Neden Kilo Alamıyorum?

- 20:31
Dünyada kilo verememekten şikayet eden birçok insan var. Türkiye’de erkeklerin 5’te 1’i, kadınlarınsa yarısından fazlası obezite ile mücadele ediyor. Ancak kilo problemi sadece fazla kilolar ile sınırlı değil. Ülkemizde kilo alamamaktan şikayetçi de birçok insan bulunmaktadır.

Neden kilo alamıyorsun?

Vücut tipleri ektomorf, mezomorf ve endomorf olarak sınıflandırılıyor. Endomorflar kilo almaya, yağlanmaya yatkınken; ektomorf vücut tipine sahip bireylerin vücutları da yağlanma ve kaslanmaya karşı inanılmaz bir direnç gösteriyor. Mezomorf vücut tipi ise kaslanmaya müsait ve yağ seviyesini ideal seviyelerde tutmakta zorlanmayan vücut tipi.

Vücut tipi kaderimiz mi?

Tabi ki hayır. Kilo vermek günlük yakılan kalorinin altında beslenmek ile olurken, kilo almak da yaktığın kalorinin üstünde beslenmek ile mümkün. Tek yapmanız gereken hedefiniz dahilinde kalori açığı veya fazlası oluşturmakta yatıyor.
vucut tipleri

Nasıl kilo alınır?

Öncelikle günlük yaktığınız kaloriyi bilmeniz gerekiyor. Bunun için bazal metabolizma hızı hesaplayıcı birçok internet servisi ve mobil uygulama bulunuyor. Bazal metabolizma hızınızı öğrendikten sonra yapmanız gereken, her gün bunun 300 ile 500 kalori fazlasını tüketmek.

Ne kadar sürede ne kadar kilo alabilirsin?

Yakılan kalorinin üstüne eklediğin her 7000 kalori 1 kilograma eşittir. Her gün yaktığının 500 kalori fazlasını alırsan, 2 hafta sonra 1 kilo almış olursun.

2 hafta biraz göz korkutucu gelmiş olabilir. Hedefiniz için belirlediğiniz zaman aralığına göre alacağınız günlük kalori fazlasını uyarlayabilirsiniz. 1 hafta içersinde 1 kg almak istiyorsanız o hafta yaktığınızın üstüne 7000 kalori eklemeniz gerekmekte.

Kalori fazlası nasıl oluşturulabilir?

Kalori fazlası oluşturmak kolay değil. Fakat çok yemek yerine akıllı beslenerek basitleştirilebilir. Bu yolculukta sıvı kaloriler, kuru yemişler ve karışımlar en iyi arkadaşınız olacak.

Kilo almak için yeterli kaloriyi almakta zorlanıyorsanız kendinize karışımlardan oluşan ara öğünler eklemelisiniz. Bu karışımlar fıstık ezmesi, yumurta, muz gibi yüksek kalorili besinlerden oluşmalı. Bu besinleri blendera koyun ve karıştırın. Hedefinize yönelik 500 kalori, 1000 kalorilik sıvı karışımlar yaparak günde 2 veya 3 kez tüketin.