İradenizi Kontrol Ederek Zayıflayın

- 17:59
Amaç kilo vermek olunca irade gücü daha fazla bir anlam kazanıyor. Hani kafada bitirmek gerekir denir ya, bu söz hak vermemek elde değil. Yapılan araştırmalar kilo vermek için irade gücüne daha fazla ihtiyacımızın olduğunu gösteriyor. Spor, diyet doğru beslenme ama irademize yenilerek yediğimiz kalori bombası bir pasta her şeye yeniden başlamamıza neden olabiliyor.
Diyete başlayanların %30'u ancak diyeti son güne kadar yapabiliyor. Yarıda bırakmanın en büyük nedeni ise irade gücüne yenik düşülmesi. Güçlü bir iradeye sahip olan kişiler hayatlarında daha başarılı olduğu gibi beslenme ve sağlık hayatlarında da doğru adımlarla ilerleyebiliyorlar.

irade ile zayıflama

İradeyi bir kasa benzetebiliriz. Ne kadar güçlü olursa o kadar dirençli olur. Yemek istediniz ama yemediğiniz tüm davranışlarınız irade gücünüzü güçlendiriyor. İrade gücünüzü zayıflatan ise istediğiniz her şeye ulaşabilir olmanız. İmkanlar ne kadar geniş olursa irade gücü de o kadar zayıf olabiliyor. Bu durum biraz da kişinin kendisiyle alakalı bir durum. Konunun başında dediğimiz gibi kafada bitiren ve 'her ne olursa olsun zayıflayacağım' diyen kişilerde az değil.
Tavsiye Yazı
→ Bilinçaltı Zayıflama Teknikleri
Günde ortalama en az 3-4 saatimizi bizi kendine çeken etkinliklere direnerek geçiriyoruz. Bazen kazansak da kaybettiğimiz zamanlarda olabiliyor. Pahalı bir ayakkabıyı almak, her gün dışarıda yemek yemek, egzersiz yapmak yerine evde oturmak gibi. Bu süreçlerde aynı çelişki içeresinde kalıyoruz. Kararımızı irademizi test eden etkinliğin çekim gücü belirliyor. İrade gücümüz zayıfsa yanlış kararlar verip, daha sonra pişmanlıklar yaşayabiliyoruz. İrade gücü hormonlarla da ilişkili bir durum. Bir yiyeceğe karşı ilgi duyduğunuzda hormonlar salgılanarak kaçınman gereken yiyeceğe karşı daha fazla bir istek duyuluyor.

İrade Kontrolü

İrade gücünü şimdilik bir kenara bırakın. Onun yerine düşünce yöntemlerinizi değiştirin. Önceden söylediğiniz ' diyetteyim pasta yemeyeceğim' yada 'simit kilo aldırıyor, yememem lazım' yargılarını düşünün. Sonunda pasta da simit de yenildi değil mi?

Pasta yiyemem  >  Birkaç çatal alırım.

Simit yersem kilo alırım > Bir parça simit yerim.

Bakış açınızı değiştirdiğinizde gücü elinizde tuttuğunuzu göreceksiniz. Çünkü bunu seçen sizsiniz. Kısıtlamalar her zaman sizi daha fazla kaçamak yapmaya itecektir. Yemeyi çok istiyorum ama yiyemem düşüncesinden kurtulduğunuzda yediklerinizde daha fazla zevk aldığınızı ve daha az kaçamak yaptığınızı göreceksiniz.

İrade kontrolü için kullanabileceğiniz ikinci yöntem ise yer değiştirme stratejisidir. Pasta yerine bir avuç goji üzümü yiyebilirsiniz. Bir bardak kola yerine 1 bardak meyve suyu içebilirsiniz. Alışkanlıklar ve kendini kontrol etme mekanizmaları beynin farklı yerlerinde yer alıyor. Alışkanlıklarınızı doğru şekilde düzenlerseniz zaten 'acaba' sorusu aklınıza gelmeyecektir.

Kendinizle bir anlaşma imzalayın. Her şeyi yiyebileceğinizi yalnız sınırları korumanız gerektiğini kendi kendinize kabul ettirin. 1 şeker size kilo aldırmayacaktır. Sabah, öğle, akşam yediğiniz diğer şekerli yiyeceklerle birleştiğinde o şeker kilo olarak kapınızı çalacaktır. İrade gücünü takıntı haline getirmeden doğru seçimler yaparak zayıflamak mümkün. Daha sağlıklı, daha ince ve daha mutlu günler sizlerle olsun... / Deniz Soylu /
→ Bir önceki Süper Diyet Listesi başlıklı yazımızda '7 günlük diyet, diyet listesi, beslenme programı, 7 günde 5 kilo verme' hakkında bilgiler verildi.