4 Adımda Dukan Diyeti

- 16:27
Dr. Pierre Dukan tarafından ortaya atılmış olan Dukan Diyeti'ne 4 adımda uyum sağlayabileceğinizi biliyor musunuz? Her gün istediğinizi yiyerek kilo vermeyi hedefleyen diyet, sağlıklı beslenmeyi hayata yaymayı amaçlıyor. Dukan diyeti evreleri ve önerileriyle kilo vermeye başlayın.
Dukan Diyeti ilk olarak Fransız kadınlarının fit olma sırrı olarak ortaya çıktı. Daha kitabı dünyada milyonlar satarak en çok satan diyet kitapları arasına girmeyi başardı. Peki neydi sırrı?

Dukan diyeti 4 aşamadan oluşuyor:

1- Atak Evresi(Attack Phase)
2- Seyir Evresi(Cruise Phase)
3- Güçlendirme Evresi(Consolidation Phase)
4- Koruma ve Sabitleme Evresi(Stabilization Phase) (1)
dukan diyeti hakkında bilgiler

1. ADIM
Dukan Diyeti Atak Evresi
Dukan diyetinin ilk adımı 'Hazırlık Aşama'sıdır. Bu aşamanın süresi sizin ne kadar kilo vermek istediğinize göre değişiyor. 1 haftada 10 kilo vermek istiyorsanız dukan diyeti hazırlık aşamasını 7 gün boyunca devam edin.
1 hafta boyunca yağsız proteinler alıyorsunuz ve karbonhidrat kesinlikle yok. Kurallara uyarak istediğinizi yiyebilirsiniz. Kalori kısıtlaması olmayan bu dönemde yağsız süt ürünlerinden ve zayıflatan yulaf kepeğinden yemek serbest. Bu dönemin en önemli besini ise yulaf kepeği. Yulaf kepeği sizi tok tutarken zayıflamanızı sağlıyor.

Yiyebileceğiniz Besinler
Dana/sığır eti biftek, fileto, kıyma, tavuk, hindi, balıklar, deniz ürünleri, yumurta, yağsız süt ürünleri. Atak evresinde tüketmeniz gereken yulaf kepeği miktarı, günde 1,5 kaşık.
Günde en az /2 litre su içilmesi ve 30 dakika tempolu yürüyüş şart.

2. ADIM
Dukan Diyeti Seyir Evresi
Dukan diyetinin 2. aşaması olan 'Hedef Aşaması'nda bir önceki besinleri tüketmeye devam ediyorsunuz. Hedeflediğiniz kiloya kadar bu aşamayı sürdürüyorsunuz. Yulaf kepeği tüketimini günde 2 kaşığa kadar çıkarabilirsiniz.  Haftanın 3 günü nişastasız sebzeleri diyete ekliyorsunuz. Bu dönemde kilo alabilirsiniz. Yada nötr kalabilirsiniz. Aslında kilo veriyorsunuz yalnız sebzelerden aldığınız suda dolayı hissedilmiyor olabilir.

Nişastasız Sebzeler Nelerdir?
Domates, salatalık, havuç
Turp, marul, maydanoz
Maydanoz, biber roka, tere,
Ispanak, pırasa, pazı
Lahana, patlıcan, taze fasulye,
Mantar, kereviz, kabak

3. ADIM
Dukan Diyeti Güçlendirme Evresi 
Dukan Diyetine göre bu aşamanın adı 'Güçlendirme' evresidir. 'Destekleme Takviye aşaması' da diyebiliriz. Bu aşamada diyetinize karbonhidrat eklemelisiniz. 5 gün diyet yaptıktan sonra haftanın diğer 2 günü ödül günleri olarak belirleniyor. Ödül gününde istediğiniz her şeyi yiyebilirsiniz. Haftanın 1 gününü ise yağsız proteinlere ayrılıyor. Takviye aşamasının süresi ise verdiğiniz kiloya göre değişiyor. Diyete başladığınızdan beri verdiğiniz kiloyu 10 ile çarparak güçlendirme aşamasının süresini hesaplayabilirsiniz.
Güçlendirme ve takviye aşamasında tüketeceğiniz yulaf kepeği miktarı günde 2 kaşık.
Günde 30 dakikalık yürüyüşü ihmal etmeyin.

Güçlendirme Evresi Yiyecekleri
Günlük iki dilim tahıllı ekmek
Bir porsiyon meyve (muz, kiraz, üzüm hariç)
Protein ve sebze içerikli besinler
OKUYUNDukan Diyetinin Zararları
4. ADIM
Dukan Diyeti Koruma ve Sabitleme Evresi
Koruma Aşamasında üç kuralı uygulamayı unutmayın.
  1. Salı günleri protein günü.
  2. Kilonuzu korumak için her gün 1,5 kaşığı yulaf kepeği tüketin.
  3. Günde 30 dakika yürüyüş yapın.
Dukan diyetinin son evresinde kilo koruma var. Uygulanması kolay kuralları uygulayarak bir daha verdiğiniz kiloları almamak üzere hayat devam edeceksiniz.
  • Haftanın 1 günü atak evresini uygulayın.
  • Günde 3 kaşık yulaf kepeği tüketin.
  • 30 dakikalık yürüyüşleri ihmal etmeyin.
  • Bu kurallara uymak kilo alma riskinizi azaltacaktır.
→ Bir önceki Koşarken Neler Oluyor? başlıklı yazımızda 'koşu yapma, faydaları, koşarak kilo verme, koşmanın vücuda faydaları' hakkında bilgiler verildi.