Diyabetik (Diabet) Diyet Listesi

- 00:41
Diabetes Mellitus (DM) vücutta üretilen insülinin yeteri kadar etkili kullanılamaması, aynı zamanda yeteri kadar insülin üretememesi sonucunda oluşan ömür boyu devam eden kronik bir hastalıktır. Bu nedenle diyabet hastalığına yakalanan kişiler yaşamları boyunca beslenmelerine çok dikkat etmesi gerekir. Diyabet Beslenme ve Diabet diyeti listesi hakkında bilgiler verilecektir.
Diyabet en yaygın olarak tip 2 seviyesinde yetişkinlerde görülmektedir. Yalnız son zamanlar çocuklarda obezite ile başlayan bu hastalığa yakalanma oranlarında artışlar vardır. Ailenizde diyabetli kişiler varsa sizinde diyabet belirtileri göstermeniz olasıdır. Aşırı kilolu ve 40 yaş üstü kişiler risk grubundadır.

Tip 2 diyabet olanları uygun zamanda yeteri kadar yemek yemesi gereklidir. Kan şekerini aşırı yükselten aşırı yemekten her zaman kaçınılmalıdır. Karbonhidrat bakımından yüksek olan besinler yerine her renk ve çeşit çeşit sebze ve meyveler tüketmelidir. Çok şekerli meyvelerden ise az porsiyonda tüketilmelidir. Posa içeren besinlere ise her öğünde yer verilmelidir.

diyabet beslenme ve diyabet diyeti

Diyabetli kişiler için sağlıklı beslenme planı oluşturulurken düşük yağlı bir diyet tercih edilir. Diyabet diyet listesi besin değerleri oranları ise %25 yağ, %50 karbonhidrat ve %25 protein şeklindedir. Kan şekeri yükselmesi yaşanırsa karbonhidrat azaltmasına gidilebilir. Glisemik indeksi düşük olan yiyeceklerin tercih edilmesi de çok önemlidir. Glisemik indeksi kısaca bir yiyeceğin kan şekerini yükseltme gücüdür.

OKUYUN → İnsülin Direncinizi Kırın

Örnek Diyabet Diyeti Listesi

Kahvaltı

1/2 greyfurt,
1 orta boy kase yulaf ezmesi az yağlı sütü karıştırın. 1 çay kaşığı bal ve 1 çay kaşığı keten tohumu ekleyin.

Ara Öğün
1 kivi

Öğle yemeği

Tavuklu Pilav (40g basmati pirinci yanında 80 gram tavuk ile beraber pişirin)
1 kase salata ve içine bir küçük portakal doğrayın.
2 çay kaşığı çam fıstığı ekleyin.

Ara Öğün
5 diyet bisküvi

Akşam
120 gram somon balık, baharatlı ve 3 orta boy patates ile fırına atın.
1 tatlı kaşığı zeytin yağı, 1 sarımsak ve 2-3 karanfil karıştırarak sos yapın ve fırına atmadan üzerine dökün.
Bol yeşillik ve 1 bardak meyve suyu

Diyabet Diyeti Kuralları

  1. Bol bol su içerek böbrek fonksiyonlarının iyi çalışmasını sağlayın. 
  2. Taze meyve ve sebzeyi her öğünde ve acıktığınız her an şeker oranlarına dikkat ederek tüketin. 
  3. Haftalık planlar yaparak yavaş yavaş kilo vermeyi hedefleyin. 
  4. Az ama sık yiyerek kan şekerinizi dengede tutun. 
  5. Yağlı besin tüketimini çok fazla azaltmamaya dikkat edin.

Şeker Hastaları Neden Diyet Yapmalıdır?

Diyabet rahatsızlığı olan bir çok kişinin kilo problemi olduğunu görürsünüz. Şeker hastalarının kilo vermesi normal kişilere göre daha değerlidir. Kiloda %7'lik bir azalma insülin hormonunun daha etkili çalışmasını sağlar. Bu da kan şekerinin düşmesine, daha kaliteli bir yaşama yakınlaşma anlamına gelir. Kilo kontrolü sağlanırken aylık planlar yapılmalıdır. Her ay en fazla 4 kilo hedeflenebilir. Diyabet Diyeti ile beraber egzersiz yapmak kilo verme de ve kan şekerini dengeleme de daha etkilidir. Düşük kalorili diyetler uygulamak yerine 1200 kalori üstü diyetler tercih edilmeli, yanında en azından günlük 45 dakika yürüyüşler yapılması daha sağlıklı kilo vermeyi sağlayacaktır.
→ Bir önceki "Ayak Bakımı ve Sağlığı İçin 6 Önemli Adım" başlıklı yazımızda 'ayak bakımı, sağlığı, bakım önerileri, bakım kürleri' hakkında bilgiler verildi.