Koşarken Vücutta Neler Oluyor?

- 00:07
Öyle bir egzersiz düşünün ki vücudunuza sayısız faydası olsun. Kilo verin, metabolizmanız hızlansın, obezite riskiniz azalsın. Bu kadarla da kalmıyor. Sağlığınızı korumanın en kolay yolu bu egzersiz. "Koşunun Faydaları"dan bahsediyorum. Havalar soğumadan hala vaktiniz varken gününüzü değerlendirmenin en kolay yolu koşu (jogging) yapmaktır. Müziğiniz yanınızda çıkın sokaklara...

Koşu Yapmanın Faydaları

Hafızayı Güçlendirir

Haftada 3 gün, günde yarım saat koşmak hafızayı güçlendirir, odaklanmayı arttırır. Koşu bandı yerine dışarıda koşmak (jogging) kendinizi daha iyi hissettirecektir. Oksijen alımındaki artış beyindeki hafızadan sorumlu bölgeyi korur ve sağlıklı çalışmasını sağlar.
OKUYUN → Koşu Bandı Alma Rehberi
Kalp Sağlığını Korur

1 haftada ortalama 10 km koşuyorsanız rahat olun. Kalp krizi ve damar hastalıklarına yakalanma riskinizi yarı yarıya azaltıyor.

Kilo Vermeyi Kolaylaştırır

Günde yarım saat koşu ile 350 kalori yakarsınız. Haftada 5 gün yarım saat koşu yaptığınızı düşünürseniz yılda 10 kilo verdiniz bile. Diyet yapıyorsanız mutlaka koşu veya yürüyüş ile destekleyin. Aradaki farkı anlamak için 1 hafta koşuya devam edin.
kuşu yapmanın yararları

Daha Uzun Süre Yaşayın

Araştırmalara göre koşu yapanlar koşu yapmayanlara göre daha uzun süre yaşıyor. Haftada 2 gün günde 1 saat egzersiz yapmak yaşam süresini 3 yıl uzatıyor.

Mışıl Mışıl Uyutur
Yapılan araştırma da egzersiz yapan ve yapmayan 2 grup incelenmiş ve haftada 3 gün günde yarım saat egzersiz (jogging, yürüyüş, antrenman) yapanların uykuya daha hızlı daldıkları gözlemlenmiştir. Diğer grup ise uykuya dalmada zorluk çektiği ve uyku sorunları yaşadığı tespit edilmiştir.

Stresi Azaltır
Açık havada yapılan 30 dakikalık egzersiz ruh halinizi yeniler. Koşu ve yürüyüş mutluluk hormonu salgılanmasını sağlar.
Koşmanın Eğlenceli Hali → İnterval Kardiyo Nedir?
Metabolizmayı Hızlandırır

Her gün düzenli yapılan egzersizler kan dolaşımını hızlandırır. Akciğer ve solunum organlarının daha iyi çalışmasını sağlar. Metabolizmanın daha hızlı çalışması kilo almayı engelleyecek, kilo vermenizi sağlayacaktır.
→ Bir önceki Diyeti Bozmanın Nedenleri ve Çözüm Yolları başlıklı yazımızda 'diyeti bozma, diyet neden bozulur, nedenleri ve diyet bozmama yolları' hakkında bilgiler verildi.