Enginarın Faydaları Tarifleri

- 23:24
Tam da bu mevsimde ihtiyacımız olan enginar tezgahlarda yerini aldı. Enginarın en bilinen faydaları arasında karaciğeri temizlemesi, sindirim sistemini güçlendirmesi, besin değeri açısından çok güçlü olması yer alıyor. 100 gram taze enginar 60 kaloridir.

Besin değeri açısından oldukça zengin olan enginar günlük C vitaminin ihtiyacının %20'sini karşılar. Ayrıca lif ihtiyacını karşılamasıyla ve kalorisinin az olması nedeniyle diyet yapanların tercih ettiği besinler arasındadır. Potasyum, magnezyum, çinko, demir, kalsiyum, folat, protein ihtiyaçlarınızı da enginar ile karşılayabilirsiniz.

Enginarın Faydaları

  • Yapraklarındaki lifler sindirim sistemini düzenler. Bağırsakları çalıştırarak kabızlığın önüne geçer.
  • Sebzeler demir ihtiyacımızı karşıladığımız yegane yiyeceklerdendir. Enginar da bu besinler arasındadır. 100 gram enginar günlük ihtiyacın %10'unu karşılamaktadır. Anemi hastalığını tedavi eden doğal besin kaynağıdır.
  • Tuvalete çıkamama diyet yapanlar arasında sık görülür. Menülere ekleyeceğiniz enginar tarifleri sayesinde bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Enginarın faydalarından en önemlisi karaciğere çok iyi gelmesidir. Kandaki kolesterol düzeyini dengeleyerek karaciğere olan baskının azalmasını sağlar. Enginar yaprakları karaciğerin toksinlerden temizler ve vücuttan atılmasını sağlar.
  • Yapılan araştırmalar enginarın içeriğinde yüksek miktarda antioksidan içerdiğini göstermektedir. Kalbi güçlendirmesi ve kansere karşı koruması büyük hastalıklara karşı bağışıklık sağladığı bilinmektedir.
  • Yüksek tansiyon üzerinde de olumlu gelişmeler görülmüştür. İçeriğinde bulunan potasyum minerali yüksek tansiyonu normal seviyelere indirir.
  • Enginar yaprağını özellikle diyet yapanlara tavsiye ederim. İdrar söktürücü özelliği ile fazla suyun dışarı atılmasını sağlar. Bu yönde güçlü bir etkisi olduğu için idrar söktürücü ilacı ile kullanmamanızı öneririm.
enginar hakkında bilgiler

Enginar Tarifleri


enginar yemekleriTükettiğimiz enginarın daha sağlıklı olması için doğu bir şekilde hazırlanması gerekir. Diğer sebzelerde olduğu gibi biraz diri olarak tüketmek en sağlıklısıdır.  Enginarda bulunan A vitaminini vücudumuzun kullanabilmesi için zeytinyağının içeriğine ihtiyaç duyar.

Zeytinyağı ile hazırlayacağınız enginarın yanına iç bakla, patates, havuç gibi sebzelerle besin değerini arttırabilirsiniz. Ya da etli yaparak protein miktarını arttırabilirsiniz. Pişirirken 1 enginar başı 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyin. Haftada en az 2 gün enginar yiyin, çocuklarınıza yedirin. Bu sağlıklı sebzenin faydalarını kaçırmayın.

HAFİF ENGİNAR TARİFLERİNİ OKUYUN...

Enginar Zayıflatır mı?

Dr. Murat Topoğlu Enginar Hakkında Neler Söylüyor? İzleyin...