Alkali Beslenme Artık Mutfakta

- 00:59
Alkali beslenmeyi artık mutfağımıza sokmanın zamanı geldi. En sade şekliyle alkali beslenme; günlük diyet listesinin %80'nini alkali sebze ve meyvelerden oluşturulmasıdır. Bu besinler yeşil, kırmızı ve lifli sebzeler, kök ve filizlenmiş gıdalardan oluşuyor. Geri kalan %20'lik kısmı ise asidik yiyeceklere ayırabilirsiniz. Bu gıdalar ise hayvansal proteinler, tam tahıllar, baklagiller, nişastalı besinlerdir. Son zamanlarda sağlıklı beslenenlerin tercihi olan 'Alkali diyeti' uygulamak için vereceğim bilgiler çok işinize yarayacak.
Alkali beslenmek için  aşağıdaki tablolardan %80 oranında alkali yiyecekler, %20 oranında ise asidik yiyecekler seçilerek günlük yemek menüleri oluşturulmalıdır.

Alkali Yiyecekler Tablosu
 Asitli Yiyecekler Tablosu

Seçimler yapılırken alkali besinlerden yüksek ve orta derecede olanlar seçilmeli, hafif alkalilerden daha az tüketilmelidir. Asitli yiyeceklerden ise hafif olanları öncelikle, yüksek ve orta derece olanları ise daha az tüketmeniz gerekmektedir.

alkali yaşam

Alkali Beslenme Kuralları

  • Nişastalı besinler yerine; soğan, sarımsak, pancar, turp, kereviz, şalgam, tatlı patates ve balkabağı tüketilmelidir. Bu besinlerle pişirilen yemeklere pişirildikten sonra zeytinyağı atılmalıdır.
  • Alkali meyveler; elma, şeftali, limon, kavun, greyfurt, kırmızı biber, domates ise tatlıların yerini almalıdır. Günlük meyve tüketimi 2-3 adeti geçmemelidir. Örnek meyve menüler, küçük elma, küçük armut, küçük şeftali, mandalina yada portakal, 2 erik veya 2 incir...
  • Keten tohumu, susam, kabak çekirdeği, badem kestane ara öğünlerde tercih edilen protein destekleridir. Yağlı oldukları için alkali su  içinde bekletilerek tüketilmelidir. Günde en fazla 1 avuç kuruyemiş tüketilmelidir.
  • Alkali beslenmenin yağ çeşitleri; fındık, susam, keten tohumu ve zeytin yağlarıdır. Her hangi bir ısıya tutmadan en doğal haliyle tüketilmedir.
  • Tuz olarak tercihiniz himalaya veya deniz tuzu olmalıdır.
  • Alkali içecekler olarak tercihiniz; taze nane, tarçın, zencefil çayları ve kahve ise günlük 1-2 fincan Türk kahvesi tüketilebilir.
  • Ph değeri 8-8,5 iyonize değerinde olan alkali su vücudun asit yükünü azaltarak besin değerlerini yakan hücrelerin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Bu sebeple alkali beslenmenin en önemli kurallarından biri de alkali su içmektir. Alkali su tarifini okuyun.
  • Alkali beslenmede; günlük alkali içeceklerini arttırmak isterseniz sebze suları nadiren de olsa meyve suları tercih edilmelidir.
  • Alkali menülerde asidik hayvansal gıdalar da olsun diyorsanız günlük tüketiminin %25'ini geçmeyecek şekilde tüketilmesi uygundur. Daha çok balık tercih edilmesi gerekir. Balık yerine tavuk veya dana eti tüketmek isterseniz yine aynı oranda yenmelidir. Yalnız etin organik koşullarda yetişmesi gerektiğini unutmayın.
  • Kinoa, mercimek, esmer buğday, kuru fasulye, nohut, pirinç, yulaf, esmer pirinç ise bitkisel proteinler olarak listelerinize ekleyebilirsiniz.
    • Daha fazla bilgi için "Alkali Yaşam" sayfasına bakabilirsiniz.