Hamile Kalmadan Önce Fazla Kilonuza Önlem Alın!

- 15:15
Çağımızın problemlerinden bir tanesi artık obezite, hamilelik döneminde hem anne için hem de bebek için hamileliğin problemli geçmesine neden olmaktadır. Hamilelik öncesinde obezite problemi olan anne adaylarının iri bebek doğurma ve şeker problemi yaşama ihtimali bulunmaktadır.


Nedir Bu Obezite?

Obezite vücut normallerinin üzerinde sağlığı etkileyecek miktarda yağ fazlası bulunma durumudur ve unutulmamalıdır ki obezite bir hastalıktır. Her şişman insan obez olmayabilir, obezitenin kesin tespitinin yapılabilmesi için ‘’Beden Kitle Endeksi’nin hesaplanması gerekmektedir. Basitçe beden kitle endeksinizi toplam kilonuzun, boy ölçünüzün karesine bölerek bulabilirsiniz. Kitle endeksi sonuç değerlendirmeleri alta yer almaktadır. Tabi ki tek başına bu yeterli değildir.

Yağlarınızın bedeninizin hangi kısmında ağırlıklı olarak toplandığı da önem arz etmektedir. Vücudunuzun orta kısımlarında yani göbek çevresi toplanan yağlar kalp ve damar hastalıklarına neden olabilmektedir. Ayrıca; şeker hastalığı, eklem sorunları, birkaç kanser türü, yüksek tansiyon gibi problemlerde obezitenin tetikleyebileceği rahatsızlıklardır. Bu yüzden tedavi olmak ve fazla kilolardan kurtulmak gerekmektedir.

Beden Kitle Endeksi Değerlendirme

18.5 kg/m² : Zayıf

18.5-24.9 kg/m² : Normal Kilo

25-29.9 kg/m² : Fazla Kilolu

30-39.9 kg/m² : Obez – Şişman

40 + kg/m² : İleri Derecede Obez

📌Beden Kitle İndeksini Hesaplayın

Obeziteye Sebep Olan 4 Problem

l Psikolojik Problemler – Üzüntü, Depresyon, Aşırı Sinir

l Yaşam Tarzı – Fazla yemek yemek ve az hareket etmek, Aşırı fast food tüketimi

l Fizyolojik Etkenler – Yaş ilerlemesinden dolayı kilo alma, Hamilelik kilolarını alıp verememek.

l Genetik Özellikler – Irsi olması veya vücudunuzdaki bir hastalıktan dolayı kilo alınması

Hamileliğe Etkisi Nedir?

Hamilelikten önce eğer fazla kilonuz varsa hamilelik döneminde bu kilolar risk yaratacaktır, uzmanların açıklamalarına göre hamilelik döneminde fazla kilosu olan anne adaylarının şeker hastalığına yakalanma ihtimali normalden 2 kat daha fazladır. Fazla kilolar insüline karşı olan hassasiyeti etkiler ve yumurtlama sorununa sebep olabilir. Ayrıca kiloya bağlı olarak ortaya yüksek tansiyon ve buna bağlı olarak farklı problem ve komplikasyonlar çıkabilir. Hamilelikte görülebilecek yüksek tansiyon hem anne adayının hem de çocuğun hayatına son verecek kadar büyük riskleri de yanında getirir. Ayrıca kilolu anne adaylarının doğum sırasında sorun yaşaması da yüksek ihtimaldir.
📌 Hamileler İçin En Zararlı Yiyecekler

Çocuğa Etkisi

Fazla kilosu olan anne adaylarının bebeklerinin iri olma olasılığı normalden çok daha fazladır. Problem bebeğin kemik yapısından değil derisinin altında ki yağlardan kaynaklanır. Bu durum doğum travmasının yaşanmasına hatta bebeğin kaybedilmesine neden olabilir. Bu rahatsızlığa ‘’Makrozomi’’ adı verilmektedir. 

Obez anne adaylarının çocuklarında doğum kusurları görülme riski %35 daha fazladır. Yapılan araştırmalar obez anne adaylarının doğumdan hemen önce veya hemen sonra bebek kaybı yaşamalarını normal kiloda ki annelere göre daha fazla yaşadığını ortaya koymuştur.
📌 Hamilelikte Beslenme
Tüm bu sebeplerden dolayı eğer obezite sorununuz varsa hamile kalmadan önce kilolarınızı vermeniz hem sizin hem de doğacak bebeğinizin sağlığı açısından çok ama çok önemlidir. Fakat fazla kilolarınızı vereceksiniz diye dengesiz beslenme, çok az yeme gibi sağlığınızı yine olumsuz etkileyecek yollara gitmeyin. Mümkünse doktor kontrolünde sağlıklı bir diyet yapmalısınız. Zayıflama ilaçlarına inanıp sağlığınızı tamamen bozmayın. Düşük yağlı ve kalorili ürünler ve spor egzersizleri ile sağlıklı bir zayıflama süreci tercih etmelisiniz.