Yulafın Beslenmedeki Önemi

- 23:39
Yulaf, bir tarım bitkisidir. İnsanların beslenmesi için de oldukça faydalıdır. İçeriğinde bol miktarda protein, nişasta, mineral ve vitamin bulunur. Yulaftan elde edilen undan gözleme yapılabilir. Aynı zamanda kahvaltı için hazırlanan ve besin değeri açısından yüksek tahıl karışımlarına da katılmaktadır.
yulaf ezmesi beslenme faydaları

Yulaf, kesinlikle kullanılması gereken, çok değerli bir besindir. Beslenme bozukluklarına, mide ve bağırsak hastalıklarına, hastalık sonrasında vücudun güçsüzleşmesine iyi gelirken; safra kesesi, mide iltihabı, ülser ve sarılık gibi hastalıklarda kullanılabilir. Yulafın beslenmedeki önemi yalnızca bu kadar değil.

Kahvaltıda hazırlanacak olan yulaf kepeği çorbası tüketildiğinde ya da diyet süt ile karıştırılan yulaf kepeği yendiğinde, 4 ila 6 hafta içerisinde kolesterol düzeyini %30-40 oranında azaltır. Aynı zamanda kan şekerini azaltır, dışkılamayı normalleştirir ve kan basıncında azalma meydana gelir.

Yeşil yulaf bitkisi ile çay da hazırlanmaktadır. Bu çay da beslenmede oldukça önemlidir. Uykusuzluğa ve sinirsel bitkinliğe iyi gelir. Kandaki ürik asit miktarını azaltır. Gut ile romatizma hastalıklarına yardımcı olur. Yaşlıların güçlenmesini sağlarken, kalp rahatsızlıklarında tedaviye destek olur.

Bebeklerin Beslenmesinde Yulafın Önemi

Yulaf, bitkisel bir protein kaynağıdır. Bebekler ek gıdaya başladıklarında muz ile karıştırılarak verilebilir. Bu sayede yulafa alışmış olacaklardır. İçeriğinde lif, lipid, vitaminler, mineral tuzlar ve B grubu vitaminler bulunmaktadır. Diğer yandan yine yulafın içeriğinde bulunan oleik asid ile B vitaminleri sinir hücrelerini düzenli bir şekilde çalıştırır.
Tavsiye Yazı
➠ 5 Günlük Yulaf Ezmesi Diyeti
Düzenli olarak tüketilen yulaf, vücudu da tazelemektedir. Özellikle de sık sık hastalanan bebekler için önerilen bir besindir. Hazır bebe bisküvileri yerine, bebeklerin beslenmesinde yulaf kullanılabilir. Hem oldukça doğal hem de faydalı bir besin.

Sağlık İçin Yulaf Ezmesi

Yulaf ezmesi, en iyi tahıllar arasında gösterilmektedir. İyi bir diyet lifi olmakla birlikte, beta-glukan kaynağıdır. Genellikle diyet yapanlar tarafından tercih edilse de herkes tarafından kullanılabilen, faydalı bir besindir. Yulaf ezmesinin faydaları ise şu şekildedir:

➧ Yulaf ezmesi saç ve cilt sağlığını korumaktadır.

➧ Düzenli olarak tüketilmesi halinde stres ve depresyona savaş açar.

➧ Bazı sağlık uzmanlarına göre yulaf ezmesi, kolesterole iyi gelmektedir.

➧ Kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olan yulaf ezmesi, kalbin çalışmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda felç ve inme riskini azaltmaktadır.

➧ Sindirim sistemi için de oldukça faydalıdır. Yüksek miktarda lif içermesi, bağırsak ve mide sağlığını korumaktadır. Bu sayede kabızlık sorunu da ortadan kalkar.

➧ Bazı uzmanlar, yulaf ezmesinin diyabete iyi geldiğini söylemektedir. Aynı zamanda sağlıklı kişilerin de diyabete yakalanma riskini azalttığını ifade etmektedirler.

➧ Zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Üstelik 12 ile 18 yaş arasındaki obezite sorunlarını da ortadan kaldırmada etkilidir.

➧ Yulaf ezmesi enerji verir.

➧ Bağırsak kanseri riskini azaltmaktadır. Yüksek miktarda lif içermesinden dolayı, sindirim sistemi ile alakalı kanser türlerine yakalanma riskini önemli ölçüde azaltmaktadır.