Menopoz Döneminde Diyet ve Beslenme

- 00:10
Menopoz kadınların yaşamı içinde oldukça önemli bir dönemdir. Menopoza girilmesiyle oluşan hormonal değişiklikler kadınların kilo almasını daha da kolaylaştırıyor. Menopoza girene kadar 30’lu yaşlardan itibaren her 10 yılda % 2 - % 3 olan metabolizma yavaşlama hızı menopozla birlikte % 6’ya kadar çıkabiliyor. Menopoz döneminde diyet ve beslenme önerilerine uyarak yaşam kalitenizi arttırın.
Menopoza girilmesiyle birlikte östrojen hormonunun vücuttaki koruyucu etkisi yok oluyor. Vücut daha korumasız kalıyor. Menopoz öncesi erkeklere göre kalp damar hastalıklarına yakalanma oranı 2- 3 kat daha az olan kadınlar östrojen hormonunun kesilmesiyle erkeklerle eşit seviyeye geliyor.

Metabolizma hızının yavaşlamasıyla bel çevresinde yağlanma görülmeye başlanıyor. 50'li yaşlardan sonra kadınlarda kemik hastalıklarının görülme riski önemli oranda artıyor. Kadınların hayatında bu derece dramatik değişiklikler meydana getiren menopoz nedeniyle beslenme alışkanlıklarının da tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu yazıda menopoz sırasında dikkat edilmesi gereken, kesinlikle uzak durulması gereken ve menopoz dönemi için tüketilmesi ideal olan besin maddelerini derledik.

menopoz döneminde beslenme ve diyet önerileri
Menopoz döneminde alınan kiloların kaybedilmesi için protein ağırlıklı diyetlerden uzak durulmalıdır. Son zamanlarda moda olan Atkins diyeti gibi yüksek protein içeren diyetler bu dönemde ters etki yaparak kilo aldırabilir.

Tuz, menopoz döneminde kesinlikle uzak durulması gereken besin maddelerinin başında geliyor. Menopozla birlikte östrojen hormonunun koruyucu etkisi kalktığı için kemikte güçsüzleşme ve kemik erimesi başlar. Tuz vücuttan atılırken kalsiyum çekerek menopoz döneminde çok değerli olan kalsiyumu boşa harcar. Sadece direkt tuz tüketiminden değil içinde yüksek miktarda tuz bulunduran sosis, salam, cips, peynir, çerezler gibi besinlerden de uzak durulmalıdır.

Aşırı zayıflıkta bu dönemde tavsiye edilmemektedir. Beden kütle indeksinin 25'in altında olmalıdır. Kafein içeren yiyecekler çok sık tüketilmemelidir.

Çalışan Kadınlar İçin Diyet Listesi
Lifli ve Posalı Yiyecekler

Menopoz döneminde en önemli besin kaynağı kalsiyumdur. Günde 800 – 1500 mg kalsiyum alınmalıdır. Yoğurt, süt, kefir, susam, kuru incir gibi yüksek kalsiyum içeriği olan ürünleri tüketin. Ayrıca kemiklere çok faydası olan “D” vitamininin sentezinin sağlanabilmesi için güneşe çıkmayı ihmal etmeyin. Osteoporozis hastalığına yakalanma riski menopoz dönemindeki kadınlar için daha yüksektir. Osteoporozis hastalığı kalsiyum eksikliğinden dolayı kemiklerin kolayca kırılmasıdır. Protein, sodyum, kafein idrarla kalsiyum atımını arttırır. Alkol ve sigara da Osteoporozis hastalığına yakalanma riskini arttırır. (1

Menopozda Şişmanlıktan Korunma

  • Tereyağ margarin  gibi katı yağlar tüketilmemelidir.
  • Süt ürünlerinde tam yağlı yerine yarım yağlı ürünler tercih edilmelidir.
  • Şeker ve şeker oranı yüksek yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
  • Tavuk, balık, hindi eti tüketilmelidir.
  • Kırmızı et olarak yağsız dana eti tüketilebilir.
  • Yiyecekleri kızartmak yerine ızgara yada haşlama yöntemi kullanılmalıdır.
  • Yağlı yiyeceklerden (mayonez, ketçap, krema, çikolata, pastırma, sucuk gibi besinlerden uzak durulmalıdır. (2)
Menopoz döneminde beslenmenin yanı sıra fiziksel aktivite de önemli bir yere sahiptir. Kemik kaybının önlenmesi için günde en az 30 dakika yürüyüş yapılması önerilmektedir.

Menopoz döneminde doğru beslenme, menopoz döneminin etkilerini azaltır. Şişmanlık ve hastalık risklerinin yüksek olduğu bu dönemde diyet ve beslenmeye çok dikkat edilmelidir.
→ Bir önceki "Haftada 2 Kilo Verdiren Yaz Diyeti" başlıklı yazımızda '2 kilo verme, haftada 2 kilo, diyet listesi, zayıflama' hakkında bilgiler verildi.