açısından oldukça etkilidir. Sırf yulaf ağırlıklı diyetler vardır.

Zayıflamak için yulafın kullanıldığı bir başka öğün ara öğünlerdir. Ara öğünlerde süt ve yulaf karışımı enerjinizi yenileyecek ve uzun süre tok tutacaktır. Süt ve yulaf ezmesi karışımına isterseniz 1 tane meyveyi küçük parçalar halinde ekleyebilirsiniz. Yulaf kolay yakıldığı için kilo olarak kalmaz.
→ Bir önceki Propolis Nedir, Ne işe Yarar? başlıklı yazımızda 'propolis nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir, nasıl tüketilmelidir' hakkında bilgiler verildi.