Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?

- 17:45
Mide ağrısı bir çok kişinin sık sık yaşadığı bir sağlık problemidir. Bazen nefesinizi kesecek kadar ağrılı yada hafif ama ne yaptıysanız bitmeyen bir ağrı şeklinde görülebilir. Ağrılar genel anlamıyla düşündüğümüzde vücudumuzun herhangi bir yerindeki olumsuzluğu bize haber veren sinyallerdir.
mide ağrısı çözümü

Mide Ağrısı Görülme Nedenleri

1- Hızlı yemek: mide, içerisine aldığı besinleri sindirmek için zaman ister. Yani üst üste yemekleri gönderdiğiniz zaman çok yorulur ve hem mide ağrısına hem de kilo almanıza neden olur. Daha yavaş yemek ve yemeklerden sonra hazım için yürüyüşe çıkmak bu tip ağrıları dindirebilir.

2- Enfeksiyon varsa mideniz ağrıyabilir. Bakteriler sindirim sistemine girdiğinde doğal olarak mide bu yabancılardan kurtulmak üzere harekete geçer.

3- Gıda zehirlenmesi varsa ağrı ve kusma birlikte görülür.

4- Yediğiniz yemekten dolayı gaz sıkışması durumunda mide ağrısı görülmektedir.

5- Kabızlık sorunu yaşıyorsanız mide ağrısı yaşayabilirsiniz.

6- Fazla kilo; vücut ağırlığınız arttıkça mideye olan baskı artar. Bu durum mide ağrılarına neden olabilir.

Mide Ağrısına İyi Gelen Yiyecekler

Mide ağrısı bazen günlük rutini bozacak kadar etkili olabilir. Mideyi zorlamayacak, gaz yapmayan gıdalarla beslenmek, birçok uzamanın bu durumlarda yapılmasını önerdiği durumdur. Bununla beraber mide ağrısına iyi gelen yiyecekler şunlardır:

1- Az yağlı gıdalar: Hazımsızlık sorunu mide ağrısına neden olabilir. Mide bazen aşırı yağlı gıdaları sindirmekte zorluk çekebilir. Bunu önlemek için öğünleri azar azar dağıtarak almak önemlidir. Bu öğünlerde de az yağlı gıdalar tüketildiğinde hazımsızlık sorunu büyük ölçüde yok ediliyor. Uzak durulması gereken gıdalar: işlenmiş her türlü fast-food yiyecekler, konserve gıdalar, yağlı et ve süt ürünleri, bol baharatlı yemekler.

2- Hafif gıdalar: Ekmek, muz, pilav, haşlanmış patates, haşlanmış tavuk gibi besinler sindirim sistemindeki aşırı gazı ve basıncı alır. Mideyi çok fazla zorlamadan, mide asidini dengeleyerek ağrılarınızın yatışmasını sağlar. Mide ağrısına çözüm olabilir.

3- Lifli gıdalar: Uzun süren kabızlık mide ağrısına neden olabilir. Bunun için lifli gıdalar en iyi çözümdür. Sindirim sistemine yardımcı olan lifli gıdalar tüketerek bağırsaklarınızı boşaltabilirsiniz. Böylece midedeki basınç ve ağrı azalacaktır. Buğday kepeği, esmer pirinç, kepekli ekmek, kuru erik, kuru kayısı, kuru incir gibi gıdaların tüketilmesi mide ağrısına iyi gelir.

4- Yoğurt ve kefir: Yoğurt ve kefir, kalsiyum ve D vitamini açısından zengindir. Ayrıca sindirime yardımcı olan probiyotik içermektedir. Probiyotikler, mide ağrısına yol açan enfeksiyonu, iltihabı, önlemek için vücutta savunma yaratır. Bu yüzden düzenli yoğurt ya da kefir almak mide ağrısı riskini azaltır.

5- Keten tohumu: Yüksek lif ve omega3 yağ asidi içeren keten tohumu, kabızlığa ve sindirim kaynaklı mide ağrılarına iyi gelmektedir. Öğütülerek içilmesi tavsiye edilir.

6- Zencefil çayı: Zencefil çayı mide asidi üretimini dengeler, çok yemek yenildiğinde oluşan mide ağrısını hafifletir. Zencefil kökünden bir miktar keserek kaynar suya atın kaynattıktan sonra biraz demlendirin. Ilık şekilde ağrı geçene kadar tüketin. Zencefil mide ağrısına iyi gelen besinlerden biridir.

Mide Ağrısı İçin Tüketilen Gıdalar Kilo Yapar mı?


Fazla kilo mide ağrısına ne olabiliyor. Peki mide ağrısına iyi gelen yiyecekler kilo yapar mı? 
Sayılan gıdaların hiçbiri metabolizmada kilo oluşumuna neden olmaz. Aksine sindirim sistemine iyi geldiği için vücuttaki gereksiz maddelerin atılmasına yardımcıdır. Ödem gibi sorunların çözümü için rahatlıkla tüketilebilir.
→ Bir önceki Ender Saraç Protein Diyeti başlıklı yazımızda 'ender saraç, diyet listesi, protein diyeti, 3 günde zayıflama' hakkında bilgiler verildi.